Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Terme Olimia o nezakoniti odstranitvi gnezd mestnih lastovk: “Informacija o 30 uničenih gnezdih ni resnična”


Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) trdi, da so v Termah Olimia odstranili 30 polnih gnezd mestnih lastovk.

Iz Term Olimia odgovarjajo, da gre za neresnično informacijo, saj da še nikoli niso odstranili polnih lastovičjih gnezd.

67473726_2551533134877028_6061078829030440960_n-1 67501826_2551533561543652_536157255939129344_n-1Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je v današnjem sporočilu za javnost obvestilo, da naj bi v Termah Olimia nezakonito odstranili kar 30 gnezd mestnih lastovk, še 16 gnezd naj bi bilo odstranjenih izpod strehe trgovine Tuš na Polzeli.

Na DOPPS so zapisali, da so konec prejšnjega tedna prejeli več obvestil o nezakonitem odstranjevanju gnezd mestnih lastovk.

“Ker se niso obnašale po pravilih zdraviliškega turizma je vsaj 30 parov mestnih lastovk izgubilo svoje gnezdo na bazenskem kompleksu Term Olimia. Kako so končala njihova jajca in mladiči? Verjetno zelo podobno kot pred trgovino Tuš Polzela. Po naročilu vodje v trgovini je bilo odstranjenih 16 gnezd, ker bi naj kvarili podobo trgovine. Ko so delavci pometali mladiče iz domačega gnezda so jih kot smeti pustili na asfaltu.”

V Poročilu o nezakonitem lovu in ubijanju ptic v Sloveniji smo ocenili, da je letno v Sloveniji uničenih med 50 in 200 gnezd mestnih lastovk v času gnezdilne sezone. (DOPPS)

Dodali so, da so za oba primera podali prijavo na pristojno inšekcijsko službo. Mestna lastovka namreč v Sloveniji velja za zavarovano živalsko vrsto. Zakon o ohranjanju narave poleg vrsto prepovedi, ki lahko škodijo zaščiteni vrsti omenja tudi prepoved zavestnega odstranjevanja, spremembe, poškodovanja ali uničenja struktur nujno potrebnih za razmnoževanje.

DOPPS v sporočilu za javnost še zapiše, da medtem ko se Slovenija v svetu razglaša za zeleno destinacijo z bogato in ohranjeno naravo in nam zelene parole še kako ustrezajo za vabljenje turistov, je resnica na domačem pragu žal pogosto drugačna. Uničena gnezda mestnih lastovk niso le protizakonito dejanje, so tudi izkaz pomanjkanja vsakega sočutja do živih bitij, popolne brezbrižnosti odgovornih in zanikanja lastne narodove kulture (prisotne so mnogih kulturnih delih). Naša nacionalna identiteta “do narave prijaznih” je s pobijanjem lastovk postavljena na laž, zaključujejo.

Terme Olimia obtožbe označujejo kot neresnične, odstranjujejo le prazne tvorbe na določenih mestih
hotel-breza-_-balkoni-z-gnezdi-lastovk
Gnezda lastovk na balkonih Hotela Breza

Za pojasnila očitanega dejanja smo se obrnili tudi na Terme Olimia, kjer pa so nad trditvami DOPPS presenečeni. Kot so zapisali v Termah Olimia že vrsto let lastovke mirno bivajo in, da še nikoli niso in tudi ne bodo ubili nobene ptice, saj spodbujajo gnezdenje ptic in skrbijo za živalski svet.

“Informacija o 30-ih uničenih gnezdih ni resnična, zato prosimo tiste, ki širijo tovrstne neresnične informacije, naj ne zavajajo ljudi. Prilagamo danes posnete fotografije, ki dokazujejo, da bivamo v simbiozi z lastovkami. Na balkonih hotela Breza redno skrbimo za njih, podstavljamo pod gnezda papir na tla in dnevno čistimo balkone. Že vrsto let imamo postavljene ptičje hišice po našem celotnem kompleksu, hišico za netopirje in hotel za žuželke. Tisti, ki dvomijo, se lahko o tem prepričajo na lastne oči pri obisku našega kompleksa,” so pojasnili.

Temu pa dodajajo, da po nasvetu inšpekcijskih in pristojnih služb, ki kontrolirajo kvaliteto kopalnih voda, ne dovoljujejo formiranja gnezd nad bazeni, saj odpadki iz gnezda padajo v kopalno vodo, s čimer jo onesnažujejo in predstavljajo možnost infekcije. Ukrep izvajajo tako, da sproti odstranjujejo morebitne tvorbe, iz katerih bi lahko nastala gnezda. Ukrep izvajajo zgolj na zunanjem delu bazena Termalija, a poudarjajo, da polnih gnezda v Termah Olimia še nikoli niso in jih tudi v prihodnje ne bodo odstranili.

hotel-za-zuzelke
Hotel za žuželke v Termah Olimia

Z omenjenim ukrepom dosežejo, da si ptice gnezda uredijo na drugih mestih, ki niso problematična za zdravje in varnost ljudi.

Takšno prakso naj bi v Termah Olimia izvajali že leta.

Poleg tega v mesecih, ko lastovke prenehajo z gnezdenjem in odletijo v tople kraje, odstranijo prazna gnezda s hotelskih balkonov in zaradi estetskih razlogov poskrbijo za čiščenje in ponovno pleskanje sten balkonov.

“V preteklem letu smo po odselitvi lastovk v poznih jesenskih mesecih iz zunanje stene Termalije odstranili prazna gnezda, o čemer pričajo črni madeži ostankov odstranjenih gnezd. V letošnjem letu kot omenjeno, smo začetne tvorbe odstranjevali sprotno. Nikoli niso bila odstranjena gnezda z mladiči, kaj šele, da bi mladičke ubijali,” zaključujejo v Termah Olimia.

pticje-hiske-za-netopirje
Tudi ptičje hiške in hiška za netopirje so dokaz, da v Termah Olimia živijo v sožitju z naravo

B.S., foto: DOPPS in Terme Olimia