Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Legende o Šmarju iz ust osmih pripovedovalk


janja_sivec_2019_oktoberV Šmarju pri Jelšah se je V Muzeju baroka Šmarje 18. in 19. oktobra šestič zapovrstjo odvila Šola interpretacije dediščine v organizaciji Kulturnega društva Legende. Tokrat je bila posvečena pripovedništvu, tematskemu vodenju in interpretaciji dediščine.

V petek popoldan je o osnovah pripovedništva podučila članica legend in pripovedovalka v skupini Vodnikovih 9, Teja Peperko, ki je poudarila, da je čar pripovedništva ta, da zgodbe postanejo za trenutek last pripovedovalca in da se zgodba nikoli ne pove dvakrat enako.

pripovedovalka_licenje_2019Kot osnovo letošnje Šole interpretacije dediščine so članice Legend raziskale in zbrale lokalne zgodbe in ljudske pripovedi iz Šmarja, ki so služile kot temelj ustvarjanju v soboto. Udeleženke so si najprej ogledale teren in spoznale naravno in kulturno dediščino, ki se navezuje na zgodbe. Veliko zgodb je vezanih na graščino Jelšingrad in močvirnata oz. vodnata tla, ki so značilna za to območje. Nekatere zgodbe so se dotikale bajeslovnih bitji kot so Ajdi, Ajdovske deklice in rdeči možiček, spet druge so segale v zgodovino in povzemale resnične dogodke kot so turški vpadi in kuga.

udelezenci_2019_oktoberDelavnica se je zaključila, ko se je nad Šmarje pričel spuščati mrak in so se pred Muzejem baroka zbrali obiskovalci, ki so se opogumili in se podali na voden sprehod  z naslovom Kaj pa če je vse res? Pot jih je vodila med osmimi točkami in pri vsaki jih je pričakala pripovedovalka z izbrano zgodbo. Točke je povezovala osrednja vodnica in pripovedovalka, ki je vsaki točki dodala tudi zgodovinsko ozadje.

Udeleženke osme šole interpretacije so poudarile, da so v dnevu in pol ustvarile čudovit dogodek, ki je bil namenjen raziskovanju metodologije in snovanju novih turističnih produktov, ki temeljijo na doživljanju naše naravne in kulturne dediščine skozi prizmo lokalnih zgodb. Tema je očitno zelo aktualna, saj je privabila udeleženke iz celotne Slovenije.