Franc Kovač: Vsi nakladajo, kaj bodo storili, nihče pa se ne upa konfrontirati z Diacijem (2. del intervjuja)

10. 11. 2018 1:18

franc-kovac-tekstZ nekdanjim politikom Demosa, kasneje urednikom Šentjurskih novic, zdaj pa enim redkih javnih kritičnih glasov v šentjurski občini, Francem Kovačem, smo se v prvem delu intervjuja pogovarjali predvsem o Občini Šentjur pod Markom Diacijem. 

Tudi v današnjem drugem delu se pogovoru o aktualnem županu ne da izogniti, kar zgolj pritrjuje Kovačevi tezi o njegovi županski moči v občini. Kljub temu pa je Kovač podal nekaj ocen tudi ostalih kandidatov in njihovih volilnih (ne)aktivnosti.


Šentjur ima pet županskih kandidatov. Vas kateri od županskih kandidatov s čemerkoli prepriča, da ima vizijo občine, kakršno si ta zasluži?

Doslej me ni nobeden. Pravzaprav je težko poznati kaj drugega kot tisto, kar so na novinarskih konferencah predstavili sami. Glede tega pa, kot veste, vsak nudi vse; »vse bomo naredili«, neke vizije pa ni.

Recimo Diaci, ki stvari najbolj pozna, je na svojo predvolilno zgibanko dal razvojni program občine Šentjur. To pa je takšna solata, skozi katero se nihče ne prebije. Tako bi rekel, da pravzaprav nimamo ničesar. Nimamo nič, okoli česar bi se ljudje opredeljevali za ali proti. In tudi ti drugi kandidati tega ne vzpostavijo. To je problem.

Pet se zdi lepa številka, ponuja idejo o dovolj široki izbiri za Šentjurčane. Pa je tako, kaj pravite vi, imajo Šentjurčani med čem izbirati?

Jaz osebno nimam kaj izbirati. Zaradi takšnega »izbora« sem celo v dilemi, če bi sploh šel na volitve. In še pomislim, kako na to gledajo Šentjurčani, se mi zdi, da podobno, vsaj kolikor sem se z njimi pogovarjal jaz.

Večini, ki nima kakšnih posebnih informacij, je Diaci všeč. Priljuden, vljuden, lep, nekih večjih napak ni delal. Seveda jih ni delal, jaz pravim tudi zato, ker veliko tudi ni delal. Recimo IKC jaz smatram za napako. Projekt kakršen je, je denimo šentjurski razvoj prireditvene dvorane ustavil za 50 let. Zdaj ko jo imamo, je tako hitro ne bomo spreminjali, ta pa ni dobra.

Večini, ki nima kakšnih posebnih informacij, je Diaci všeč. Priljuden, vljuden, lep, nekih večjih napak ni delal. Seveda jih ni delal, jaz pravim tudi zato, ker veliko tudi ni delal.

Pri nekaterih kandidatih je občutek, da kandidirajo zaradi kandidature same, ali pa da bi moment izkoristili za gradnjo prepoznavnosti sebe in stranke, pravega motiva za resen naskok na župansko mesto pa ni zaslediti. Ste podoben občutek dobili tudi vi, ali ob obstoječem županu vidite koga, ki se je v boj podal z iskrenim prepričanjem, da lahko realno postane župan Šentjurja?

Ne, ne vidim ga. Ker recimo, če vzamete, saj sem že rekel, SMC in SDS, gredo v boj z drugo ligo, Rožejeva (SLS) je županova koalicija, tega gospoda Jenšterleta pa pravzaprav ne poznam, zanj še nisem slišal, tako da ne vem, kaj je in kaj nosi s seboj. Sem pa opazil, da je edini Diaciju očital, da pri občinskih projektih ni dovolj pogumen. Ampak, pod črto, mislim, da Diaci resnega protikandidata nima in bo zlahka izvoljen.

Kaj pa kandidatka SDS? Ta stranka je v tem okolju tradicionalno močna, nekoč se je zdela celo nepremagljiva, dokler jim ni županskega mesta speljal prav Diaci. Menite, da s kandidaturo Mojce Inkret mislijo resno? Je to oseba, s katero iskreno skušajo nazaj pridobiti županski stolček?

