Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vaja ZiR: gorelo je v dvorcu Strmol v Rogatcu (foto, video)


Ko ognjeni zublji požirajo našo kulturno dediščino, se verjetno počutimo podobno kot Francozi minuli ponedeljek, ko je gorela notredamska katedrala; da gori del nas samih, kot je dejal njihov predsednik Emmanuel Macron.

In prav tako bi se nedvomno počutili Rogatčani in še kdo iz okolice, če bi v resnici zagorel dvorec Strmol. A tokrat se je novoveška zgradba na srečo vnela le v fiktivnem scenariju, ki ga je za vajo zaščite in reševanja pripravila Skupna služba za Civilno zaščito in požarno varnost šestih občin Kozjanskega in Obsotelja. 

vaja-zir-rogatec2Dvonivojska vaja-  izvedena na štabni in operativni ravni, je bila zasnovana na predpostavki,  da je ob turističnem ogledu Dvorca Stmol prišlo do požara. In sicer v prvem nadstropju, kjer lokalni gostinec pogodbeno pripravlja hrano in pogostitev za gostujoče turiste. Na ogledu je bila skupina hrvaških turistov, ter skupina turistov iz sosednje Avstrije.

Požar se je iz kuhinje zelo hitro razširil. Prisotni so ob 10:00 uri o ognju in dimu nemudoma obvestili ReCO na številko 112, ta pa je aktiviral vsa PGD v občini Rogatec ter poveljnika CZ, ki je o požaru obvestil župana občine Rogatec.

Požar je ob prihodu gasilcev zajel prvo nadstropje dvorca, dim pa se je hitro širil po stopnišču navzgor. Ob prihodu prvih enot prostovoljnih gasilcev je bilo veliko pogrešanih oseb, glede točnega števila obiskovalcev pa so se intervencijske službe obrnile na upravitelja dvorca.

Gasilci, reševalci, policija, Rdeči križ, Civilna zaščita, kinologi …

Namen tovrstnih vaj, ki jih Skupna služba za CZ in PV na letni ravni pripravlja že desetletje (v Rogatcu je bila “železniška nesreča” simulirana pred šestimi leti) so namenjene tako preverbi usposobljenosti enot zaščite in reševanja na eni strani, kot še posebej usklajenemu delovanju več različnih enot in služb, ki se srečajo na terenu ob večjih naravnih in drugih nesrečah.

Tudi tokrat so bili v vajo vključeni gasilci občinskih prostovoljnih društev, reševalci Postaje nujne medicinske pomoči ZD Šmarje, policisti Policijske postaje Rogaška Slatina, pripadniki ekip prve pomoči Rdečega križa, kinologi s Kinološkega društva reševalnih psov Celje ter seveda štab Civilne zaščite Občine Rogaška Slatina na čelu z občinskim poveljnikom CZ Milanom Galunom, ki je koordiniral celotno intervencijo ter skrbel za potrebno logistiko in zbiranje ter podajanje informacij.

Intervencijo je operativno vodil občinski gasilski poveljnik Štefan Polajžer, celotno akcijo pa nadzoroval župan Martin Mikolič.

vaja-zir-rogatec3

Požar je bil razmeroma hitro pogašen, a brez smrtnih žrtev in težje ter lažje poškodovanih ni šlo.

Proti koncu intervencije so gasilci in reševalci od poškodovane osebe na kraju ugotovili, da sta dve osebi še vedno pogrešani. Z izpraševanjem ljudi v okolici so ugotovili, da sta osebi najverjetneje panično pobegnili v gozd v okolici. Naknadno je policija okrepila svojo skupino ter v sodelovanju z gasilci organizirala iskanje pogrešane oseba, pri čemer so pomagali izurjeni vodniki s psi Kinološkega društva reševalnih psov Celje.

Oglejte si video z vaje ter pod njim fotogalerijo

Še fotogalerija:

R. Č.