Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nekdanji šmarski župan Čakš odstopil z mesta občinskega svetnika: ne želim več sodelovati v takšni zgodbi!


ured2_smarje_volitve javornik caks
Jožef Čakš je bil v občinski svet izvoljen na listi Slovenske ljudske stranke

Nekdanji dolgoletni župan in direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah v odhodu Jožef Čakš je včeraj Občino Šmarje pri Jelšah obvestil, da odstopa z mesta občinskega svetnika. Kot pravi, ne želi več sodelovati v “takšni lokalni zgodbi, ki ne gradi na povezovanju, spoštovanju dela posameznikov, tudi mojega, in ustvarjanju pozitivnega vzdušja v občini”.

Spomnimo, Čakš se na pritisk Občine Šmarje pri Jelšah letos, pred iztekom mandata, poslavlja tudi z mesta direktorja JZ Knjižnice Šmarje pri Jelšah.

Kot je Čakš sporočil na naše poizvedovanje o razlogih za odhod, pogreša drugačne odnose v tej lokalni zgodbi. “Sam sem vseskozi v več kot štiridesetletnem delu na kulturnem področju in štiriindvajset letnem vodenju občine skrbel, da ni prihajalo do konfliktov,” pravi in dodaja, da je spoštoval delo svojih predhodnikov in vseh,  ki so delali v dobrobit občine.

Kot je še dejal, ob slovesu “mojemu Šmarju in ljudem” želi vse dobro, ker si “zaslužijo je najboljše.”

Posledica skrhanih odnosov med vodilnimi akterji v občini

Čakšev predčasni odhod z mesta občinskega svetnika stranke SLS je posledica porušenih odnosov v trikotniku med sedanjim županom Občine Šmarje pri Jelšah Stanislavom Šketom in nekdanjim županom Čakšem na eni ter bivšim podžupanom Davidom Stupico na drugi strani.

Zgodovino razhajanj in sporov smo na Kozjansko.info podrobno popisali. Nazadnje pa sta si sedanji in prejšnji župan prišla navzkriž pri interpretaciji tega, ali Čakš lahko dokonča mandat na čelu JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah, ali pa bi se moral s koncem leta 2017 upokojiti.

Pravne intrepretacije zakonodaje so namreč različne, Čakš pa je želel svoje dolgoletno delo zaokrožiti s slovesnostmi ob 40 letnici Kulturnega doma, ki ga v Šmarju praznujejo letos. A medtem je bil za njegovo direktorsko mesto že objavljen razpis, ki se izteče konec marca.

Kdo namesto Čakša?

Pričakovati je, da bo župan Stanislav Šket občinske svetnike o Čakševem odstopu seznanil na današnji seji občinskega sveta.

Ker je do izteka mandata občinskega sveta še okrog osem mesecev, bo Čakševo mesto v občinskem svetu zavzel naslednji z liste Slovenske Ljudske stranke. Glede na razpored je to aktualna direktorica Razvojne agencije Sotla Bojana Žaberl.

R. Č.