Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Sodni dnevi Petra Čeferina in Vasje Jagra


Pred dnevi je izšel kriminalni roman Sodni dnevi, pri katerem sta moči združila eden izmed najbolj znanih slovenskih odvetnikov Peter Čeferin in raziskovalni novinar, Šmarčan Vasja Jager, ki se je nedavno uvrstil tudi med najvplivnejše posameznike desetletja Kozjanskega in Obsotelja.

Čeferin je ob izidu knjige napovedal, da je roman Sodni dnevi tudi njegovo zadnje literarno delo.

Peter Čeferin in Vasja Jager sta v fikcijo vpletla sodno zgodbo, ki Čeferina preganja že več kot desetletje. Osnova knjige je sodni proces njegovega nekdanjega varovanca Ivana Perića, ki je bil po Čeferinovem trdnem prepričanju pred 16. leti za trojni umor v Rovinju po krivem obsojen na več kot 30 let zapora. Čeferinu, ki ga je ta primer vseskozi preganjal, je tako po neuspeli pritožbi na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, kot zadnje sredstvo ostala knjiga. Ta je po Čeferinovih besedah obenem opomin, apel, protest in obtožba, namenjena pa je vsem, ki lahko prispevajo k doslednemu spoštovanju vseh načel poštenega sojenja. Kriminalni roman Sodni dnevi temelji na sodnih spisih, medijskih objavah in pričevanjih ljudi, ki zaradi zagotavljanja anonimnosti v romanu nastopajo s spremenjenimi imeni in v spremenjenih okoliščinah. Pravnemu okvirju, ki ga je za roman prispeval odvetnik Čeferin, je fikcijo dodal raziskovalni novinar Vasja Jager.

Napeta kriminalka se začne v Budvi, kjer najdejo razpadajoče truplo premožnega slovenskega poslovneža Karla Marona. Umora obtožijo mladega fanta Tomija Klajna, s katerim je bil Maron v razmerju in ki mu je pred smrtjo v oporoki namenil ogromno vsoto denarja. Mladenič edinega zaveznika najde v kljubovalnem in idealističnem odvetniku Edvardu Meliku, ki se strt zaradi ženine smrti zažene v primer. V romanu tako Melik ne razrešuje le skrivnostnega umora, ampak tudi svoje osebne stiske. Podobno kot Melik se je v primer zakopal tudi Čeferin, ko mu je po 39 letih zakona umrla žena. Zatrjevanju Čeferina, da je to njegovo zadnje literarno delo pa je Jager dejal, da je tudi Melik ves čas ponavljal, da bo to njegov zadnji primer, a mu nihče ni verjel.MMC RTV Slovenija

Kot je ob izidu povedal Jager ob pisanju romana pred očmi ni imel konkretnega Čeferinovega primera, ampak literarno ustvarjanje, pri čemer si je lahko dovolil več kot v novinarskih prispevkih. Jager je tudi predlagal naslov romana v katerem se skrivata dva pomena – prvi se nanaša na dejanske obravnave, drugi pa sega globlje in se nanaša na odvetnika, ki skozi primer išče lastno odrešitev.

vir: MMC RTV SLO