Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

100 najbogatejših Slovencev: Šmarčani enega izgubili, a pridobili predstavnika med mladimi milijonarji


Znana je najnovejša lestvica stotih najbogatejših Slovencev, ki jo vsako leto pripravlja revija Maganer. Na vrhu tudi letos ni prišlo do sprememb, saj še vedno vodita zakonca Iza in Samo Login.

Na letošnji lestvici je osem predstavnikov s Celjskega. Dva sta se uvrstila tudi na lestvico 32 mladih slovenskih milijonarjev. Naše območje premore enega predstavnika na lestvici 100 najbogatejših, ter enega predstavnika na lestvici 32 mladih milijonarjev.

V zadnjih letih sta na lestvici bila dva Šmarčana, za Franc Pišek, lastnik podjetja Vitli Krpan d.o.o., se zaradi nekoliko slabšega poslovanja letos iz stoterice poslavlja.

Letošnji prag za vstop na slovensko lestvico je 24,2 mio evrov, kar je 3,8 mio evrov več kot lani, ko je bil spodnji prag lestvice 20,4 mio evrov.

100 najbogatejših Slovencev si sicer skupaj lasti 5,7 milijarde evrov premoženja, kar je 10 odstotkov več kot lani.

Že peto leto zapored vrh Managerjeve lestvice zasedata zakonca Iza in Samo Login, katerih bogastvo je ocenjeno na 689 milijonov evrov, kar je enako kot lani. Zakonca Login sta glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7, ki sta ga leta 2016 za milijardo evrov prodala kitajskemu holdingu United Luck Group.

Tudi na drugem mestu lestvice je letos isto ime. To je Sandi Češko, večinski lastnik Studia Moderna. Lani je bilo njegovo premoženje ocenjeno na 300 mio evrov, letos pa je to še 11 % višje. Premore 334 mio evrov.

Ostali najbogatejši slovenci v prvi deseterici so: Marko Pistotnik – 210 milijonov evrov, Joc Pečečnik – 194 milijonov evrov, Tatjana in Albin Doberšek – 183 milijonov evrov, družina Lah – 152 milijonov evrov, Igor Akrapovič – 129 milijonov evrov, Damian Merlak – 124 milijonov evrov, Gabrijel in Petra Rejc – 118 milijonov evrov in Bogomir Strašek – 105 milijonov evrov.

In kdo so najbolj bogati na Celjskem?

Na letošnji lestvici je osem predstavnikov s Celjskega. Dva izmed njih sta novinca na lestvici, dva pa sta se uvrstila tudi na lestvico 32 mladih slovenskih milijonarjev.

Lestvico je po treh letih zapustil Franc Pišek, ki je lani zasedal 93. mesto. Podjetje, ki se uvršča med najmočnejša na našem območju, je lani sicer poslovalo dobro. Celotni prihodki so se povečali skoraj za 30 % in znašajo 28 mio, je pa občutno padel čisti dobiček podjetja in sicer za okoli 75 %. Tu gre tudi iskati razlog zakaj se Francu Pišku premoženje ni dovolj povečalo, da bi se tudi letos uvrstil med 100 najbogatejših.

Iz lestvice je izpadel tudi lani 63. Uroš Merc, ki je lani beležil slabše poslovno leto svojih 20. podjetij, ki delujejo v sklopu skupine Bisol. Če pogledamo samo glavni dve enoti podjetja je Bisol Group d.o.o. sicer povečal čisti dobiček za okoli 20 % oz. za dobrih 300 tisoč evrov na 1.8 mio evrov, a so na drugi strani celotni prihodki tega podjetja padli za več kot 75 %. Celotni prihodki Bisol Proizvodnja d.o.o. pa so padli za okoli 10 %, čisti dobiček pa za kar 98 % oz. iz lanskih 743 tisoč evrov na letošnjih 17 tisoč evrov.

Za preboj med najbogatejše na Celjskem ste morali letos imeti vsaj 19,9 mio evrov premoženja, kar je za 1,8 mio evrov manj kot lani.

bogomir-strasekTudi letos se je najvišje uvrstil Bogomir Strašek, direktor KLS Ljubno, podjetja, ki je v Evropi in svetu znano po proizvodnji zobatih jermenov za avtomobile.

Letos je Strašek pridobil eno mesto in se je prebil v prvo deseterico najbogatejših Slovencev.Tako kot lani, tudi letos zaseda 11. mesto, a z eno bistveno razliko. Tudi letos se je njegovo ocenjeno premoženje povečalo in sicer za 16 % ter znaša 105 mio evrov, kar je 10,2 mio evrov več kot lani. Podjetje KLS je izvozno naravnano podjetje saj skoraj vse prozvode izvozijo, še največ na Kitajsko. Lani so beležili 12 odstotno rast prodaje, letos pa načrtujejo še deset odstotkov višjo. V podjetju KLS zaposlujejo 239 oseb, ki imajo 2.020 evrov povprečne bruto plače.

jagerTako kot lani je tudi letos drugi najbogatejši na Celjskem, in skupno 17. (lani 14.) na lestvici stotih, direktor in večinski lastnik družinskega podjetja JagrosFranc Jager oz. družina Jager, ki prihaja iz Šmarja pri Jelšah.

