Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Starši učencev OŠ Rogatec odgovarjajo strokovnim delavcem: nikoli nismo podvomili v vaše znanje in strokovnost


“S čim smo vas žalili, ne samo zmerjali, ampak tudi poniževali? Presenečeni smo nad vašimi besedami!”

Tako se je več kot 100 staršev učencev Osnovne šole Rogatec odzvalo na  javno pismo strokovnih delavcev OŠ Rogatec. V tem je podpisani celoten učiteljski kolektiv staršem očital, da so jih v javnosti predstavljali v “izrazito negativni luči” in izkazovali nezaupanje do njihovega dela.

Da so se predstavniki staršev o učiteljih  na razvpiti seji sveta staršev minuli petek izrazili pozitivno, pritrjujejo tudi zvočni posnetki seje, ki smo jih pridobili.  Starši pa se sedaj sprašujejo, ali so bili podpisani strokovni delavci sploh korektno seznanjeni z resničnim dogajanjem na seji.

Zapletom sicer še ni videti konca. Ravnatelj je namreč odpovedal svojo in udeležbo vodilnih delavcev na naslednji seji sveta staršev, ki je predvidena za ta petek.

Medtem se je (bviši) hišnik Martin Korez za TV Slovenija razgovoril o delih, ki jih je bil po njegovih besedah znotraj svojega šolskega delovnega časa prisiljen opravljati na zasebnih objektih ravnatelja Viljema Prevolška. Po navedbah nacionalne televizije je proti ravnatelju tudi vložil kazensko ovadbo.

Odnosi na OŠ Rogatec so še vedno zelo napeti. Kot smo poročali v prejšnjem prispevku, so se na potezo skupine staršev, ki so se uprli samovolji ravnatelja Viljema Prevolška, odzvali strokovni delavci VIZ OŠ Rogatec. V javnem pismu, za katerim, kot nam je v elektronskem sporočilu zatrdila pošiljateljica, brez izjeme stojijo prav vsi strokovni delavci šole, so prst usmerili proti nekaterim staršem.

Očetom in materam otrok, ki jih učijo, so očitali da so bili, “strokovni delavci  in ravnatelj  VIZ OŠ Rogatec izpostavljeni v medijih v izrazito negativni luči”. Prav tako naj bi jih predstavniki staršev na “mučni” seji sveta staršev “žalili in poniževali”, obenem pa naj bi svet staršev zlorabili v “privatne, osebne zadeve”.

Strokovni delavci so pri tem imeli v mislih skupino staršev, ki po njihovo “želi doseči zamenjavo ravnatelja”. Tega so strokovni delavci VIZ OŠ Rogatec odločno vzeli v bran.

Starši učiteljem: Večkrat smo vam povedali, da vas spoštujemo in ne dvomimo v vašo strokovnost

Zdaj se je na javno pismo učiteljev njihovih otrok odzvalo tudi več kot 100 staršev, podpisi pod odgovor pa se še množijo.

Kot navajajo, želijo z odgovorom zgolj črno na belem zapisati tisto, kar je bilo dejansko izrečeno pred prisotnimi strokovnimi delavci šole na prvem sestanku sveta staršev. Ravnatelj je, skupaj z nekaterimi učitelji, sestanek predčasno zapustil.

Starši se glede navedb v dopisu sprašujejo, ali so bili avtorji sploh seznanjeni s pravo vsebino sestanka. Ni jim namreč jasno, v katerem delu naj bi predstavniki staršev strokovne delavce žalili in poniževali. Če že kdo, naj bi ravno ravnatelj, dokler je bil prisoten na sestanku, na trenutke presegel pravila lepega obnašanja, zapišejo.

V nasprotju z očitki o žaljenju in poniževanju strokovnih delavcev so starši na sestanku celo večkrat izrazili spoštovanje in zaupanje do učiteljev na šoli: “saj če bi dvomili v vašo strokovnost, vam ne bi zaupali svojih otrok!? Ali ni bilo rečeno: »Zato dragi učitelji, kapo dol.«!?”

