Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zlatka Pilko z javnim pismom odpira novo fronto proti Čakšu in Stupici


pilko-caks-stupicaDobro leto je minilo od izbruha velikega spora znotraj zmagovite skupine ljudi na zadnjih lokalnih volitvah, ki so na čelo šmarske občine ustoličile župana Stanka Šketa.

Po nekaj mesecih navidezne pomiritve pa se  očitno ponovno odpira fronta, ki zna pomembno zaznamovati volilno leto, v katerega smo vstopili.

Zlatka Pilko, ki se je pred letom dni znašla v središču spora med županom Stankom Šketom in takratnim podžupanom Davidom Stupico, se zdaj ponovno oglaša v drugem javnem pismu občinskim svetnikom in svetnicam. V njegovo središče postavlja osebi, ki sta bila po njenem pobudnika pisma svetnikov proti njej: Jožeta Čakša in Davida Stupico.

Prvemu očita, da se še ni upokojil, drugemu pa, da je na svojem delovnem mestu zaposlen brez ustrezne izobrazbe. 

V prvem delu svojega pisanja (v celoti si ga lahko preberete tukaj) Pilkova obnovi očitke na njen račun s strani sedemnajstih občinskih svetnikov iz predlanskega decembra. Nadalje izpostavi anonimno prijavo inšpektoratu na njen račun. Inšpekcijski pregled pri njeni zaposlitvi ni ugotovil nobenih nepravilnosti, odkril pa je napako pri sistemizaciji delovnih mest, zaradi česa je po besedah Pilkove prišlo do “več napak pri plačah delavcev v občinski upravi”.

S časov pred sporom med županom Šketom in podžupanom Stupico, ki je eskaliral do skoraj nepredstavljivih razsežnosti
S časov pred sporom med županom Šketom in podžupanom Stupico, ki je eskaliral do težko predstavljivih razsežnosti,

Tako naj bi sama kar šest let prejemala prenizko plačo, zaradi zastaranja primera pa je bila, kot piše, prikrajšana za 39 mesecev razlike v plači.

“V bistvu bi se morala zahvaliti tistemu ali tisti, ki je poslala ali poslal anonimno prijavo,  kakor še več mojih bivših sodelavcev, pri katerih so bile prav tako odkrite napake pri izračunu plač v njihovo korist,” zapiše Pilkova.

Medtem je, kot poudarja, z občino prenehala pogodbeno sodelovati, da “ne bi ogrozila izvajanja projektov in njegovega programa.” Obljubo po pomoči, ki jo je dala županu Šketu, pa izvršuje tako, da brezplačno svetuje in pomaga, če župan to potrebuje.

Prizadela sta jo Čakš in Stupica

Tudi v tokratnem pisanju Pilkova pravi, da sta jo najbolj prizadela dolgoletni sodelavec, nekdanji župan Jože Čakš in bivši Šketov podžupan David Stupica. To sta po njenem mnenju tudi pobudnika svetniškega pisma županu, naperjenega proti njej.

“Bila sem lojalna in predana sodelavka in res ne vem kaj sem mu naredila, da se me je lotil na tako zahrbten način,” je zapisala glede Čakša.

V nadaljevanju Pilkova citira odlomek iz svetniškega pisma, ki pravi, naj namesto nje dajo  “priložnost mladim, ustvarimo nova delovna mesta in dodajmo novo energijo«; ne moremo podpirati honorarnega dela«; želimo biti zgled pri svojih odločitvah in moralnih presojah«….”

Po njenem prepričanju se ravno tega ne drži Jože Čakš, saj je “20 let zasedal dve pomembni delovni mesti”, že avgusta 2015 pa bi se po njenih besedah moral po zakonu upokojiti, vendar mu je “svet zavoda na njegovo željo delovno razmerje podaljšal 2x”.

Pilkova je prav tako prepričana, da bi Čakšu delovno razmerje moralo prenehati 31. 12. 2017, pa je “na lastno željo še vedno zaposlen”. Obenem še izpostavlja, da je po podjemni pogodbi delala že upokojena računovodkinja, na enak način pa še vedno v svojem poklicu delata njegova žena in brat.

“Pod te moralne nauke  se je podpisal tudi David Stupica  s katerim smo skupaj sestavljali program in listo Stanka Šketa in smo več kot eno leto uspešno in složno uresničevali program,” nadaljuje Zlatka Pilko in dodaja, da tudi on ni brez napak.

“Po mojem  že od leta 2011 zaseda delovno mesto vodje območne izpostave  JSKD Šmarje pri Jelšah brez ustrezne izobrazbe, ki si jo pridobiva še od leta 2006, ko se je po lastnih navedbah vpisal na Visokošolski študij na poslovni fakulteti v Mariboru,” očita Stupici, a dodaja, če se glede tega moti, se že vnaprej opravičuje.

“Tako drage svetnice in svetniki zdaj pa imate priložnost biti zgled pri svojih odločitvah in moralnih presojah,” nekdanja vodja oddelka za družbene dejavnosti in finance zapiše proti koncu. Svetnike pozove, naj presodijo, kaj je moralno: “To kar ste zahtevali od mene, zahtevajte tudi od drugih, predvsem pa od tistih, ki ne upoštevajo zakonodaje  in sprejemajo nemoralne odločitve.”

Ob koncu nanje naslavlja vprašanje ali so s svojo manipulacijo dosegli svoj cilj ter jim očita, da niso naredili nič dobrega ne zanjo, ne zase, ne za razvoj občine.

Na novo javno pismo nekdanje zaposlene na Občini Šmarje pri Jelšah, Zlatke Pilko sta se že odzvala Jože Čakš in David Stupica Njun odgovor preberite tukaj (klik!)

 

R. Č.