Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tuja delavca s hudimi obtožbami na račun Term Olimia. Tam očitke zavračajo. Kaj pravite vi?


Pred dnevi so se v javnosti pojavili očitki na račun domnevnih slabih delovnih razmer in neprimernega plačila, ki naj bi jih bili deležni tuji delavci v zdravilišču Terme Olimia v Podčetrtku. Ti naj bi namreč morali delati tudi po 300 ur mesečno, plača pa naj nikoli ne bi presegla 1000 evrov neto. Živeli naj bi tudi v zelo slabih razmerah.

Odmevno zgodbo na to temo je pripravil nacionalni radio Val 202.

V Termah Olimia vse očitke zavračajo in predstavljajo tudi svojo plat omenjene zgodbe.

razmere-za-bivanje-terme-olimia-delavci
Nastanitev dveh delavcev iz BiH. (foto: Val 202)

Nedavno se je v javnosti razširila zgodba dveh delavcev iz Bosne in Hercegovine, ki sta na delo v zdravilišče Terme Olimia prišla oktobra leta 2017. V Podčetrtek naj bi ju zvabile obljube o visokem plačilu ter urejenih delovnih razmerah. A kot trdita, sta dobila ravno nasprotno.

28-letni kuhar in 20-letni natakar  naj bi namreč pogosto morala delati preko zakonsko dovoljenih urnih omejitev ter bila za to preslabo plačana. Kot trdita, naj bi delala tudi po 300 ur na mesec, plača pa naj nikoli ne bi presegla 1.000 evrov. Za nameček naj bi jima delodajalec uredil nastanitev, ki ni omogočala normalnih razmer za bivanje. Za nastanitev naj bi jima od plače mesečno trgali po 50 evrov.

Ker delavca po novem letu, kot pravita, kljub obljubam, nista dobila višje plače, sta januarja dala odpoved. A ker sta ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi, podpisala tudi pogodbo o ureditvi medsebojnih razmerij, v kateri naj bi pisalo, da je delavec, če odpove pogodbo pred potekom trajanja zaposlitve štirih let, dolžan za vsak mesec bivanja plačati dodatnih 75 evrov mesečne najemnine, sta skoraj ostala brez zadnje plače. S podpisom omenjene pogodbe sta si namreč nakopala dolg do delodajalca, ki sta ga predčasno zapustila. Plačo naj bi jima v Termah Olimia naposled vendarle izplačali, a šele po tem, ko je zgodba prišla v javnost.

Ta zgodba pa naj ne bi bila osamljen primer tujih delavcev v Termah Olimia, ki naj bi zaradi napornega urnika in nizkega plačila s podčetrškim podjetjem predčasno prekinili delovno razmerje. Celotno zgodbo lahko poslušate na  Valu 202.

V Termah Olimia očitke odločno zavračajo

images_slike3_terme_olimia_1Na očitke so se odzvali tudi v Termah Olimia, podjetju, ki je lani ustvarilo skoraj 400 tisoč nočitev in veljajo za vodilnega turističnega ponudnika na območju Kozjanskega in Obsotelja.

Poudarjajo, da so pri njih vsi delavci obravnavani in plačani enakovredno, tujim delavcem pa brezplačno uredijo še delovna dovoljenja, tečaje slovenskega in tujih jezikov ter druga izobraževanja.

Vsem delavcem prerazporejene ure, ki jih ne morejo izkoristiti, plačajo v skladu z zakonom v višini 130 % urne postavke. Tuji delavci si praviloma, kot pravijo, tudi želijo delati več od mesečnega fonda ur, saj imajo daleč od doma več časa. Za bivanje zaposlenih, ki prihajajo iz drugih koncev Slovenije ali tujine in si sami ne uredijo stanovanja, pa nudijo subvencionirano bivanje, pri čemer se delavci ob tem najemu obvežejo, da v primeru odhoda iz podjetja prej kot v štirih letih, poravnajo razliko do polne cene najema.

Vsi delavci, tudi tuji, so v njihovem podjetju letos za uspešno delo v letu 2018 prejeli v skladu s postavljenimi merili letno nagrado v višini 1.000 evrov bruto.

