Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dan gasilcev, policije in reševalcev v Rogaški privabil več kot 1000 obiskovalcev (foto)


V nedeljo, 13. oktobra 2019 se je v Rogaški Slatini, na Evropski ploščadi, v sklopu meseca požarne varnosti odvila že 9. prireditev Dan gasilcev, policije in reševalcev. Dogodek, ki je v Rogaški postal že oktobrska stalnica, je tudi tokrat obiskalo več kot 1000 ljudi.

Razlog za tako številčen obisk se skriva v vsebinsko pestrem in atraktivnem programu, ki ga že od leta 2010 snujejo 4 gasilska društva iz Rogaške Slatine (PGD Steklarna Rogaška Slatina, PGD Rogaška Slatina, PGD Sv. Florjan in PGD Kostrivnica), policijska postaja Rogaška Slatina in reševalna postaja Šmarje pri Jelšah.

Tekma pri reševalcih in veliko ”prahu” pri gasilcih

Obiskovalci so pri reševalcih spoznali delo in opremo nujne medicinske pomoči, se poučili o temeljnih postopkih oživljanja. ”Imeli so priložnost na lutki za oživljanje preizkusiti in med sabo tudi tekmovati, kod najbolje in najpravilneje pritiska prsni koš osebe v srčnem zastoju. Združili so koristno delo s prijetnim in se ob pridobivanju znanja tudi odlično imeli,” je povedal Dorijan Zabukovšek, vodja reševalne postaje.

Gasilci so prikazali uporabo izolirnega dihalnega aparata, ki ga uporabljajo za vstop v zadimljene prostore. Vrsta obiskovalcev pred dimno komoro, da dihalni aparat tudi sami preizkusijo, je bila tudi še ob koncu dogodka. Veliko ”prahu” je bilo povzročenega ob prikazu gašenja z gasilnim aparatom, otrokom in tudi odraslim je bilo zanimivo zbijanje tarče z vodnim curkom. Ob koncu pa smo opazovali izurjene mlade gasilce pri izvedbi praktičnega prikaza gašenja požara z gasilno peno.

Policisti poskrbeli za akcijski prizor

Policisti so v sodelovanju z agencijo za varnost v cestnem prometu pripravili številne predstavitve. Simulator vožnje z motorjem, pijana očala, ”Vidko” in avto sedež so le nekatere od številnih aktivnosti. Predstavila se je tudi policijska konjenica, enota s policijskimi psi, pravi akcijski prizor pa so policisti odigrali ob predstavitvi uporabe prisilnih sredstev, kjer ni manjkalo niti streljanja med policijo in oboroženim izgrednikom.

Otroci so ustvarjali in postali pravljični junaki

Že drugo leto zapored pa je prireditev tudi del projekta ”Teden otroka”, ki ga v Rogaški vodi knjižnica Rogaška. Knjižničarke so z otroki izdelovali policijske loparčke in mozaik intervencijskih vozil. Otroci so imeli možnost poslikave obraza in se tako preleviti v svoje risane junake, kot so popularne Tačke na patrulji. Malo večji otroci pa so preizkusili družabno igro Gasilska brigada. Nastopila je tudi plesna skupina Kuš ni me z več kot 50 plesalci

Na prireditvi tudi gorski reševalci in radio amaterji

Čeprav območje Rogaške ni ravno gorato, se poti gasilcev in gorskih reševalcev lahko srečajo na zahtevnih gozdnih terenih. Prikaz kako poteka reševanje ponesrečenca v gorah, so skozi teraso hotela, prikazali člani GRS enota Celje. Svojo vlogo pri iskanju pogrešanih oseb, pa so predstavili člani društva radioamaterjev iz Rogaške Slatine, ki so postavili več metrov visoko anteno in preko radio vez ”klepetali” z širnim svetom.

Mitja Škrabl, ki že od samega začetka skrbi za organizacijo prireditve je povedal ”vesel sem, da je pobuda združene predstavitve enot zaščite in reševanja naletela na tako velik odziv obiskovalcev. Z zanimanjem dogodek spremljajo tudi tuji turisti. Obetavno že gledamo v leto 2020, kjer verjamemo, da bomo obiskovalcem ponovno pripravili nove in še bolj atraktivne prezentacije na 10. izvedbi dogodka

Fotografije z dogodka si lahko ogledate tudi na Facebook strani PGD Steklarna Rogaška Slatina.