Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nova hala v Dolah v občino Šentjur prinaša tehnološko napredno proizvodnjo in nova delovna mesta (foto)


img_6894-kopiraj-2Če se pri vožnji skozi krožišče Dole sprašujete, v kakšne namene v bližini raste velik poslovni objekt, vam ponujamo odgovor.

Gre za novo proizvodno montažno halo hitro rastočega podjetja Roboteh avtomatizacija in robotizacija d.o.o., s sedežem v Šentjurju. Objekt je že v zaključni fazi gradnje in bi naj bil končan do konca novembra. Pisarniški del, ki je zidan, čaka na okna in fasado do konca leta. Odlična novice je, da bodo zaposlovali.

Ko bo hala končana, bodo lahko preselili proizvodnjo iz Celja, kjer imajo trenutno prostore v najemu. Za gradnjo in s tem širjenje proizvodnje so se odločili zaradi porasta naročil s strani stalnih strank, ki jih imajo toliko, da nimajo časa iskati novih. Med glavnimi poslovnimi partnerji so Revoz, Gorenje in Henkel. Izvažajo v Romunijo, Avstrijo, Švico, Belgijo… Razmerje med domačim in tujim trgom je 60 % proti 40 %. Želja podjetja je 50 % proti 50 %.

Srečko Potočnik, ki je direktor podjetja pravi naslednje:  ”Zaradi vedno večjega povpraševanja in vedno več projektov s področja robotizacije in avtomatizacije v  industriji (tako doma kot na  tujem trgu),  se je pokazala potreba po  širjenju proizvodnje in  tudi potreba po novem kadru.”

Proizvodna hala bo nadomestila najeto v Celju
Proizvodna hala bo nadomestila najete prostore v Celju

Poleg Potočnika, ki je tudi solastnik podjetja, sta solastnika še Boštjan Skarlovnik in Cvetko Jakopič. Podjetje izdeluje kovinske izdelke in opremo, električne stroje in naprave, ukvarjajo pa se tudi s projektiranjem. Roboteh je tudi uradni certificirani strateški partner podjetja Kuka iz Nemčije, ki proizvaja industrijske robote.

Podjetje  je  pridobilo veliko novih poslov v vseh branžah industrije, ki jih  je  potrebno  realizirati v naslednjih  letih, zato je  bila sprejeta odločitev za širjenje proizvodnje.

Z novo investicijo cca. 1.6 mio EUR bo  podjetje Roboteh pridobilo  novih 1.200 m2 proizvodnih prostorov kjer  se bodo sestavljale  robotske  celice, linije in  ostali prototipni stroji, ter 720 m2 pisarniških prostorov namenjenih strojni projektivi, programerjem, komerciali, vodstvu ter ostali namenski prostori.

Nova delovna mesta za elektro in mehatronske poklice

 

Hala naj bi bila končana do konca novembra
Hala naj bi bila končana konec novembra

Ocenjujejo,  da bo v letu 2019 podjetje kadrovsko zrastlo iz 60 na nekje 70 zaposlenih. Največ bodo zaposlili kadrov s področja elektro smeri in mehatronike za programiranje in konstruiranje robotov ter servisiranje. Želja je obdržati stare stranke in se širiti na tuje trge. 

 

Promet se  za leto 2019 v podjetju ocenjujejo na okoli 10 mio EUR in dobiček na okoli 0,5 mio EUR. Zaradi spremembe okoljsko prostorskega načrta in ugodnega vremena bo gradnja hale končana predčasno. Pred kratkim so začeli z vlivanjem betonske plošče ter napeljavo strelovoda. V načrtu imajo tudi ureditev parkirišča.

Slovenija je, kar se robotizacije tiče krepko nad evropskim povprečjem (106) s 144 roboti na 10000 zaposlenih. Še vedno pa je to za več kot polovico manj kot v Nemčiji (322). Svetovni velesili na tem področju sta Severna Koreja (710) in Singapur z 658 roboti na 10000 zaposlenih. Glavni odjemalec robot z 33% deležom je avtomobilska industrija.

Priporočamo še: preberite zelo zanimiv intervju s poznavalcem družbeno-političnega utripa občine Šentjur, Francem Kovačem: Edina, ki bi ta trenutek lahko premagala Marka Diacia, je Jelka Godec

F. G.