Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mali Pranger v Rogaški Slatini: čedalje večji odziv mladih na natečaj ELA


V okviru festivala poezije Pranger, ki so ga naši kraji gostili 16. zapored, se je tradicionalno odvil tudi Mali Pranger oz. Ela, poimenovan po pisateljici Eli Peroci, ki je živela v različnih krajih našega območja, rojena pa je bila leta 1922 v Rogaški Slatini.

Kot je na slavnostni podelitvi priznanj mladim pesnikom dejala vodja festivala Urška P. Černe, je Rogaška Slatina v zadnjih letih postala zatočišče tega festivala, za kar so ustvarjalci hvaležni.

Direktorica slatinske knjižnice in vodja programa, Nataša Koražija, je navzočim predstavila, da je na tokratni natečaj prišlo največ prispevkov, in sicer 242 pesmi. Spričo števila in kakovosti poslanega, so se članice komisije odločile, da na koncu podelijo 53 priznanj, kar je precej več od sprva načrtovanega.

mali_pranger_ela_2019_2

Mlade je nagovoril tudi domači župan, Branko Kidrič, ki ga je mladi napovedovalec opredelil tudi kot kulturnika, sam pa je gostom povedal nekaj promocijskih besed o lokalni skupnosti in jih povabil na kozarec donata.

Letošnji natečaj za otroško poezijo je bil razpisan na temo vesolja, obe omenjeni dami pa sta mladim pesnicam in pesnikom, ki so jih povečini spremljale mentorice, izročili diplome in zbornik pesmi. Prejeli so jih tudi naslednji mladi ustvarjalci iz našega območja:

Petra Boršič, I. OŠ Rogaška Slatina, mentorica: Anita Kidrič

Aljaž Toplišek, II. OŠ Rogaška Slatina, mentorica: Matejka Tirgušek

Gašper Struna, II. OŠ Rogaška Slatina, mentorica: Matejka Tirgušek

Izza Kunštek, II. OŠ Rogaška Slatina, mentorica: Matejka Tirgušek

Hana Kramperšek, OŠ Rogaštec, mentorica: Metka Urleb

Larisa Špiljak, OŠ Rogatec, mentorica: Petra Prevolšek

Julija Golež, OŠ Šmarje pri Jelšah, mentorica: Valentina Kidrič

ela_2019_prejemniki

Na prireditvi nismo slišali nobene izmed pesmi, v nadaljevanju pa lahko preberete pesem Edini v vesolju, ki jo je napisala Lucija Povše iz OŠ Šempeter v S. d.:

Divje vojne, smrtonostno orožje. Mrtvi na tleh ležijo možje. Nevarni odpadki, požgani gozdovi, koliko vrst je izumrlo že?

Kaj je človek naredil temu planetu, da tako malo je srečnih ljudi na tem svetu? Kaj vse človek je storil, medtem ko sam sebe je moril?

Edini v celem vesolju smo, edini, ki lahko ljubezen čutimo, edini, ki lepoto vidimo, edini, ki lahko živimo!

Zakaj bi torej to uničili? Zakaj bi posekali drevesa zdravilna, morja, oceane zastrupili, vse, kar dala nam je Zemlja, ena in edina?

Edini smo v tej širni celotnosti, ki ji pravimo vesolje. Edini, ki dan nam je bil dar mogočnosti, dar življenja, zato spoštujmo okolje.

Začnimo ceniti ta dar, ne zamenjajmo sreče za denar. Ustavimo to sebično vedenje in bodimo hvaležni za življenje.

bR; foto: KRS

cedahuci-koala-voice-sentjur-klik