Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odnosi v OŠ Rogatec: bila sta kolega, dokler se ni sam vpisal v šolo za ravnatelje. Strokovni delavci skupini staršev očitajo zlorabo sveta staršev



Kot smo pred dnevi na Kozjansko.info že poročali, so skrhani odnosi med ravnateljem, starši otrok in bivšimi zaposlenimi na OŠ Rogatec dosegli vrelišče. Svojo izkušnjo z Viljemom Prevolškom  je z nami delil nekdanji učitelj, ki pravi, da se je njun dober odnos podrl v trenutku, ko mu je povedal, da se vpisuje v šolo za ravnatelje. 

Medtem so vse glasnejše informacije, da naj bi dela na objektih v ravnateljevi lasti, tudi med službenim časom, opravljal šolski hišnik.

V odzivu za javnost so se oglasili tudi strokovni delavci VIZ OŠ Rogatec, ki pravijo, da se strinjajo z delom in konceptom Prevolškovega vodenja zavoda, predvsem v delu, ki se navezuje na njegove pedagoške naloge, saj drugih ne morejo komentirati.

Ena redkih, ki se je v zvezi s trenutnim dogajanjem upala izpostaviti je Edita Mlakar, bivša učiteljica, ki je pred leti dobila sodno bitko z ravnateljem. Takrat je sodišče Osnovni šoli Rogatec naložilo plačilo dobrih 25 tisoč evrov odpravnine, kasneje od šole izterjano z izvršbo.

Delovno sodišče v Celju je namreč februarja 2014 z narokom blokiralo bančni račun šole, nato je bila izvedena rezervacija računa, ki je bila sproščena 24. maja tega leta. Bančni izpiski, ki nam jih je posredovala Mlakarjeva, izkazujejo, kako ji je šola v mesecu maju 2014 v seriji nizkih zneskov nakazala skupno nekaj več kot 25 tisoč evrov odpravnine. Vprašanje, ki se pojavlja pri tem je, zakaj je bila odpravnina poravnana v toliko različnih nizkih zneskih (namen nakazila vedno OTHR) in ne kot enkraten znesek, kot odpravnina?

Sicer pa je Viljem Prevolšek za medij Svet24.si priznal, da je del 30.000 evrov vrednega kredita, ki ga je šola najela brez soglasja Občine kot ustanovitelja, porabil za plačilo odpravnine: »Šola je pri Abanki res najela kredit, ki je bil primarno namenjen določenim sanacijskim aktivnostim na šoli. Je pa res, da je bila šola določene sanacijske načrte kasneje dolžna opustiti ter del sredstev porabiti za plačilo odpravnine,« je povedal za omenjeni medij.

Med njima počilo, ko se je želel vpisati v šolo za ravnatelje

Naravo odnosov na šoli v Rogatcu morda še najbolje karikira izkušnja bivšega učitelja Davorina Šketa. Ta nam je povedal, da je bil z ravnateljem Prevolškom vseskozi v dobrih odnosih. Do dneva, ko mu je Šket prinesel v podpis dokumente, ki jih je potreboval za vpis v šolo za ravnatelje.

Šket pravi: “Takrat je znorel … rekel, da je to njegova šola in da tukaj jaz ne morem biti ravnatelj in da če mislim, da bom kandidiral, si že zdaj naj iščem drugo službo.”

Za tem je bil Šket po njegovih besedah vseskozi deležen velikih pritiskov, redno je prejemal opomine, enemu izmed Šketovih kolegov naj bi ravnatelj celo prepovedal druženje z njim, ipd.. Kot pravi, se je dogodilo celo, da ga je ravnatelj med šolsko uro poklical v pisarno, nakar je Šket naslednji dan prejel opomin, ker je med poukom zapustil razred.

Šket je vse nepravilnosti prijavil tudi pristojni inšpekciji, ki pa ni ukrepala, saj naj bi Prevolšek vse Šketove navedbe označil za izmišljotine. Vse skupaj je Šketa privedlo do točke, da je sam podal odpoved, nam je zaupal v pogovoru.

Za  Večer pa je Šket izjavil: “Saj mu spet nihče nič ne bo mogel, ker ima za sabo svet zavoda (le ta lahko imenuje ali odstavi ravnatelja, op. p.), razen morda starši ali kakšno računsko sodišče. V sanjah si ne znate predstavljati, kakšen mobing lahko ta človek izvaja, kako pritiska na ljudi, da zanj lažejo. To je noro.”

Tudi nekateri drugi bivši zaposleni, ki pa se še vedno bojijo spregovoriti javno, so za Večer povedali: “Če ne bi drug drugega tolažili, ne bi tako dolgo zdržali. A služb ni, pa še otroke smo v večini vsi imeli na tej šoli, zato se nihče ni upal izpostaviti. Tudi sedaj bi starši morali za vse glasovati tajno, ne bi se smeli izpostavljati, ker se to lahko maščuje predvsem otrokom.”

Ob dveh tajnicah, obeh računovodkinjah in obeh hišnikih, ki so šolo zapustili zgolj v minulem obdobju, pa je po naših informacijah iz šole, večinoma zaradi nevzdržnih odnosov, v zadnjih letih odšlo še vsaj 12 učiteljev.

Hišnikova dela na zasebnih objektih ravnatelja?

