Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občina Šmarje pri Jelšah prejela nagrado za najbolj prodorno občino v regiji


Občina Šmarje pri Jelšah je regijska zmagovalka projekta Zlati kamen 2019 za najbolj prodorno občino v regiji od Koroške do Posavja. Nagrado je v imenu občine Šmarje pri Jelšah prevzel župan Matija Čakš.

Razvojno najbolj prodorna občina v letu 2019 je postala mestna občina Novo mesto.

To je že druga tovrstna nagrada za naše območje. Leta 2017 je Zlati kamen za razvojno najprodornejšo občino v Sloveniji prejela občina Podčetrtek.

zlati-kamen-2Nagrado Zlati kamen 2019 so slovesno razglasili danes na letošnjem srečanju slovenskih županov in konferenci o razvoju na lokalni ravni Zlati kamen. Dogodek je potekal v Kristalni palači v ljubljanskem centru BTC. Častni govornik ob podelitvi je bil predsednik slovenske vlade Marjan Šarec.

Za izbor razvojno najprodornejše slovenske občine je Strokovni svet Zlatega kamna, ki je neodvisno telo, v katerega so vključeni strokovnjaki s treh slovenskih univerz in iz prakse, Slovenijo oz. vseh 212 občin najprej razdelil na štiri regionalne dele. Ti so dali štiri sklope finalistk med občinami.

Letošnje finalistke iz vzhodne Slovenije (ki zajema podravsko in pomursko statistično regijo) so bile Grad, Ormož in Ptuj.

Iz regije med Koroško in Posavjem (koroška, savinjska, zasavska in posavska statistična regija) so se v finale uvrstile občine Črna na Koroškem, Šmarje pri Jelšah in Zreče.

Finalistke iz osrednje in jugovzhodne Slovenije sobile Črnomelj, Novo mesto in Trebnje.

Med občinami iz zahodne Slovenijeso pa so se v končni izbor uvrstile Pivka, Radovljica in Žiri.

zlati-kamenNagarado Zlati kamen prejme vsako leto razvojno najbolj prodorna občina: leta 2018 je nagrado prejelo Kočevje za razvojni preobrat iz odročnega in celo razvojno travmatiziranega kraja v dinamično in v prihodnost usmerjeno lokalno skupnost.

Pri izboru Strokovni svet projekta vsako leto pretresa celovit razvoj krajev, ob tem pa nekoliko večji poudarek daje izbranemu posameznemu elementu. Letos je to kultura kot razvojni vzvod kraja.

foto: Občina Šmarje pri Jelšah