Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Naši novi poslanci za Kozjansko.info o lastnem uspehu, razpletu volitev, sestavljanju koalicije in erotičnih masažah


V nedeljo so v Sloveniji potekale predčasne parlamentarne volitve, na katerih je slavila stranka SDS.

Rezultati volilnih okrajev Kozjanskega in Obsotelja (Šentjur in Šmarje pri Jelšah) so pokazali, da bodo naše območje v parlamentu zastopali štirje poslanci.

Na Kozjansko.info smo zato kontaktirali naše predstavnike ljudstva in jih prosili za komentar rezultatov volitev, kakšno koalicijo pričakujejo, se obetajo predčasne volitve,… Poslanko SNS smo med drugim tudi povprašali za komentar glede zadnjih medijskih poročanj v zadevi “erotične masaže”.

Potrebno je poudariti tudi, da lahko prispeli glasovi iz tujine še povzročijo kakšno manjšo spremembo.

Poslanca v volilnem okraju Šmarje pri Jelšah:

mikolicMartin Mikolič (NSi) – (prispele glasovnice iz tujine so spremenile nekatera razmerja, zato Martina Mikoliča kot kaže ne bo v parlamentu), ki je v volilnem okraju Šmarje pri Jelšah s 1.461 glasovi (11,65 %) zasedel tretje mesto, nas je najprej opomnil, da je trenutno res med poslanci a da se lahko po prispelih glasovih iz tujine to še spremeni, saj da je na meji vstopa oz. izpada iz parlamenta. Je sicer daleč najboljši kandidat NSi v volilni enoti Maribor, a lahko bi se zgodilo, da bi stranka tukaj ostala brez svojega poslanca in Mikolič bi v tem primeru izpadel. Toda zaenkrat kaže, da se mu bo vendarle izšlo.

Kar se tiče rezultata volitev je povedal, da je zelo zadovoljen in hvaležen volivcem, ki so mu izkazali veliko podporo. Mikolič je namreč med tremi kandidati NSi, ki so glede na prejšnje volitve najbolj izboljšali rezultat. Izrazil je tudi zadovoljstvo z rezultatom stranke, kljub temu, da jim ni uspelo doseči načrtovanih deset poslancev v državnem zboru.

Glede sestavljanja koalicije je dejal, da je njihova prioriteta desnosredinska vlada. Glede na to, da v parlament še nikoli ni bilo toliko strank, bo karkšnakoli vlada zelo težko vladala. Najbolje pa bi bilo, da se oblikuje močna in kompatibilna vlada. “Zadnje dni poslušamo o levi vladi s petimi ali šestimi strankami. Sam si ne predstavljam kako bi to funkcioniralo. Če bi Janša uspel sestaviti vlado, kjer bi bili mi in še dve močni stranki, pa bi vlada lahko funkcionirala. Kar se tiče morebitne levosredinske vlade z NSi, je v torek na izvršilnem odboru stranke predsednik Matej Tonin predlagal, da v primeru da gre NSi v neko kombinacijo z levosredinskimi strankami, bi se glede tega znotraj stranke izvedel referendum, na katerem bi 10 tisoč članov odločilo glede (ne)odhoda v levo koalicijo.”

Povedal je še, da so malo za šalo, malo zares na torkovem izvršilnem odboru stranke začeli govoriti tudi o pripravah na volitve. “Glede na to, kako so volitve izpadle in glede pomislekov okrog sestavljanja vlade se namreč lahko zgodi, da bodo po nekaj mesecih že nove volitve,” je zaključil Mikolič.

pocivalsek1Zdravko Počivalšek (SMC), ki je v volilnem okraju Šmarje pri Jelšah s 2.485 glasovi (19,81 %) zasedel drugo mesto, a več kot podvojil rezultat stranke na državnem nivoju.

Kot pravi, z izidom volitev na nacionalni ravni ni zadovoljen. “V boj grem vedno zato, da zmagam. A kaže, da to pot nismo znali dovolj dobro predstaviti svojega dela, da bi nam to uspelo. Vendarle pa SMC ostaja pomemben igralec in bo imela tudi pomembno besedo pri soustvarjanju prihodnosti Slovenije,” je dejal Počivalšek.

Kljub temu pa je prepričan, da je visok odstotek glasov, ki jih je dobil v svojem okraju, odraža njegovo dobro dosedanje delo, zaradi česar so mu volivci tudi izkazali tolikšno zaupanje. “S tem, ko so me volivci podprli, so potrdili, da sem za naše kraje v preteklem mandatu naredil veliko in pokazali, da si želijo, da z delom na državni ravni tudi nadaljujem. Prepričan sem tudi, da sem s svojo kandidaturo na volišča privabil marsikoga, ki sicer zaradi neke apatije do politike na volišča ne bi prišel.”

Dodal je, da bi si nacionalno gledano seveda želel, da bi bil rezultat boljši, izven parlamenta je namreč ostalo kar nekaj izjemnih in sposobnih ljudi, ki so gotovo upravičili zaupanje volivcev, ki so pred štirimi leti podprli SMC, a ti tokrat niso bili izvoljeni zaradi volilne matematike. Vseeno pa je prepričan, da je deset poslanskih mandatov garant, da bo imela tudi SMC pomembno besedo pri sestavljanju koalicije – še toliko bolj zaradi svoje usmeritve in poslanstva.