Tudi s tem sem si razbijal glavo, od kod ta Mojca Inkret. Še nikoli prej je nisem ne slišal, ne videl, naenkrat pa naj bi bila županja. Ocenjujem, da so kadrovsko praznino enostavno na nek način poskusili zapolniti s tistim, kar imajo. Ker Jelke Godec niso upali ponuditi, sam si tudi mislim, da niti ne bi sprejela, so ponudili Inkretovo, za katero, ki deluje, kot da neke ambicije ima. Vidim, da je skoraj edina, ki hodi naokoli po terenu, od hiše do hiše, razpravlja z ljudmi in tako dalje. Vendar ji bo težko prodreti.

Ne vem, kaj so v SDS mislili. Verjetno so enostavno za to obdobje želeli pokazati, da so tu, da so preživeli. Mislim, da čakajo na naslednje obdobje, ko bodo poskusili plasirati Godčevo, ko se bo v Ljubljani na nek način izčrpala. Ker tu, razen nje, res nimajo osebnosti, ki bi ji lahko šlo.

franc-kovac-tekst-2Dopuščate morebiti možnost drugega kroga?

Uf, težko. Upam, da bo, ampak se mi zdi, da ne.

S čim volivce prepriča Marko Diaci? Kaj je tisto, zaradi česar ga bodo ljudje ponovno volili in kot pravite, najbrž tudi izvolili?

Predvsem ne poznajo njega, niti njegovega dela. Poznajo pač tisto njegovo prijaznost, njegovo simpatičnost in ko se z ljudmi pogovarjam, vsi pravijo »Ja, zakaj pa ne bi, saj je ja tako simpatičen, tako lep …« S tem, da bo pa volilna udeležba po mojem slaba. Če bomo prišli tam okoli 40, bomo že dobri…

Od kod ta pasivnost pri uveljavljanju ene temeljnih demokratičnih pravic?

Je odziv tega, da, kot sva že govorila, politične scene v Šentjurju pravzaprav ni. Ker če bi recimo imeli dva politična bloka, ki bi tekmovala, imela vsak svoje projekte, bi se ljudje opredelili in šli voliti enega ali drugega. Zdaj ko tega ni in nimamo nič druga od tega, kar že imamo, bodo pač ostali doma in bo ostalo, kakor je.  Skratka, letošnje volitve bodo bolj klavrne.

Tisti, ki želi Diacia premagati, bi moral biti nekaj takšnega kot Diaci, ta pa bi moral napraviti kakšno napako. Iz občinske omare bi moral pasti kak okostnjak

Kakšen politični kandidat bi v Šentjurju lahko premagal Diacija? Kaj bi moral volivcem obljubiti, ponuditi?

Menim, da pri tem stranke več ne igrajo nobene vloge. Razen da so financer in da imajo nekaj denarja in podobno. Pomembna je osebnost. Osebnost, to pa Diaci navzven ima. Tisti, ki ga želi premagati, bi moral biti nekaj takšnega kot Diaci, ta pa bi moral napraviti kakšno napako. Iz občinske omare bi moral pasti kak okostnjak, vendar tega vsaj jaz ne opažam in tudi opozicijske stranke mu nič ne očitajo.

Verjetno ste tudi sami opazili, da nakladajo lepe stvari, da bodo postorili to in ono, ampak oni bi se morali konfrontirati z Diacijem, tega pa ne upajo, ker je premočen. Kdorkoli že bi ga želel premagati, bi moral imeti že zdaj kampanjo za naslednje volitve.

Vidite znotraj teh krogov ali pa tudi izven teh krogov človeka, ki se gradi ob Šentjurju in bi dolgoročno imel potencial za šentjurskega župana, morda v mlajši generaciji?

Mislim, da mlada generacija se na nek način pooseblja z Diacijem. Je razmeroma mlad in po moje ne razmišljajo o tem, da bi se z njim spustili v boj. Stara generacija ima pa stare kadre, ki so svoje že dali skozi. Zagotovo so ljudje, verjamem, da je cel kup ljudi, ki so sposobni, pa nimajo volje ali interesa, ambicije … No, obenem biti župan tudi ni tako lahko. Na nek način si izpostavljen, plača ni ne vem kaj … Tisti, ki so uspešni, sposobni, ki kaj pomenijo, niti v sanjah ne pomislijo, da bi kandidirali, kar je seveda za občino slabo.

Preberite še 1. del pogovora s Francem Kovačem: Edina, ki bi ta trenutek lahko premagala Marka Diacija, je Jelka Godec

Rok Čakš

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X