Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prenovljena cesta Zelence – Bohorč – Prapretno odprta (foto)


Minuli petek je bila v uporabo predana prenovljena cesta Zelence – Bohorč – Prapretno, odkrita pa je bila tudi spominska plošča ob zaključku del asfaltiranja celotnega odseka Planina – Planina pri Sevnici.

207341prapretno11Potem, ko je bila že poleti zaključena prenova zelo zahtevnega odseka državne ceste Planina – Sevnica, ki jo je po dolgoletnih prizadevanjih financirala državna Direkcija za infrastrukturo septembra pa jo je uradno odprla infrastrukturna ministrica mag. Alenka Bratušek, je bila sedaj svojemu namenu predana tudi cesta Zelence – Bohorč – Prapretno.

Potek del na teh dveh odsekih cest pa je v času obnove precej odmevalo. Obnove je bila namreč najprej deležna cesta Planina – Sevnica, kjer je promet stekel že konec junija, šele zatem pa je prenovo dočakal odsek nekategorizirane ceste Zelence – Bohorč – Prapretno, v dolžini 1.140 metrov, ki je v času prenove ceste Planina – Sevnica služil kot obvoz za promet proti Sevnici, vendar je bil še v makadamski izvedbi in brez urejenega odvodnjavanja. Mnogi so menili, da bi moral biti vrstni red obnove obraten.

Kakorkoli, v poletju so stekla dela tudi na tem odseku, cesta pa je bila sedaj v celoti asfaltirana, urejeno pa je bilo tudi odvodnjavanje (mulde, jarki, prepusti).

Dela so bila vredna kar 201.000 evrov, od tega je 94.000 evrov prispevala Direkcija za infrastrukturo. Dela je pod nadzorstvom GINS d.o.o. uspešno izvedlo podjetje Gradnje d.o.o. iz Boštanja, ki je tehnično poskrbelo tudi za presenečenje – namestitev spominske table.

Trak prerezala župana Šentjurja in Sevnice

207333prap6Otvoritev je bila prvenstveno namenjena prebivalcem območja, kjer teče odsek Zelence – Bohorč – Prapretno, sicer pa so trak v znak dobrega sodelovanja prerezali župana občin Šentjur in Sevnica, mag. Marko Diaci in Srečko Ocvirk.

Ob tem sta potrdila pomen prometnih povezav za celotno območje med občinama ter celotni tranzit, ki sega tudi čez njune meje. Izrazila sta veselje nad vsemi novimi pridobitvami.

Zbrane je uvodoma pozdravil še predsednik KS Planina pri Sevnici Jurij Hladin, pridružil se je tudi sodelavec direkcije Tomaž Willenpart. Nekaj o kronologiji prizadevanj za zelo zahtevno prenovo ter samih delih je povedal Anton Špan, nato pa so krajani s krajšo prireditvijo in pogostitvijo obeležili težko pričakovanih zaključek del.

Plošča v spomin na 150 let med izgradnjo in prenovo ceste

l_220036_1V spomin na ta zahtevni projekt prenove ceste Planina – Sevnica pa je na pobudo Občine Sevnica in Ljuba Motoreta bila v petek odkrita še spominska plošča, ki se je pridružila prvotni.

V najožjem delu odseka ceste, na nasprotni strani ceste preko Sevnične, je na skalnem osamelcu pritrjena spominska plošča, ki obeležuje izgradnjo te ceste leta 1868. Torej pred 150 leti. Tedanji lastnik gradu na Planini, Gustav Plemeniti Bloome, jo je dal pritrditi v zahvalo in spomin na to težko in pomembno gradnjo. Napis na njej je v latinščini, v prostem prevodu pa glasi: “Nova cesta med ostrimi, zavitimi gorami je bila skozi dve milji in pol izvedena z ogromnimi in težkimi deli izkopavanj, nasipavanj in utrjevanj v obstoječo od G.(ustava) pl. Blome. Popotnikom omogočil in regiji v korist. L(eta) 1868.”

Podjetje Gradnje d.o.o., ki je izvajalo prenovo obeh odsekov, tako državne kot nekategorizirane ceste, pa je sedaj poskrbelo za namestitev nove plošče z letnico tokratne prenove in navedbo obeh občin. Na pomoč so z izmerami table priskočili krajani KS Planina pri Sevnici, pri čemer je bilo treba izkazati kar nekaj plezalnih sposobnosti. Plošči, novo in originalno, so si ogledali gostje, ki se jim je pridružil še župan Občine Dobje Franc Leskovšek.

vir: Občina Šentjur