Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jubilejno martinovanje na Sveti Heleni: Martin na star način (foto, video)


sv-helena-64
Veter ni pregnal obiskovalcev.

Minulo nedeljo je na Sveti Heleni potekalo jubilejno martinovanje »Po sv. Heleni Martin na star način«, ki je postregel z dobrim vinom in novo vinsko kraljico. Organizirala sta ga Društvo sv. Helena in Krajevna skupnost Gorica pri Slivnici.

sv-helena-16
Prireditve se je udeležil tudi šentjurski župan.

PRVIČ DVODNEVNI DOGODEK

Zaradi 10. obletnice te etno turistične prireditve je bil letošnji program obogaten in tako potekal že v petek v kulturnem domu Gorica pri Slivnici.

Kljub precej vetrovnemu vremenu pa se je v nedeljo na hribu sv. Helena zbralo nemalo število ljudi in planincev, ki so uživali v kapljici rujnega. Poleg predsednika Društva sv. Helena, Franca Žureja, je zbrane nagovoril župan Občine Šentjur, Marko Diaci.

sv-helena-6
Mlado vino je treba krstiti.

Začelo se je z Martinovim pohodom, podiranjem klopotca in sveto mašo v cerkvi sv. Helene. Po krstu mladega vina je sledilo imenovanje vinske kraljice, ki je morala svoje znanje dokazati z odgovarjanjem na vprašanja. Dogodek je glasbeno obarval ansambel Odmev, obiskovalci pa so lahko degustirali novo vino, si ogledali staro orodje in pripomočke ter se udeležili odprtih vrat »gorc« sv. Helene.

O SV. HELENI IN NJENI TRADICIJI

sv-helena-59
Natočilo se je veliko kozarcev – kot se za ta praznik spodobi.

Sv. Helena je hrib nad krajinsko zanimivima vasema Javorje in Bukovje, na vrhu katerega stoji cerkev sv. Helene. Slednja je skupaj s topoli pod spomeniškim varstvom. Glavna značilnost hriba je poseljenost južnega pobočja s številnimi vinogradi in zidanicami (gorcami), iz štirih strani pa se skupaj stekajo vinsko turistične ceste.

Vinogradništvo ima v teh krajih večstoletno tradicijo, skozi katero so se oblikovale številne avtohtone šege, navade, celo govorica in kmečka opravila. Nekateri prebivalci to še počnejo na star avtohton način. Sv. Martin ima tako med ljudmi simbolno vrednost in bogastvo izročila, ki ga mlade generacije ne poznajo, to pa je eden izmed glavnih razlogov za organizacijo dogodka.

Tekst in foto: Tamara Želimorski

Vljudno vabljeni še k ogledu fotografij in videoposnetka:

Fotogalerija: