Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Soočenje kandidatov za poslance državnega zbora iz okraja Šmarje pri Jelšah (video)


Včeraj je v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah potekalo soočenje kandidatov za volitve v Državni zbor, ki je potekalo pod okriljem Mladinskega kulturnega kluba Netek ter Kluba študentov šmarske regije in Obsotelja. Povezovalec programa Kristijan Šmid je predstavnike šestih političnih strank soočil s problematikami, povezanimi z gospodarstvom, dogajanjem na lokalni ravni, mladimi in pokojninami.

Organizatorji dogodka so na soočenje sicer povabili vse stranke, ki kandidirajo v okraju Šmarje pri Jelšah, na vabilo pa se je odzvalo sedem kandidatov za volitve v DZ. Svoje programe, vizije in stališča so z nami delili Zdravko Počivalšek (SMC), mag. Andreja Flucher (SD), Alen Križnik (Levica), mag. Marko Zidanšek (SLS), mag. Rosvita Svenšek (Dobra država), Viktor Božak (SDS) in Martin Mikolič (NSi).

Zdravko Počivalšek je kot prvi govorec izpostavil stanje slovenskega gospodarstva, na katerem bo še potrebno veliko graditi. V SMC se tako zavzemajo za strukturne reforme, drugi korak pa so davčne. Mag. Rosvita Svenšek je v imenu Dobre države izpostavila vizijo, da bi ljudje, ki pridno delajo, imeli kaj od tega – ne samo vodilne enote. Ob tem stremijo k odpravi korupciji in omejitvi javnih funkcij tistim, ki so oškodovali državo. Levica, ki jo je na soočenju zastopal Alen Križnik, je v prvi vrsti proti privatizaciji slovenskih podjetij, končni cilj pa je blaginja za vse, ne le za peščico.

SLS se na čelu z mag. Markom Zidanškom na državnozborske volitve odpravlja s sloganom “sobivamo varno, znamo gospodarno in delujemo lokalno“, pri čemer je v ospredju problematika centralizacije. Slovenija namreč ni samo Ljubljana. Znotraj njihovega programa so žarometi usmerjeni v slovenske kmete in njihov potencial. Med drugim bi se spopadli z birokracijo, kar pa je tudi cilj NSi. Martin Mikolič je izpostavil Slovenijo kot bistveno preveč birokratizirano državo, ki jo pesti neenakost. V tem duhu se zavzemajo za pošteno in pravično državo za vse. Ob tem je tudi mag. Andreja Flucher iz vrst SD poudarila željo po enakosti pred zakonom, vključno z javnim šolstvom in javno dostopnim zdravstvom.  Za pravično državo za vse je tudi Viktor Božak iz vrst SDS-a, ki pa stremi tudi k ekonomski stabilnosti in večji vključenosti mladih v politko.

Šmarska obvoznica in Vonarsko jezero

Najbolj aktualne tematike so se dotikale dogajanja na lokalni ravni. Veliko govora je bilo o šmarski obvoznici, ki jo sicer vsi podpirajo. Počivalšek pa je zavzel bolj kritično noto, saj je poudaril, da sta šentjurska in šmarska obvoznica problem širšega področja. Prvi koraki so se začeli delati, vendar bo potrebno zgraditi obe obvoznici. Svenškova je ob tem dodala, da je infrastruktura izjemno pomembna za turizem. Zidanšek pa se zaveda pomembnosti infrastrukture prav za razvoj gospodarstva, ki bi ga lahko na Kozjanskem in Obsotelju še dodatno razvijali.

Tudi Flucherjeva podpira izgradnjo šmarske obvoznice, vendar pa je to šele začetek. Brez avtocest namreč tudi investitorjev ni, brezposelnost pa bo naraščala. Z njo se strinja tudi Božak, ki pa se sprašuje, kje smo bili zadnjih dvajset let. Kozjansko namreč nujno potrebuje boljše cestne razmere. Kritičen je bil Tudi Mikolič, saj so že leta 2004 razpravljali o šmarski obvoznici. Ob tem se poraja vprašanje, kdo sedaj ni opravil svojega dela.

Prav tako vsi kandidati za volitve v Državni zbor podpirajo revitalizacijo Vonarskega jezera, kar Zidanšek poudarja predvsem z gospodarsko-turističnega aspekta, Flucherjeva pa se zaveda, da bomo povezani tudi močnejši. Povezovanje pa je potrebno znotraj celotne UE Šmarje pri Jelšah in turističnih objektov. Mikolič je glede problematike Vonarskega jezera izpostavil tudi arbitražni sporazum, saj je te zadeve potrebno rešiti z roko v roko s Hrvati in se dokončno dogovoriti glede jezera.

Kaj pa zaposlovanje mladih in dostojne pokojnine?

Vedno večji problem v Sloveniji predstavlja tudi neenakometna struktura prebivalstva. Medtem ko po navajanju Viktorja Božaka 8000 mladih letno odide v tujino, pa lahko beležimo tudi vedno več upokojencev, za katere je potrebno dostojanstveno poskrbeti. SDS bi za več slišanosti mladih ustanovilo ministrstvo za mlade, Flucherjeva je izpostavila predvsem problematiko prekarnih oblik dela, ki pa državo kvečjemu oškodujejo. Zato tudi Zidanšek predlaga korenito reformo slovenskega šolskega sistema, da se bolje prilagodi trgu dela. Mag. Rosvita Svenšek je predstavila stališče, da je potrebno omejiti prekarno delo, ki ga je označila za moderno suženjstvo. Božak pa je mnenja, da je potrebno prekarno delo povsem preprečiti, kot izvirni greh pa prepoznava izobraževalni sistem. S korenitimi pokojninskimi in šolskimi reformami bi tako lahko družbo osvežili z več stabilnosti.

To so bile le glavne tematike, ki so bile naslovljene na soočenju. Debate so se kasneje z zanimanjem udeležili tudi občani, ki so kandidate soočili s perečimi vprašanji, ki so zajemala migracije, (ločeno) delovanje cerkve in države, podporo športnikom ter kulturnikom itd. Soočenje si lahko v celoti ogledate v spodnjem videoposnetku.

Za težavo z logotipom programa za konvertiranje v videu se opravičujemo in jo bomo skušali odpraviti.

Tina O.