Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Grajska pot v Podsredi tudi uradno odprta. Sledi vrhunec Praznika kozjanskega jabolka (foto)


V okviru 20. Praznik kozjanskega jabolka so včeraj uradno odprli Grajsko pot Podsreda. V nabito polni dvorani na upravi Kozjanskega parka so najprej predstavili pot, goste pa sta pozdravili direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst in županja občine Kozje Milenca Krajnc.

odprtje-grajske-poti-1Odprtja poti se je udeležilo krepko preko 100 obiskovalcev. Večina se je nato peš podala po interaktivna grajski učni poti o biodiverziteti, ki poteka od srednjeveškega trga Podsreda mimo Levstikovega mlina na reki Bistrici ter nato skozi gozd do gradu Podsreda.

Na 2,5 km dolgi poti so na 14 točkah ob tablah in številnih animacijskih elementih spoznavali izjemno biotsko pestrost. Pot je označena s smernimi in dvojezičnimi slovensko-angleškimi informacijskimi tablami, na različnih interaktivnih elementih pa so se udeleženci preizkusili tudi v svojem znanju o gozdu ter o bogatem rastlinskem in živalskem svetu ob poti.

Odprtje so zaključili na gradu Podsreda, kjer je na grajskem podstrešju zadnja točka poti, ki je posvečena netopirjem.

Že v Podsredi so se nam pridružili člani Društva Šola zdravja Brežice in Pevskega društva upokojencev iz Celja, kateri so nam s pesmijo popestrili zaključek dogodka na gradu.

Grajska pot Podsreda je nastala v okviru projekta »Biodiverziteta – umetnost življenja« z akronimom LIFE Naturaviva (LIFE 16 GIE/SI/000711), v katerem Kozjanski park sodeluje kot partner. Gre za 5-letni komunikacijski projekt, katerega vodilni partner je Nacionalni inštitut za biologijo, sodeluje pa še 9 ostalih partnerjev, od tega kar 5 slovenskih naravnih parkov.

Praznik kozjanskega jabolka se približuje vrhuncu

Letošnjo jesen se v Kozjanskem parku s prireditvijo Praznik kozjanskega jabolka že 20. poklanjajo visokodebelnim travniškim sadovnjakom. Prireditev je iz skromnih začetkov prerasla v eno največjih in najodmevnejših tovrstnih prireditev v Sloveniji, pa tudi širše. Prireditve praznika simbolično potekajo že od 20. septembra, najbolj odmeven sejemski del pa se bo tradicionalno odvijal drugi vikend v oktobru v soboto, 12. in v nedeljo 13. oktobra. Letošnje sejemsko dogajanje bo v soboto, 12. oktobra ob 10. uri odprl minister za okolje in prostor gospod Simon Zajc.

Prireditev je vsebinsko vpeta v sodobna prizadevanja po trajnostnem, krožnem in sonaravnem razvoju, ob upoštevanju načel varstva narave. Praznik kozjanskega jabolka pomembno vpliva na prepoznavnost Kozjanskega, sejemsko dogajanje pa opisujejo kot »okoljski sejem z dušo«. Odlična parkovna praksa nege visokodebelnih travniških sadovnjakov rezultira v zdravem jabolku, ki je »več kot zgolj sadež«, ohranjeni krajini, naravi in sonaravnem trajnostnem razvoju.

Sejem bo tudi letos živ

jabolko76Na Prazniku, ki se bo odvijal na trgu Podsreda se bodo predstavljale ekološke kmetije, tradicionalni obrtniki, društva,… skupaj na 150 stojnicah. Celotno sejemsko dogajanje pa bodo popestrili s kulturnim programom kjer se bodo zvrstili ljudski pevci in godci, harmonikarji, folklorne skupine skupaj preko 200 nastopajočih.

Že enajsto leto zapored bomo podelili naziv “Carjevič”– ta naziv si pridobi sadjar, ki v tekočem letu najbolje poskrbi za svoj travniški sadovnjak . Carjeviča bodo ustoličili na sadjarskem tronu.

Prav tako enajsto leto bodo podelili naziv “Štrudlmojstr-ca”– ta naziv si pridobi oseba, ki po mnenju komisije speče najboljši “študl”. Štrudl se razvleče in peče na prireditvenem prostoru pred obiskovalci.

Vsako leto pripravijo tekmovanje v najdaljšem olupu. Rekorden olup pripada Martinu Magdalencu in ta olup je meril 730 cm. Tudi letos bodo organizirali rekreacijski tek  – S kozjanskim jabolkom do bolj zdravega življenja. Kolesarili z Jabko na kolo.

Poskrbeli bodo tudi za naše najmlajše s številnimi delavnicami. Skratka, tudi letos bo sejem živ.

Celoten program Kozjanskega jabolka najdete TUKAJ (klik!)

Fotografije Grajske poti v Podsredi in včerajšnjega odprtja:

vir: Kozjanski park