Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Več kot 40 odstotkov smrti zaradi raka bi lahko preprečili

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila podatke o obolelosti za rakom v Evropi. Kar 25 odstotkov vseh obolelih za rakom živi v Evropi, čeprav je njen delež v svetovnem prebivalstvu le 9 odstoten.

Vsako leto v Evropi odkrijemo preko 3,5 milijona novih primerov rakavih obolenj in zabeležimo skoraj 2 milijona smrti. Slovenija predstavlja pomemben dejavnik na področju boja proti raku na evropskem nivoju preko svojih prizadevanj, da se več sredstev nameni preventivnim ukrepom.

Preventiva je ključ za prihodnost

V zadnjih 10 letih je odstotek obolelosti za rakom zaradi nezdravega življenjskega sloga v Evropi narastel iz 40 odstotkov na preko 60 odstotkov. Poleg uživanja alkohola in uporabe tobačnih izdelkov, so ključni faktorji tveganja izgorelost, slabi delovni pogoji, stres in nezdrava prehrana. Veliko teh obolenj bi lahko z ustreznimi preventivnimi ukrepi odkriti pravočasno oziroma bi jih lahko celo preprečili. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da bi z ustrezno preventivo in zgodnjim odkrivanjem raka lahko preprečili preko 40% smrti Evropejcev in Evropejk za rakom.

Rak na območju KiO:
Raziskave kažejo, da smo pri številu novo odkritih rakavih obolenj v skoraj vseh občinah, razen v občini Kozje, pod slovenskim povprečjem. Več o pojavnosti različnih vrst raka na našem območju v članku Kako zdravi smo v občinah KiO

Slovenci naredimo veliko v Sloveniji in širom Evrope

lojze-peterleMed svojim predsedovanjem Evropski uniji je Slovenija postavila boj proti raku visoko na politično agendo ter dosegla sklepe, ki so še vedno temelj dela na evropski ravni.
Poleg tega kažejo dober zgled tudi naši presejalni programi, kot sta na primer Svit in Dora, ki so si zadali pravočasno odkriti in odstraniti predrakave spremembe pri čim večjem deležu populacije.

Nadstrankarski delovni skupini za boj proti raku v Evropskem parlamentu predseduje slovenski evropski poslanec Lojze Peterle. Tekom predsedovanja je sodeloval pri prizadevanjih Slovenije ter je širom Evrope prepoznan po svojih dosežkih, saj je bil do sedaj že kar trikrat imenovan za evropskega poslanca leta ravno zaradi dosežkov na področju boja proti raku. Na podlagi njegovih zadnjih prizadevanj bo evropski proračun za preventivo in raziskave na področju raka narastel iz 100 na 400 milijonov evrov.

Peterle izpostavlja, da je preventivo treba razumeti kot naložbo, saj ukvarjanje z zdravimi pomeni manj bolnih, manj obremenitev za zdravstvene sisteme ter zagotavlja večjo kvaliteto življenja vseh.

Ne moremo imeti več Evrope z več raka in manj Evropejcev

Države v Evropski uniji namenjajo za preventivo znotraj zdravstvenih sistemov zgolj 3 odstotke, kar je odločno premalo. Rak v vsej svoji razsežnosti ni samo zdravstveno, ampak tudi politično in socialno vprašanje. »Ne moremo imeti več Evrope z več raka in manj Evropejcev,« pravi evropski poslanec in k temu še dodaja, da so poslanske statistike sicer pomembne, za Slovenijo in Slovence pa je vseeno ključno tisto, kar poslanci naredijo, in ne le, kaj govorijo. »Šteje konkretno delo in konkretni rezultati,« pravi Peterle.

*Promocijska objava, naročnik oglasa je stranka NSi