Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pandorina skrinjica odnosov v OŠ Rogatec odprta: med ravnateljem in starši počilo, oglašajo se bivši zaposleni


Iz Osnovne šole Rogatec že nekaj časa curljajo informacije o skrhanih odnosih med ravnateljem Viljamom Prevolškom in nekaterimi njegovimi (povečini že bivšimi) sodelavci ter starši tamkajšnjih učencev.

A zadnje tedne spori dosegajo vrelišče. V zelo kratkem obdobju so šolo zapustili dve tajnici, obe računovodkinji in oba hišnika, spopad za vpliv pa se odvija tudi v svetu staršev, kjer naj bi v petek končno prevladujočo besedo dobili starši, ravnatelj pa je sejo predčasno zapustil.

Zdaj kaže, da so se po več letih domnevnih in tudi dokazanih nepravilnosti nekateri opogumili in spregovorili o tem, kaj se v času njegovega ravnateljevanja v šoli dogaja.

Ravnatelj OŠ Rogatec, Viljem Prelovšek, je že nekaj let deležen mnogih kritik in očitkov, tako s strani staršev otrok, kot tudi bivših zaposlenih ter lokalne skupnosti. Nezakonita odpuščanja, najemanje posojil brez vednosti občine in namestitev kamere v tajništvo so zgolj tiste, ki so jih denarno in drugače sankcionirali državni organi ali obravnaval občinski svet.

Tudi letošnje šolsko leto se je po pripovedovanjih staršev začelo burno, saj je počilo okrog izbora sveta staršev. Kot trdijo naši sogovorniki, naj bi bila do letos ustaljena praksa, da ravnatelj pri izboru članov sveta staršev izkorišča svoj vpliv. Po prepričanju naših virov naj bi to izvedel z dajanjem navodil posameznim razredničarkam, katerega izmed staršev naj predlagajo v svet staršev. Na tak način si naj bi Prelovšek zagotovil naklonjeno sestavo sveta staršev, s tem pa posledično tudi kadrovsko ustrezen svet zavoda, s čemer je odbijal negativna mnenja Občine Rogatec in ministrstva za izobraževanje glede njegovega imenovanja. Svet zavoda namreč sestavlja 5 predstavnikov zaposlenih, 3 predstavniki staršev ter 3 predstavniki občine ustanoviteljice.

Letos je nekaterim staršem prekipelo, zato so se uprli in končno uspeli izbrati predstavnike sveta staršev po lastnem izboru. Zato ne čudi, da je Prevolšek petkov prvi sestanek sveta staršev predčasno zapustil, češ da mora na drug sestanek. Mamica, ki je bila na svetu staršev, nam je dejala, da se je ravnatelj do staršev obnašal “neprimerno in nespoštljivo”.

Ne samo vpliv na svet staršev, očitajo mu še marsikaj drugega

Sicer pa to niso edine obtožbe, ki te dni s strani staršev in nekdanjih zaposlenih letijo na račun ravnatelja. Nekateri celo omenjajo domnevno porabo šolskega denarja v zasebne namene, oziroma za delo uslužbencev šole na objektih v zasebni lasti. Naše raziskovanje nadaljujemo po sledeh teh informacij. Predvsem pa si močno prizadevamo pridobiti tudi Prevolškovo stališče, a smo tako sami, kot tudi drugi mediji, ki poročajo o tej zgodbi, za zdaj pri tem neuspešni. Prevolšek se namreč ne odziva tako na klice kot na sms sporočila.

Povprašati bi ga želeli tudi o okoliščinah, v katerih so nedavno odpoved delovnega razmerja podali tajnica, zgolj dva meseca kasneje še njena naslednica in obe računovodkinji ter zaradi česa sta morala oditi oba hišnika. Ta naj bi namreč zamenjal z zunanjimi izvajalci, o tem pa “pozabil” obvestiti občino ustanoviteljico. Kot pravijo naši viri, naj bi nekateri zaposleni odpoved dali zaradi pritiskov in nevzdržnih delovnih razmer.

V strahu za svojo službo pa naj bi, po besedah tistih, ki so blizu dogajanju v OŠ Rogatec, molčali in ravnatelju popuščali tudi nekateri še zaposleni.

In kaj pravi župan Občine Rogatec Martin Mikolič?

Župan Mikolič je za Kozjansko.info potrdil, da so z ravnateljem Prevolškom na občini pogosto v konfliktnih odnosih. Poudaril je, da se mu dejstvo, da so bili v svetu staršev tudi učitelji OŠ Rogatec, pa čeprav so bili dejansko starši otrok, ki so obiskovali šolo, zdi nehigienično.

Kot pravi, so nezakonita odpuščanja znana dejstva, glede stroškov sodnih postopkov in drugih očitanih domnevnih nepravilnostih glede porabe šolskega denarja pa težko komentira. Kljub temu, da je občina ustanovitelj, namreč nima vpogleda v podrobnejše poslovanje zavoda, razen v zaključni račun, ki pa je splošni izkaz prihodkov in odhodkov in se znotraj tega da, če se hoče, marsikaj skriti.

Ravnatelj je sicer po Mikoličevih besedah glede novih mandatov dvakrat dobil negativno mnenje lokalne skupnosti, zadnjikrat pa celo negativno mnenje ministrstva, vendar mu je, kot smo že omenili, mandat potem venomer potrdil svet zavoda.

V vsakem primeru župan meni, da je sedaj pravi čas, da se razkrije vse morebitne nepravilnosti, torej tudi takšne kot so namigi o domnevni uporabi šolskega denarja v zasebne namene, če so se res dogajale.

Sicer pa je Martin Mikolič še izpostavil, da so bili Občini Rogatec, kot ustanoviteljici OŠ Rogatec, vsem trenjem navkljub vedno prioriteta učenci in učitelji. Zato so šoli venomer zagotavljali še več, kot je pogodbeno obvezno. Kljub konfliktom med njimi in OŠ Rogatec so obnovili tudi prenekatero podružnično šolo, dogovarjajo pa se tudi o gradnji novega podružničnega vrtca. Seveda pa občina nima vpliva na vse, kar se v šoli dogaja.

Kot smo že zapisali, smo za komentar skušali dobiti tudi ravnatelja OŠ Rogatec Viljema Prelovška, vendar se na naše klice in sporočila ni odzval. Pri navezovanju kontaktov in nadaljevanju zgodbe bomo vztrajali še naprej.

Spodaj dodajamo še pričujoč komentar Edite Mlakar, bivše zaposlene na OŠ Rogatec, ki je dobila tožbo proti ravnatelju na delovnem sodišču zaradi nezakonite odpustitve:

Blaž Skok

*foto: GIC gradnje