Kot pravijo, so jim nedvoumno povedali, da jih podpirajo ter da niso niti v enem trenutku podvomili v njihovo profesionalnost, pedagoško naravnanost, znanje in željo opravljanja učiteljskega poklica v dobro otrok.

Edino kar želijo sporočiti je, da ne podpirajo načina delovanja ravnatelja. Dodali so, da bodo odslej tudi glas tistih učiteljev, ki si zaradi takšnih in drugačnih pritiskov ne upajo spregovoriti.

Njihov celoten odgovor lahko preberete TUKAJ.

Navedbe predstavnikov staršev glede dogajanja na sestanku potrjujejo tudi interni zvočni posnetki, ki smo jih pridobili na Kozjansko.info.

Možnost, da bi zgladili nesporazume, se je obetala že z naslednjo sejo sveta staršev, ki je predvidena za petek, 13. 10.. A ravnatelj je predstavnike staršev obvestil, da na ta dan iz “opravičljivih razlogov ne more zagotoviti prisotnosti nobenega izmed vodilnih delavcev,” zato predlaga spremembo datuma seje ali da sejo opravijo brez njihove prisotnosti.

O hišnikovem domnevnem delu na ravnateljevih objektih sedaj tudi TV Slovenija

Medtem ko na eni strani poteka bitka med starši in ravnateljem, pa je v javnosti čedalje glasneje slišati tudi zgodbo odpuščenega hišnika šole, Martina Koreza.

Sedaj je Korez tudi za dnevnik TV Slovenija zatrdil, da je moral v času svojega službenega časa delati na zasebnih objektih ravnatelja Viljema Prevolška, pri čemer sta mu pomagala tudi njegova sinova. Že pred tem je tudi v pogovoru z nami povedal, da naj bi v najbolj “intenzivnih” letih, na ravnateljevih nepremičninah delal skoraj več kot na sami šoli.

Za nacionalno televizijo je Korez še dejal, da sam ni želel delati na Prevolškovem vikendu, vendar ga naj bi ta v to prisilil, dela pa mu ni plačal. Če že, kot nam pove Korez, naj bi vsake toliko časa dobil dodatek k plači, bodisi za “delovno uspešnost”, bodisi za “povečan obseg dela”.

Prevolšek sicer ni stopil pred kamero, je pa glede hišnikovih očitkov novinarki vseeno odgovoril, da je Korezu za delo pošteno plačal ter da ga ni v to nikoli silil. Korez naj bi se mu celo sam ponujal. Po Prevolškovih besedah se naj bi njuno sodelovanje končalo pred leti, ko naj bi Korez zahteval vedno več denarja.

Zgodba bo sedaj očitno dobila epilog na sodišču, saj naj bi Martin Korez zoper Viljema Prevolška že vložil kazensko ovadbo.

Ob vseh teh okoliščinah so nekateri poznavalci razmer začudeni tudi nad dejstvom, da je sindikalna zaupnica VIZ OŠ Rogatec Saša Tudja s pristopom k pismu strokovnih delavcev stopila v bran ravnatelju, čeprav ni član sindikata. Hišniku, ki pa je član sindikata, pa naj bi obrnila hrbet. Glede očitkov smo se obrnili tudi na Sašo Tudja, vendar od nje odgovorov nismo prejeli.

Ravnatelj Viljem Prevolšek za Kozjansko.info ostaja nedosegljiv

Glede očitkov se že od samega začetka te zgodbe trudimo dobiti tudi komentar ravnatelja Viljema Prevolška, vendar neuspešno. Ne odziva se namreč na naše klice in SMS sporočila. Prav tako pa ne odgovarja na naša vprašanja, poslana po elektronski pošti.

Blaž Skok

Sodelujte v naši anketi o krivcih za slabe odnose v OŠ Rogatec:

[yop_poll id=”20″]

Vir foto: www.spar-klub.si

pivo-fest-osn