Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Župan Stanko Šket prejel pismo občinskih svetnikov, naj zamenja Zlatko Pilko: “Nepošteno, grobo in nesramno”.


V Šmarju je očitno sezona zbiranja podpisov, a ne zgolj na božičnih voščilnicah. Potem ko so se zdravniki podpisovali v podporo dosedanji direktorici Zdravstvenega doma, so občinski svetniki svoj podpis primaknili pod pismo županu Občine Šmarje pri Jelšah, da z nalog v okviru občinske uprave razreši Zlatko Pilko.

Župan Stanko Šket za Kozjansko.info potrjuje, da je pismo danes prejel ter odgovarja, da je globoko razočaran predvsem nad svetniki svoje liste, za Pilkovo pa upa, da bo kljub vsemu pripravljena nadaljevati z delom.

Zlatka Pilko je dolgoletna vodja oddelka za družbene dejavnosti in finance, pod županom Stankom Šketom pa je opravljala delo v.d. direktorice občinske uprave do upokojitve aprila letos. Od takrat na nekaterih projektih dela kot pogodbena sodelavka.

“Resnične besede niso nikoli prijetne, prijetne besede niso nikoli resnične,” s Tolstojevo mislijo pismo šmarskemu županu Stanku Šketu začenja 17 od 19 svetnikov, s prvo podpisanim podžupanom Davidom Stupico

Najprej se mu zahvaljujejo za uspešno opravljeno delo v prvem delu mandata in priznavajo, da je bilo veliko narejenega.

A kmalu nato opozorijo na vprašanje, ki ga je na decembrski seji postavil eden izmed občinskih svetnikov in je po njihovih besedah ostalo neodgovorjeno, zato odgovor pričakujejo na naslednji seji. Zanimalo jih je, kakšna je vloga koordinatorke projekta oskrbovana stanovanja ter kakšno je njeno mesečno plačilo.

“Verjamemo v strokovnost dela gospe Pilko, prav tako pa zagovarjamo, da je potrebno dati priložnost mladim,” nadaljujejo in opozorijo, da če govorimo o racionalizaciji stroškov in upokojevanju delavcev ob izpolnjevanju pogojev, obenem ne morejo več “podpirati  honorarnega dela, če to ni utemeljeno in nujno potrebno.”

Prepričani so, da je na Občini zaposlenega dovolj strokovnega mladega kadra, ki želi svojo priložnost, ki “ne vodijo večjih investicij, s katerimi bi v popolnosti zapolnili svoje delovnike.”

“Župan odgovorno in strokovno opravlja svoje delo, okrog sebe ima ekipo, ki zna pripraviti in izvesti dobre projekte … zato smo mnenja, da ne potrebujemo dodatnih delavcev v občinski upravi,” navajajo svetniki v pismu, ki ga nista podpisala le Maja Špes in Davorin Vrečko.

Zahteve in pričakovanja

Pismo se nadaljuje z “zahtevami in pričakovanji” do župana. Želijo strokovno in finančno razlago vloge vodje projekta oskrbovana stanovanja, obenem pa pričakujejo, da “se gospa Pilko umakne z mesta pogodbene delavke projekta oskrbovana stanovanja in ostalih nalog v sklopu dela v občinski upravi, njene zadolžitve pa se razporedijo na ostale zaposlene.”

Županov odgovor pričakujejo najkasneje do 18. januarja prihodnje leto, ko je predvidena naslednja seja občinskega sveta.

Stanko Šket odgovarja: upam, da bo Zlatka Pilko po vsem tem kar doživlja, še želela sodelovati z Občino

Župan je za Kozjansko.info potrdil, da je danes zjutraj po pošti prejel kopijo pisma. “Kje je original, ne vem,” nam je dejal.

Pismo je komentiral kot “nepošteno, grobo in nesramno.” Izpostavil je, da je Zlatka Pilko vrsto let, tudi pod prejšnjim županom Jožefom Čakšem, delala na vseh ključnih občinskih projektih in je ob Čakšu zaslužna za mnoge uspehe občine.

V svojem mandatu si je želel, da bi Pilkova s svojim znanjem in izkušnjami opravljala redno delo kot direktorica občinske uprave, vendar sama tega ni sprejela v želji, da se ob izpolnitvi pogojev upokoji. Zato je do upokojitve 1. aprila letos direktorsko funkcijo opravljala kot vršilka dolžnosti.

“Po upokojitvi sem jo prosil, če lahko še naprej vodi nekatere izjemno zahtevne projekte,”  pravi župan ter med drugimi naštva ureditev prostorov občinske uprave v Šmarskem hramu, projekt oskrbovanih stanovanj na območju Lorgerjeve domačije ter projekt Jelšingrad z golf igriščem. Po upokojitvi dolgoletne vodje računovodstva Irene Babič pa je bilo nujno sodelovanje Pilkove pri pripravi proračuna, ki je ključen občinski dokument, še poudarja župan.

Na vprašanje, ali namerava “zahteve in pričakovanja” občinskih svetnikov upoštevati, Šket odgovarja z ne.

“Upam, da bo ga. Pilko, po vsem tem kar doživlja, pripravljena še naprej sodelovati kot svetovalka. V tem primeru bo te projekte vodila tako dolgo kot bom jaz želel,” poudarja župan in dodaja, da je občinska kadrovska politika stvar župana in ne občinskih svetnikov.

Sam sicer ničesar ne zameri svetnikom, ki so bili v občinski svet izvoljeni strankarsko, je pa razočaran nad tistimi podpisniki, ki prihajajo z njegove liste. Včeraj se je z njimi ter svetniki DeSUSa in SMC, s katerimi sestavljajo neformalno koalicijo, želel tudi sestati na neformalnem sestanku, vendar so se vsi razen dveh opravičili, oziroma se sestanka niso udeležili.

Šketa je sicer delegacija treh svetnikov njegove liste (David Stupica, Mimica Kidrič in Branka Kovačič) obiskala že sredi minulega tedna ter mu napovedala možnost pisma s podpisi, sam pa je vztrajal, da bi probleme raje reševali s pogovorom.

dotik-zdravja1