Začasni škofijski upravitelj celjske škofije je Šmarčan Rok Metličar

20. 9. 2018 20:51

rok-metlicarZbor svetovalcev Škofije Celje je danes za škofovskega upravitelja izvolil gospoda Roka Metličarja, nadžupnika v Laškem, dekana Dekanije Laško in predsednika Škofijske Karitas Celje.

Rok Metličar je doma z Vrha pri Šmarju pri Jelšah.

Papež Frančišek je v torek sprejel odpoved službi celjskega škofa msgr. dr. Stanislava Lipovška, potem ko je ta, zaradi dopolnjenega 75. leta starosti ponudil odstop.

S tem je bil škofovski sedež v Celju izpraznjen, Lipovšek pa je dobil naziv upokojeni celjski škof. Celjski škofiji je bilo istočasno naloženo, da v roku tedna dni imenuje škofijskega upravitelja, ki bo do v času izpraznjenega škofovskega sedeža vodil celjsko škofijo.

Danes se je tako zbral zbor svetovalcev Škofije Celje in za škofijskega upravitelja izvolil gospoda Roka Metličarja, nadžupnika v Laškem, dekana Dekanije Laško in predsednika Škofijske Karitas Celje.

Škofijski upravitelj ima po ZCP dolžnosti in oblast krajevnega škofa, razen v primerih, ki so po naravi škofovske službe in po pravu pridržani škofu (npr. posvečevanje v diakone in mašnike …), prav tako se, dokler je sedež izpraznjen, ne sme v škofiji uvesti nič novega. Tistim, ki začasno upravljajo škofijo, je prepovedano storiti vse, kar bi moglo škofiji ali škofovskim pravicam škodovati. Škofijski upravitelj tako skrbi za tekoče zadeve delovanja škofije, pomembne odločitve in spremembe pa morajo počakati na novega krajevnega škofa.

Več o Roku Metličarju

Rok Metličar se je rodil v Celju 17. avgusta 1961, doma pa je iz župnije Šmarje pri Jelšah. V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1988 v Mariboru. Kaplansko službo je opravljal v Brežicah (do 1989) in Slovenskih Konjicah (od 1989 do 1997), nato je postal župnik župnije Sladka Gora z znano baročno romarsko cerkvijo, kjer je ostal do leta 2009, ko je prevzel vodenje nadžupnije Laško in za nekaj let tudi soupravo sosednjih župnij Sv. Marjete pri Rimskih Toplicah in Sv. Miklavža nad Laškim.

Od leta 1999 je duhovni voditelj župnijskih gospodinj na področju mariborske metropolije, od leta 2007, ko je bila ustanovljena Škofijska Karitas Celje, pa je njen predsednik in s svojo prizadevnostjo, čutom za sočloveka in ustvarjanjem mreže prostovoljcev, njihovim stalnim izoblikovanjem – duhovnim in človeškim – uspešno skrbi, da Škofijska Karitas Celje odgovarja na duhovne in materialne potrebe in stiske ljudi z območja celjske škofije. Od leta 2011 je dekan Dekanije Laško, od leta 2006 pa tudi član Zbora svetovalcev in Duhovniškega sveta Škofije Celje. (vir: SŠK)

foto: Branko Cestnik (naslovna) in Jože Potrpin

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X