Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Razpis za direktorja šmarske knjižnice zunaj, Čakš bo vendarle moral oditi pred iztekom mandata


Konec delovnega tedna je bil v lokalnem tisku vendarle objavljen javni razpis za delovno mesto direktorja Javnega zavoda Knjižnica Šmarje pri Jelšah. S tem je bilo, sicer z dobrim mesecem zamude, ugodeno zahtevi predstavnika ustanovitelja – županu Občine Šmarje pri Jelšah Stanislavu Šketu, da svet zavoda začne s postopki izbire novega direktorja šmarske knjižnice.

Spomnimo,  direktor Jožef Čakš, ki od novega leta naloge opravlja kot vršilec dolžnosti, je svoje dolgoletno vodenje knjižnice želel zaokrožiti s slovesnim dogajanjem ob 40-letnici delovanja Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah, ki ga ta praznuje letos. Ali mu bo to omogočeno, je odvisno od razpisnih postopkov.

Spor okrog tega, ali naj Jože Čakš oddela dodeljen mandat na čelu knjižnice, ki se izteče 22. 10. 2019, ali pa se naj s koncem leta 2017 upokoji, je posledica različnih pravnih interpretacij zakonodaje, predvsem pa skrhanih odnosov med pomembnejšimi akterji v občini Šmarje pri Jelšah, ki so znani že dalj časa.

Če je Javni zavod Knjižnica Šmarje pri Jelšah preostanek Čakševega mandata “pokril” z mnenjem Ministrstva za Javno upravo, so pri ustanoviteljici, Občini Šmarje pri Jelšah, pridobili drugačno pravno mnenje odvetniške družbe Pavec in Partnerji, ki pravi, da se  je mandat Jožefa Čakša glede na obstoječo zakonodajo z 31. decembrom zaključil, s tem pa je sklep o njegovem imenovanju za vršilca dolžnosti ničen.

Na podlagi tega je šmarski župan Stanislav Šket 22. januarja v imenu ustanovitelja svetu zavoda JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah poslal zahtevo, da do 31. januarja objavijo razpis za direktorja knjižnice. “V nasprotnem primeru je mogoče razumeti, da se svet javnega zavoda izogiba uresničevanju zakonskih določb,”  je ob tem v izjavi za javnost zapisal Šket.

Iščejo nekoga z družboslovno univerzitetno izobrazbo in vodstvenimi izkušnjami

Dober mesec kasneje je svet zavoda Knjižnica Šmarje pri Jelšah razpis v lokalnem tisku vendarle objavil.

Iz njega je razvidno, da za direktorsko mesto iščejo nekoga z univerzitetno izobrazbo družboslovne ali humanistične smeri, s vsaj petimi leti delovnih izkušenj, od tega vsaj s tremi na vodstvenih funkcijah, da ima sposobnost za vodenje in organiziranje dela ter da predloži program dela petletnega mandata, iz katerega je razvidno, da pozna bibliotekarsko stroko in drugo znanje s področje kulture in izobraževanja odraslih.

Časa za prijavo je do 30. marca 2018.

Ali bo javni zavod Knjižnica Šmarje pri Jelšah slovesnosti ob 40-letnici Kulturnega doma praznoval z Jožetom Čakšem na čelu, je sedaj odvisno od poteka razpisnih postopkov. Vsekakor pa je jasno, da Čakš konca svojega zadnjega mandata, ki se naj bi po rednih rokih iztekel oktobra 2019, kot vodja kulturne ustanove, katero je vodil skoraj četrt stoletja, ne bo dočakal.

R. Č.