V Termah Olimia je danes zaposlenih 306 delavcev, od tega 45 tujcev. Tistim, ki ne prihajajo iz držav Evropske unije pred začetkom dela zagotovijo vse zakonske pogoje za pridobitev delovnega dovoljenja, in to na stroške podjetja. “Vsem tujim delavcem zagotovimo tudi brezplačne tečaje slovenskega in tujih jezikov ter strokovna izobraževanja, da lahko začnejo z delom na predvidenih delovnih mestih. Vsi tuji delavci so plačani enako kot slovenski delavci na istih delovnih mestih in delajo pod pogoji, ki jih predpisuje slovenska zakonodaja in panožne pogodbe,” pojasnjujejo v Termah Olimia.

Dodajajo, da je turizem specifična panoga, kjer je prekomerno delo še posebej podrobno urejeno in pogosto neizogibno za delovanje podjetja, a je privolitev v to vedno odločitev posameznika. “Nemalokrat se z zaposlenimi, zaradi vsesplošnega pomanjkanja kadra dogovorimo, da opravljajo dodatne prerazporejene ure. Podjetje delavcem vse prerazporejene ure, ki so nad mesečnim fondom in jih delavci ne morejo koristiti, plača po ceni 130 % običajne urne postavke,” povejo v Termah Olimia. “Predvsem tuji delavci, ki pridejo na delo v Slovenijo brez družin, želijo pogosto delati čim več, saj si želijo dodatnega zaslužka.” opažajo v Termah Olimia.

Ob tem opozarjajo na problem, ki ga opažajo mnogi slovenski delodajalci: “Žal smo bili pogosto priča primerom, ko so delavci, kljub trudu podjetja in investiciji vanje, že po nekaj mesecih odšli k drugim delodajalcem, pogosto k nelojalni konkurenci, velikokrat pa tudi v Avstrijo in Nemčijo. Tako smo se znašli v izjemno težki situaciji, ko smo ostali brez že tako potrebnih delavcev, katerim smo nudili zelo stimulativne pogoje za delo,” razlagajo v Termah Olimia.

Zaposlenim iz tujine ali drugih delov Slovenije ponujajo med drugim tudi bivanje v bivalnih enotah, a to ni pogoj, saj si lahko vsakdo poišče stanovanje drugje. “Leta 2017 smo se odločili subvencionirati bivanje delavcev v naših enotah tako, da od celotnih stroškov bivanja v višini 125 EUR, delavec plača le 50 €, razliko v višini 75 EUR pa pokrije podjetje,” pojasnjujejo v Termah Olimia. “Stroški bivanja, ki ga naše podjetje subvencionira, vključujejo: najem, ogrevanje, elektriko, vodo, TV naročnino, internet, pranje perila in vse ostale stroške povezane z nastanitvijo. Le ti že v osnovi bistveno presegajo znesek 125 EUR, s čimer samo potrjujemo stimulativne pogoje, ki jih nudimo. Za tovrstno subvencijo z delavcem sklenemo pisni dogovor, z obojestransko potrditvijo interesa in zavezo delavca, da dela v našem kolektivu vsaj 4 leta, s čimer je seznanjen pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi. Delavcem iz tujine smo tako dodali še eno ugodnost, z namenom, da pri nas delajo vsaj 4 leta. Če se odločijo za prenehanje dela v našem podjetju pred iztekom 4 let, so dolžni povrniti razliko v višini 75 EUR za vsak mesec bivanja,” zaključijo v Termah Olimia. Trenutno sicer pri njih biva 8 tujcev.

Anketa: vaš pogled na Terme Olimia

Vabimo vas k sodelovanju v spodnji anonimni anketi, v kateri vas sprašujemo o ugledu Term Olimia v lokalnem okolju, koliko koristite njihove storitve ter koliko verjametet obtožbam tujih delacev  na njihov račun.

Create your own user feedback survey

Rezultati ankete bodo na Kozjansko.info predvidoma objavljeni v drugi polovici marca.

B. S.