Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vaja Železniška nesreča Rogatec 2013 (foto, video)


“S kolesom sem se odpravljal iz službe, ko je skozi ozračje kar naenkrat zarezal predirljiv zvok vlakovne sirene. Zastrašujočemu cviljenju koles je sledil glasen pok, nato pa trušč zvijajoče se pločevine, ki je kar trajal in trajal. Nazadnje je zavladala mučna tišina. Na obzorju se je zarisal dim in prvi plameni.”

Tako nekako bi naključni mimoidoči opisal svoje doživljanje hude železniške nesreče, kakršna se na srečo ni zgodila minuli petek v Rogatcu in upamo, da se v realnosti ne bo nikoli. Scenarij, po katerem je v neposredni bližini železniške postaje Rogatec prišlo do trčenja potniškega vlaka s tovorno lokomotivo, zaradi česar je prvi iztiril in se zabil v lesen objekt ob progi, so si odgovorni zamislili z namenom izvedbe obsežne vaje zaščite in reševanja. S požarom, ki je zajel potniški vlak in porušen objekt, večjim številom težje, lažje poškodovanih in celo mrtvih ter izlivom nafte v bližnji potok, so se v operativni simulaciji spopadle lokalne sile za zaščito, reševanje in pomoč.

Na prizorišče nesreče so najprej prispele enote vseh treh gasilskih društev Občine Rogatec ter PGD Straže iz sosednje Hrvaške. Te so pogasile požar ter začele s prebijanjem v vagone, od koder so se slišali kriki in klici na pomoč. Na prizorišče je prispela tudi PGD Steklarna Rogaška Slatina ter prevzela skrb nad omejitvijo iztekanja nafte v okolje.

Z nudenjem prve medicinske pomoči poškodovancem, ki so se nahajali znotraj in tudi v okolici vagona, so ob prispetju na mesto nesreče začele enote nujne medicinske pomoči Reševalne postaje Šmarje pri Jelšah, katerim se je pridružila ekipa prve pomoči Civilne zaščite PGD Rogaška Slatina. Na pomoč sta prihiteli še ekipi prve pomoči Rdečega Križa iz Šmarja pri Jelšah ter PGD Šmarje pri Jelšah. Med ruševinami porušenega lesenega objekta so pogrešane iskali člani tehnično reševalne enote Civilne zaščite Občine Rogatec. 

Gasilci in reševalci so se srečali s posamezniki v psihološkem šoku, ki so pritekli iz vlaka, znajti so se morali ob avstralskem turistu, ki v nesreči ni bil poškodovan, skupila pa jo je njegova žena, za katero je bil v velikih skrbeh ter zahteval pogovor z avstralskim veleposlaništvom. Močno vinjeni opazovalec se je pritoževal nad “slabim delom reševalcev,” k vlakovni kompoziciji pa je pritekla razburjena mladenka, ki je med ponesrečenci panično iskala svojo mamo. Vse to je budno spremljalo oko TV kanala AB, ki je reševalce bremenilo s številnimi vprašanji o nesreči in poškodovancih.

S temi in drugimi izzivi, ki jih je postavljal vodja intervencije – poveljnik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Bogdan Krumpak, se je ukvarjal Štab Civilne zaščite Občine Rogatec pod vodstvom poveljnika Civilne zaščite Občine Milana Galuna, ki je imel sedež v bližnjem gasilskem domu. 

Zaradi iskanja pogrešanih v ruševinah lesenega objekta ter v neposredni okolici nesreče je na pomoč priskočila enota Kinološkega društva reševalnih psov Celje, ki je locirala pogrešanega znotraj vagona in na bližnjem travniku.

Vaja je trajala uro in štirideset minut in se zaključila s krajšo analizo na vadbenem mestu.

Organizatorji vaje iz službe za zaščito in reševanje šestih občin Kozjanskega in Obsotelja so pojasnili, da je bil namen vaje preveriti splošno operativno in štabno usposobljenost enot in služb zaščite in reševanja (ZiR) za ukrepanje ob nesreči tovrstnega obsega. Poseben poudarek je bil namenjen štabnem in operativnem vodenju ter koordinaciji dela med različnimi enotami ZiR, ki se srečajo na terenu.

Na podlagi izkušenj, pridobljenih v vaji in po opravljeni analizi bodo sprejete nove rešitve, ki bodo ukrepanje in usklajeno delovanje sistema zaščite in reševanja ob tovrstnih nesrečah dvignile na višji nivo.

Oglejte si še obsežno fotogalerijo z vaje (klik!) ter nekaj insertov, ki smo jih za vas zbrali v spodnjem video prispevku.

  
 
t: Rok Čakš, f: Egon Horvat, v: Gregor Krajnc