Glede pričakovanj in želja pri sestavljanju koalicije pa si Počivalšek želi, da Slovenija ne izgubi zagona, ki ga je dobila v času njihove vlade.  “Ne smemo zadušiti gospodarskega razvoja s prevelikimi apetiti po dodani vrednosti, ki so jo slovenska podjetja ustvarila. Želim si, da se koalicija oblikuje na podlagi skupnih programskih usmeritev in ne imen. Naj na koncu predstavlja uravnoteženo ekipo, ki bo sicer skrbela za konkurenčnost naše države, a pri tem ne bo pozabila na jedro le-te – njene državljanke in državljane.”

Poslanci v volilnem okraju Šentjur:

godecJelka Godec (SDS), ki je v volilnem okraju Šentjur s 3.062 glasovi (34,94 %) zasedla prepričljivo prvo mesto, je izrazila zadovoljstvo z rezultati volitev, saj je glede na prejšnje volitve rezultat izboljšala za 10 odstotkov. Enako tudi stranka SDS na nacionalnem nivoju. Kot je poudarila je bil za takšen rezultat odločilen stik z volivci preko njene poslanske pisarne. Poleg tega je dober rezultat tudi odraz programa stranke, stanja v Sloveniji in nenazadnje kampanje, ki so jo v SDS intenzivno začeli že leto dni nazaj.

Godčeva pa je izrazila razočaranje nad volilnim sistemom, na kar v SDS, kot pravi, opozarjajo že nekaj let. “Danes lahko tako poslanec z nekaj sto glasovi pride v parlament, na drugi strani pa nekaterim ne zadostuje niti nekaj tisoč glasov.” 

Glede oblikovanja koalicije meni, da mora prvi možnost za sestavo vlade dobiti relativni zmagovalec. Glede sodelovanja z drugimi strankami pa je povedala, da so v stranki za partnerstvo za razvoj in nikogar ne izključujejo.  “Danes pa že slišimo, kako ostali govorijo, da gredo v koalicijo z vsemi samo z Janšo ne. Kdo torej izključuje,” se je vprašala in dodala, da se je izolacija in izločevanje stranke SDS dogajalo skozi celo kampanjo in se še nadaljuje. Vseeno upa, da bo prvladal razum.

Godčeva si sicer ne predstavlja koalicije s petimi ali šestimi strankami, kakršne namere se kažejo na levi sredini, saj je v takšni koaliciji težko uresničevati svoj program. Glede na povolilno situacijo pa je Godčeva spomnila, da obstaja tudi možnost tehnične vlade.

Sicer pa rezultat, po mnenju Godčeve pove, kaj si želijo volivci. “Ljudje so rekli, da hočejo to stranko da uresniči svoj program. Toda za to bi bilo potrebno spremeniti volilni sistem. Če bi imeli dvokrožni večinski volilni sistem, bi bilo lažje uresničiti programe.” Sprašuje se tudi, kako bomo to, da stranka s 25 % glasov ne more sestaviti vlade, razložili tujini.

Godčevo smo povprašali tudi glede Zakona o sanaciji Celjske kotline, ki ga je nekaj tednov pred zaključkom mandata skozi parlament skušala spraviti poslanka SMC Janja Sluga. Znano je namreč, da je Godčeva zakon načeloma podpirala vendar je želela, da se vanj vključi tudi območja v šentjurski občini, kar pa se naposled ni zgodilo. Tudi zakon na koncu ni bil sprejet. Godčeva sedaj meni, da rešitev ni v sprejetju zakona temveč bi se moral glede reševanja te problematike sprejeti odlok na ravni države. “Zakon namreč ne pomaga, potrebno je sprejeti odlok o sanaciji Celjske kotline, kot se je to naredilo za Mežiško dolino, s čimer bi bila zajeta vsa območja, ki so potrebna sanacije,” je zaključila.

ivanusaLidija Ivanuša (SNS), ki je v volilnem okraju Šentjur s 521 glasovi (5,94 %) zasedla peto mesto, je dejala, da so volitve pokazale, da SNS manjka v parlamentu. Obenem je izrazila veliko zadovoljstvo nad svojim doseženim rezultatom, kot tudi rezultatom stranke SNS. Vesela je tudi, da se je v parlament uspelo prebiti tudi predsedniku SNS Zmagu Jelinčiču. Glede sestavljanja koalicije nam je odgovorila, da bodo to sestavljali tisti, ki so dobili največje število glasov in so relativni zmagovalci. Dodala je, da se mora vlada formirati, saj bi ob ponovnih predčasnih volitvah Slovenija zdrknila še nižje kot je zdaj.

Seveda nismo mogli tudi mimo vprašanja glede zadnjih poročanj nekaterih medijev o njenem salonu v Arji vasi, v katerem ponujajo erotične masaže. “Ne vem kaj je tu spornega, erotična masaža SKD 08, dejavnost 090.040 je regulirana in legalna dejavnost. Mediji iščejo dlako tam kjer je ni, ne upajo pa si pisati o tistih ki so pokradli stotine milijonov.” je zaključila.

polnarRobert Polnar (DeSUS), ki je v volilnem okraju Šentjur s 633 glasovi (7,22 %) zasedel četrto mesto, na naša vprašanja ni želel odgovoriti. V pisnem sporočilu nam je zgolj napisal, da ne namerava odgovarjati na nobena vprašanja in dodal: “Tisto kar imam povedati, bom storil tam kjer edino šteje, v Državnem zboru.”

Polnarju se torej volivcem, ki so mu za štiri leta omogočili dobro plačano službo, ne zdi vredno javno zahvaliti in z njimi deliti nekaj misli ob izvolitvi.

Blaž Skok