Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Podčetrtek proglašen za najbolj zeleno trajnostno naravnano občino v Evropi


Podčetrtek je pred dnevi na največjem in najpomembnejšem turističnem sejmu na svetu, ITB Berlin, prejel zlato priznanje za najbolj trajnostno destinacijo v Evropi in hkrati postal ena od šestih najboljših trajnostnih destinacij na svetu.

Podčetrtek je prejel nagrado skupaj z Ljubljano, s katero sta edini slovenski destinaciji, ki se lahko pohvalita z znakom Slovenia Green Destination Gold (Zlata zelena destinacija).

Slovenija se je s Podčetrtkom in Ljubljano uvrstila tudi med šest najboljših trajnostnih destinacij na svetu.

itb-berlin-priznanje-podcetrtek
…na MITT v Moskvi pa kot najboljša zdraviliška destinacija

Pred dnevi je v Berlinu potekal največji in najpomembnejši turistični sejem na svetu ITB Berlin, na katerem se je predstavljalo 30 razstavljavcev iz Slovenije, med katerimi so bili tudi predstavniki Kozjanskega in Obsotelja.

V Berlinu so naše območje zastopali Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje GIZ, Hotel Aleksander Rogaška Slatina, Terme Olimia, ter kot destinaciji Podčetrtek in Rogaška Slatina. V sklopu združenja zgodovinskih mest Slovenije pa tudi Šentjur.

Slovenija je med svetovnimi razstavljalci naredila enega izmed največjih vtisov na sejmu, saj se je skupaj s Podčetrtkom in Ljubljano, ki sta kot edini slovenski destinaciji nosilki znaka Slovenia Green Destination Gold (Zlata zelena destinacija), osvojila zlato priznanje za najbolj trajnostno destinacijo v Evropi in hkrati postala ena od šestih najboljših trajnostnih destinacij na svetu. Podčetrtek tako v zadnjih letih z velikimi koraki vstopa na svetovni turistični trg saj postaja ena izmed najboljših turističnih destinacij na svetu.

Sicer je Podčetrtek v zadnjih letih, poleg vrste domačih nagrad, dobil tudi vrsto evropskih. Med njimi je tudi zlato priznanje Etente Florale za najbolj urejene kraje v Evropi, ki ga je leta 2009 najprej prejelo Olimje, leta 2013 pa še Podčetrtek.

Peter Misja: “zeleno”, “ekološko” in “trajnostno” je naša strategija

itb-berlin-priznanje1Prestižno priznanje, prejeto v Berlinu, je za Kozjansko.info pokomentiral tudi župan Podčetrtka Peter Misja: “Naša strategija je usmerjena v to, da smo zeleni ter da delamo ekološko ozaveščeno in na trajnostnem razvoju. Lani smo bili tako vključeni v zlato shemo Slovenia Green Destination Gold in kot drugi v Sloveniji (poleg Ljubljane, op. p.) dobili ta znak. S tem smo bili tudi vključeni na vrsto tekmovanj na ravni sveta in Evrope, ter v Lizboni na Portugalskem lani prejeli priznanje, s katerim so nas vključili med 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu. Letos je v sklopu berlinskega sejma ITB Berlin potekal zaključek tega tekmovanja, v katerega smo bili uvrščeni poleg Ljubljane. Slovenija (Podčetrtek in Ljubljana) se je tako uvrstila med 32 najboljših trajnostnih destinacij na svetu, kjer smo bili uvrščeni med šest na svetu, dobili pa smo tudi zlato za Evropo.”

Kot je še poudaril Misja, ima nagrada zelo velik pomen za Podčetrtek saj se s takim priznanjem ne more pohvaliti vsakdo, v Sloveniji sta to, kot rečeno, samo Podčetrtek in Ljubljana.

“Nagrada pomeni, da bo Občina Podčetrtek lahko naredila še veliko več na tem področju, na ekološki osveščenosti in na trajnostnem produktu, po drugi strani pa verjamem, da to pomeni, kar se že vidi in odraža zadnje čase, veliko večje število gostov, ki jih tudi hočemo sprejeti tako, da se bo vedelo kdo ima to priznanje”, je še dodal župan Podčetrtka Peter Misja.

V intervjuju za tednik Finance pa je Peter Misja nedavno tudi povedal, da so se ljudje v občini skozi leta navadili živeti s turizmom, da pa jih o tem, da so turisti pri njih zelo dobrodošli in v pomoč kraju, vzgajajo že v vrtcu in šoli. Učijo jih, da znajo pozdraviti goste v več jezikih in da skrbijo za urejenost kraja.

Tudi občani si vseskozi prizadevajo za urejenost kraja, za kar je bil Podčetrtek tudi že razglašen za enega najbolj urejenih malih krajev v Evropi. Prestižna nagrada, za najboljšo zeleno trajnostno destinacijo v Evropi, prejeta pred dnevi na ITB Berlin pa je dokaz, da si občina prizadeva tudi za trajnostni turizem.

Več o nagradi se lahko preberete tudi na spletni strani Slovenske turistične organizacije.

O prestižni nagradi so govorili tudi v oddaji nacionalne televizije Na lepše. Oddajo si lahko ogledate TUKAJ (klik)

vir foto: Peter Misja FB

B.S.

tesla-klik