Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rezultati splošne mature 2017: zlati maturant tudi v Rogaški Slatini, kako je šlo celjskim gimnazijam …


Današnji dan so posebej nestrpno pričakovali maturanti splošne mature.

Ti so rezultate mature izvedeli danes, njihovi vrstniki, ki so opravljali poklicno maturo, pa so bili z rezultati seznanjeni že prejšnji teden.

Pogledali smo, kakšni so rezultati letošnjega spomladanskega roka mature in kako so se glede na državne šole odrezali dijaki zasebnih katoliških gimnazij

Splošna matura

maturaSplošno maturo je opravljalo 6.376 kandidatov (6.890 leta 2016), ki so zrelostni preizkus opravljali iz 35 maturitetnih predmetov.

Skupno je bilo na šolah izvedenih 32.956 izpitov. 1.125 zunanjih ocenjevalcev pa je ocenilo 68.843 izpitnih pol, ki so bile letos prvič pri šestih predmetih tudi digitalizirane in ocenjene elektronsko.

Splošno maturo je uspešno opravilo 87,30 odstotkov maturantov (lani jih je bilo 94,40 odstotkov), pri tem je bila med maturanti, ki so uspešno zaključili 4. letnik in maturo opravljali prvič, uspešnost 93,45 odstotna.

Zlatih maturantov je bilo pri splošni maturi 260, kar je prav toliko kot v lanskem spomladanskem roku mature, med zlatimi maturanti pa je 161 deklet in 99 fantov. Diamantnih maturantov, ki so pri maturi dosegli vse možne točke pa je 15, 9 deklet in 6 fantov (julija lani jih je bilo 17).

Splošni uspeh kandidatov, ki so prvič opravljali splošno maturo po končanem četrtem letniku gimnazije in jo opravili, je v povprečju 20,10 točk (julija lani 20,00).

Povprečna ocena na lestvici od ena do pet je pri slovenščini je 3,16, pri matematiki 3,48, pri angleščini 3,74 in pri nemščini 3,86.

Poklicna matura

Poklicne mature so se udeležili 8.003 kandidati. Uspešno jo je opravilo 91,30 odstotkov maturantov.

Rezultati kažejo, da imamo 284 zlatih poklicnih maturantov (lani 261), diamantnih pa je bilo 59 maturantov, od tega 43 deklet in 16 fantov.

Mednarodna matura

Mednarodno maturo je opravljalo 62 dijakov, od tega 22 tujcev. Med njimi je bilo 36 zlatih maturantov.

Kako pa so se izkazale lokalne šole?

Šolski center Rogaška Slatina z enim zlatim maturantom

V spomladanskem roku je splošno maturi na Šolskem centru Rogaška Slatina prvič opravljalo 35 kandidatov, ki so zaključili izobraževanje v gimnazijskem programu. Uspešnih je bilo 32 (91,4 %).

Pri tem se je posebej izkazal maturant Luka Tacer, ki si je prislužil naziv zlati maturant. Slednji sicer tudi na področju naravoslovja in logike dosega izjemne rezultate.

Že pred dnevi smo poročali, da sta med letošnjimi 11 maturanti poklicne mature na Šolskem centru Rogaška Slatina  kar dve dijakinji dosegli vse možne točke, Klara Dečman in Lucija Polajžer.

Zlatega maturanta poklicne mature pa imajo tudi na Šolskem centru Šentjur.  Urban Žižek, ki je dosegel 22 od 23 možnih točk

Kako so se izkazale celjske šole?

Na I. gimnaziji v Celju je maturo v spomladanskem roku opravil 201 kandidat. Med njimi je bilo kar 20 zlatih maturantov.

Dijaki splošne in umetniške gimnazije Celje – Center so na maturi dosegli 98 % uspeh. V zlato knjigo maturantov splošne mature se bosta tako letos vpisali Klementina Krulec (32 točk) in Saša Gerlj (31 točk).

Tudi Gimnazija Lava se lahko pohvali z dvema zlatima maturantkama. Blestel pa je še Luka Četina s tehniške gimnazije, ki je dosegel 100 % uspeh pri matematiki.

Gimnazija Velenje je bila še posebej zadovoljna, so maturanti splošne gimnazije s športnim oddelkom dosegli 100 % uspeh. Pohvalijo se lahko s štirimi zlatimi maturanti: Meta KodričAjda FrankovičNejc Potočnik in Metka Pirnat.

Letošnjo maturo so dijaki gimnazije Slovenske Konjice opravili s 100 % uspehom. Poleg tega se lahko pohvalijo še s tremi zlatimi maturanti.

*Naslovna fotografija: Zlati maturant Luka Tacer v družbi župana občine Rogaška Slatina, mag. Branka Kidriča, ravnateljice, mag. Dubravke Berc Prah in razredničarke Tanje Ocvirk. (Foto: ŠC Rogaška Slatina)

flos-polsi-2017