Glavna zgodba, razčiščenje katere bi zaradi sumljivih okoliščin morda zahtevalo tudi pozornost pristojnih državnih organov, pa se odpira okrog domnevnega opravljanja dela enega izmed šolskih hišnikov na ravnateljevih objektih v službenem času.

Oba hišnika sta medtem že izgubila službo na šoli, saj so za njuno delo najeli zunanje izvajalce. Eden izmed njih je za časnik Večer povedal, da je “desetletja v službenem času urejal podstrešno stanovanje, ki ga je ravnatelj kupil, pa vikend na Hrvaškem.” Na vprašanje Večerove novinarke, čemu je to počel, je dejal: “On je ravnatelj, on je šef. Če ne bi, bi moral iti. Že marsikdo je šel. Jaz pa sem tudi znal veliko narediti. Enkrat sem sam založil denar za material, pa mi ga ni hotel vrniti, češ da sem tako ali tako dobil višjo delovno uspešnost v službi.”

S hišnikom smo se pogovarjali tudi mi, vendar je bil glede javnih izjav precej zadržan. Potrdil pa nam je, da je res nekajkrat zaradi “povečanega obsega dela” dobil po nekaj sto evrov dodatka k plači.

Sicer pa so hišnika na ravnateljevi posesti po naših informacijah videvali tudi sosedje.

Za komentar očitkov na njegov račun že več dni skušamo dobiti tudi ravnatelja Prevolška, vendar se nam še vedno ne oglaša na telefonske klice in SMS sporočila. Poskusili smo še na pisen način in takoj ko/če dobimo odgovore, bomo na Kozjansko.info predstavili tudi njegovo plat zgodbe.

Strokovni delavci: “svet staršev je bil zlorabljen za privatne, osebne zadeve skupine staršev”

So se pa v zagovor ravnatelja v daljšem pisnem odzivu, oglasili strokovni delavci iz OŠ Rogatec. Navajajo, da so bili v medijskih objavah tako oni kot ravnatelj VIZ OŠ Rogatec “v izrazito negativni luči.”

Sprašujejo se, kako je mogoče, da je med starši prišlo do takšnega nezaupanja v njihovo delo, kar se naj bi spremenilo od letošnjega julija do septembra, saj je bilo še junija z njihovim delom “zelo zadovoljnih” ali “zadovoljnih” 99 % staršev. “Mislimo, da pri tem ne gre za objektivne razloge oziroma le-ti ne izvirajo iz našega dela,” ocenjujejo in dodajajo, da “kakor je mogoče razumeti iz časopisnih člankov, gre za skupino staršev, ki želi doseči zamenjavo ravnatelja.”

Kot pravijo, so res podprli njegovo ponovno kandidaturo, “kar pomeni, da se strinjamo z njegovim delom in konceptom vodenja zavoda. Tukaj mislimo predvsem na del, ki se navezuje na pedagoški del njegovih nalog in jih je podal v predstavitvi za mesto ravnatelja. Za ostala njegova dela (delo s tehničnim, administrativnim osebjem itd.) nimamo nobenih pristojnosti, da komentiramo.”

Sprašujejo se, če je ravno ta podpora vzrok za “tako močno jezo in gnev skupine staršev, da že celi september na neformalnih srečanjih v kraju razpravljajo o nas.” Opisujejo negativno izkušnjo, ki so je bili deležni na sestanku sveta staršev, kjer so jih starši “žalili, poniževali.”.

Po njihovem prepričanju je bil svet staršev zlorabljen za privatne, osebne zadeve skupine staršev. “Starši, ali res lahko zaupate predstavnikom v svetu staršev? Danes ponižujejo nas, učitelje, koga bodo jutri?”

Kot še pišejo, je bilo o ravnatelju v medijih napisano veliko slabega, a spomniti želijo, da je bila komunikacija z občino težava že dalj časa, ker “ravnatelj ni v pravi politični stranki.” 

“Kljub temu je pridobil zaupanje volivcev in je že sedem let občinski svetnik. Po tem sklepamo, da mu ni vseeno, kaj se v kraju dogaja,” ugotavljajo. Spominjajo, da je danes pri šoli res bogata športna infrastruktura. “Le malokdo pa se spomni, da je prav on kot profesor športne vzgoje začel z urejanjem zunanjih igrišč, sodelavci pa so mu pri tem pomagali.”

Starše še opominjajo, da njihove pogovore, komentarje slišijo tudi njihovi otroci, ki potem ta nemir prinašajo tudi v šolo. “S tem je oteženo naše delo. Dopustite nam, da opravljamo svoje delo z mirnostjo, zadovoljstvom in zbranostjo še naprej – kakor smo ga do sedaj. Naj se na šolo zopet vrne pedagoški mir, ki je za naše delovanje nujno potreben.”

Kot nam je pošiljateljica pisma zatrdila v e-pošti, za zapisanim stojijo “vsi strokovni delavci šole in vrtca (100 %).”

Njihovo pismo, ki ga podpira tudi sindikat VIZ OŠ Rogatec, si lahko v celoti preberete TUKAJ.

Enotnost v mnenjih in pogledih, kakšne bi si najbrž želeli prav v vseh šolskih kolektivih, tudi tistih z manj razburkanimi osebnostnimi odnosi v trikotniku ravnatelj-zaposleni-starši.

Blaž Skok

pivo-fest-osn