Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rogaška Slatina: razgledni stolp bo, vendar kot replika Eifflovega stolpa (prvoaprilska)


eiffel-rogaska1234Potem ko je Občina Rogaška Slatina pred nekaj tedni napovedala izgradnjo 106 metrskega razglednega stolpa Kristal, ki bi obenem postal tudi najvišja stavba v Sloveniji, so se na občini soočili s kar nekaj preprekami.

Najprej so se oglasili občani, ki so v anketi na Kozjansko.info izrazili pomisleke nad smiselnostjo projekta “razgledni stolp Kristal”. 

Dodaten udarec projektu pa je prispel tudi z jugo-zahoda Slovenije, Kopra. Tamkajšnji župan Popovič je namreč le nekaj dni po pompozni najavi slatinskih oblasti o gradnji 106-metrskega razglednega stolpa Kristal najavil, da pa bo Koper gradil 111-metrski razgledni stolp, ki naj bi bil povrhu še zelo podoben slatinskemu.

Zaradi negativnih odzivov in pomislekov, čemu sploh stolp, če sploh ne bo najvišji v Sloveniji, so se na občini odločili izvesti lastno anketo med občani, kjer so jim na izbiro ponudili več variant razglednega stolpa. Ugotovili so, da stolp za občane sprejemljiv zgolj v obliki replike Eifflovega stolpa, ki pa ne bi bil narejen iz železa, temveč iz slatinskega kristala. Zaradi tega so na občini sprejeli novo in dokončno rešitev, po kateri bo v Rogaški Slatini leta 2019 stal kristalni Eifflov stolp.

Župan Rogaške Slatine Kidrič je ob sprejetju te pomembne odločitve za Kozjansko.info povedal: “Ko smo se soočili z rezultati ankete na Kozjansko.info in z načrti Popoviča, ki nam je prevzel projekt, smo se odločili, da ne bomo ničesar prepuščali naključju. Ugoditi želimo tako občanom, ki so izkazali interes za inovativno obliko projekta, kakor tudi želji, da Rogaška Slatina dobi najvišjo in najbolj markantno stavbo v Sloveniji. Izbira Eifflovega stolpa iz kristala je za Rogaško Slatino iz očitnih razlogov logična. Nov način izdelave kristala, ki so ga po prevzemu uvedli Američani, pa da strukturi izjemno trdnost, primerno tudi za gradnjo objektov kot so mostovi in razgledni stolpi.”

A to še ni vse. Nov stolp bo zgrajen tako, da ga bo brez večjih težav mogoče tudi povišati. “Projektanti so si zamislili tehniko kristalne nadgradnje, s katero bomo lahko slatinski Eifflov stolp višali po mili volji . Zatorej občanom, ki so bili v zadnjih dneh v veliki negotovosti in skrbeh, ali bo Slatina vendarle imela najvišjo stavbo v Sloveniji, sporočamo, da bo tako ostalo za vse večne čase,” je samozavesten župan, ki sicer ostaja skrivnosten glede začetne višine stolpa. “To zaenkrat ostaja slatinska turistična skrivnost” je zaključil Kidrič ter dodal, da bo zagotovo nad višino koprskega.

Zanimalo nas je tudi, kaj na nov slatinski izziv poreče koprski župan Popovič, a do zaključka redakcije odgovora nismo prejeli.

P.A.

koncert-tanja-zagar-klik