Ocenjeno premoženje družine Jager se je letos zmanjšalo za 1 % in znaša 70,7 milijona evrov, kar je 700 tisoč evrov manj kot lani. Rast premoženja družine Jager se je torej po dveh letih, ko so zapored beležili rast premoženja za četrtino, letos ustavila. Se je pa na lestvici 32 mladih milijonarjev letos znašel sin direktorja Miha Jager. S premoženjem 3,5 mio evrov se med 32. mladimi milijonarji uvršča na 31. mesto. Podjetje Jagros, sicer vodilno podjetje na našem območju, se že sicer nekaj let širi predvsem na Štajerskem, rast svoje trgovske mreže pa financira z lastnimi sredstvi. V podjetju Jagros zaposlujejo 581 oseb, ki imajo 1.289 evrov povprečne bruto plače.

glava-senca23.mesto (lani 22.) zaseda Matej Romih, ki izvira s Celjskega in je bil prek ciprske družbe Romih 4,64 odstotni lastnik družbe Outfit7.

Njegovo premoženje je ocenjeno na 52,7 milijonov evrov in je seštevek kupnine za Outfit7 in dividend.

Njegovo premoženje je enako kot lani.

albreht41. mesto na lestvici 100 najbogatejših Slovencev in tretje mesto med celjskimi bogataši zaseda družina Albreht oz. predsednik uprave Zlatarne Celje Bojan Albreht. Družina Albreht lani zabeležila največji skok na lestvici, letos beleži osmi največji zdrs, saj je glede na lani izgubila 8 % premoženja in deset mest na lestvici. Njihovo premoženje znaša 34 mio evrov, kar je 3 mio evrov manj kot lani.

Glavni razlog za letošnji zdrs je zmanjšanje prihodkov in dobička Zlatarna Celje za okoli 3 %. Zlatarna Celje zaposluje 250 oseb, ki imajo 1.551 evrov povprečne bruto plače.

senca-glavi56. mesto zasedata lastnika podjetja Inpos Ivan in Tatjana Pfajfar iz Celja, ki sta letos pridobila pet mest na lestvici. Njuno premoženje se je lani povečalo za 17 odstotkov. Ocenjeno premoženje zakoncev Pfajfar letos znaša 31 mio evrov (lani 26,4 mio evrov).

Rezultat je predvsem odraz dobrega poslovanja podjetja Inpos. Lansko poslovno leto je bilo namreč rekordno. Prihodki so se povečali za dobrih sedem odstotkov, dobiček pa kar za 27 odstotkov. Inpos zaposluje 185 oseb, ki imajo 1.452 evra povprečne bruto plače.

senca-glavi-160. mesto zasedata novinca na lestvici Črt in Ivan Cencelj, lastnika podjetja Inel d.o.o., Celje. Podjetje se ukvarja z razvojem in proizvodnjo naprav za označevanje, kontrolo in verifikacijo v farmaciji, specializiranih naprav za avtomatizacijo v industriji, etiketirnih naprav ter naprav za označevanje izdelkov. Poslovanje podjetja je v zadnjih letih v velikem vzponu, celotni prihodki so se lani več kot podvojili, prav tako dobiček po katerem se uvršča tudi med najbolj dobičkonosna podjetja v Celju.

Ocenjeno premoženje Črt in Ivan Cencelj v letu 2018 znaša 30,2 mio evrov. Kot polovični lastnik s 15,1 mio evrov premoženja se Črt Cencelj uvršča tudi na 11. mesto na lestvici 32. mladih slovenskih milijonarjev. Inel d.o.o. zaposluje 77 ljudi, ki imajo 2.240 evrov povprečne bruto plače.

senca-glavi-281. mesto zaseda družina Grilj oz. Savo Grilj, kot 20 % lastnik, ter Aleš in Marko Grilj z vsak po 9,6 % lastništvom podjetja Konus Konex iz Slovenskih Konjic. Podjetje se ukvarja s proizvodnjo netkanih materialov iz sintetičnih vlaken ter transportnih trakov in pogonskih jermenov. Premoženje družine je lani zraslo za kar 35 % s čimer so pridobili 20 mest.

Njihovo premoženje je letos ocenjeno na 27,3 mio evrov, kar je 7,1 mio evrov več kot lansko leto. Podjetje Konus Konex beleži odlične poslovne rezultate. Celotni prihodki podjetja so se lani povečali za dobrih 10 odstotkov, dobiček pa za skoraj 50 %. Podjetje Konus Konex sicer zaposluje 155 ljudi, ki imajo 1.450 evrov povprečne bruto plače.

miran-zagozen92. mesto na lestvici 100 najbogatejših Slovencev zaseda družina Zagožen oz. Miran Zagožen, ki je lastnik dveh podjetij. Podjetja Aplast iz Petrovč, ki se ukvarja s preoblikovanjem plastičnih mas in je v tej panogi eno vodilnih v Sloveniji in regiji ter podjetja Zagožen iz Žalca, ki je specializirano za prodajo izdelkov za zunanji vodovod in kanalizacijo. Obe podjetji sta lani poslovali odlično. Aplast je celotne prihodke povečal za skoraj 50 %, Zagožen pa za 23 %. Ocenjeno premoženje Mirana Zagožna je 25,6 mio evrov, kar je kar 29 % več kot lani.

Podjetje Aplast zaposluje 95 ljudi, ki imajo 1.411 evrov povprečne bruto plače, podjetje Zagožen pa 33 ljudi, ki imajo 1.672 evrov povprečne bruto plače.

stajerski-valcek-klik