Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Od nedelje vojaške vaje pakta NATO okoli stolpa ljubezni na Žusmu; Slivniško jezero bodo zavzeli gasilci


Na območju občine Šentjur se v začetku junija obetajo mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2017 (4. do 10. junij), taktična gasilska vaja Gasilske zveze Šentjur Jezero 2017 (3. junij) ter operativna gasilska vaja PGD Šentjur Visoka stavba 2017 (10. junij).

JADRANSKI UDAR 2017

Mednarodno vojaško vajo Jadranski udar 2017 pripravlja Slovenska vojska, ki bo v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja. Skupno pričakujejo okoli 500 udeležencev, od tega 250 pripadnikov oboroženih sil iz drugih držav (Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Danske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Združenih držav Amerike in Jordanije kot opazovalke). V vaji sodeluje večje število letal in helikopterjev. Usposabljanje bo potekalo na šestih različnih lokacijah po Sloveniji, med drugim tudi na območju Loke pri Žusmu in sosednje občine Celje. Izvajalo se bo med 4. in 11. junijem, kot so sporočili iz MORS,  večji del v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa bodo končane okoli 22. ure.

Vojaške dejavnosti se bodo izvajale predvsem na ozkem delu okoli planinskega doma in stolpa na Veliki Špički, kjer načrtujejo sodelovanje do 22 vojakov in treh vojaških vozil. V manjši meri se bodo izvajali tudi premiki vojaških vozil in vojakov izven Velike špičke (najvišja točka Žusma). Na tej lokaciji je predvidena uporaba efektov poka in dima, ki ne bi smeli biti preveč moteči za okolje. V tem času  bodo zračni prostor nad Loko pri Žusmu preletavala tudi letala in helikopterji, ki pa se bodo v glavnem zadrževali nad lokacijo Velike špičke.

Povečane letalske aktivnosti bodo od nedelje, 4. junija, izvajali v treh dnevnih obdobjih: od 7:00 do 10:00, od 12:00 do 15:00 in od 18:00 do najkasneje 21:00. V petek se bodo vsi scenariji končali najkasneje ob 16:00.

Aktivnosti na terenu bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico v pretežni meri nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, vadbenci se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh.

JEZERO 2017

Skupna taktična vaja gasilskih enot GZ Šentjur, Poklicne gasilske enote Celje in policije »JEZERO 2017« se bo v soboto, 3. junija, odvijala na Ramni ob Slivniškem jezeru, v naselju Rakitovec (cesta Gorica pri Slivnici). Pred pričetkom vaje bo ob 13. uri v Kulturnem domu Gorica pri Slivnici novinarska konferenca s predstavitvijo vaje, nato sledi ob 13.45 zbor udeležencev na prizorišču izvedbe vaje.

Na predstavitvi vaje bodo sodelovali predstavniki Slovenske policije, Gasilske zveze Slovenije, Gasilske zveze Šentjur, OŠ CZ in župana občine Šentjur in Dobje. Vaja Jezero 2017 se bo pričela ob 14. uri in bo predvidoma trajala do 16. oziroma 16.30 ure. Vajo si je mogoče ogledati, zato vabijo tudi obiskovalce.

VISOKA STAVBA 2017

Prostovoljno gasilsko društvo Šentjur operativno gasilsko vajo Visoka stavba 2017 pripravlja v soboto, 10. junija, med 11. in 14. uro, v središču mesta Šentjur. Vaja požara v visoki stavbi se bo izvajala na območju večstanovanjskega bloka Na lipico 4 in bo zajemala tudi okoliške površine (prehodne poti, zelenice, parkirišča, pločniki).

Po simuliranem požaru in klicu na ReCO se bo aktiviralo osrednjo enoto PGD Šentjur in sosednjo PGD Lokarje, vključili se bodo tudi bolničarji OO RK Šentjur ter policija, nato se bo izvajal prikaz intervenciji. Vaja sodi v letni načrt operativnega dela PGD Šentjur in v sklop aktivnosti načrta predstavitve gasilcev in požarne varnosti v večstanovanjskih visokih zgradbah. Namen vaje je preveriti usposobljenost enot za tak primer, poudarek pa bo na vodenju večje intervencije ter usklajenosti operativnih enot. Na vaji se bo preverjalo medsebojno sodelovanje gasilskih enot, reševalcev in policije. Namen vaje je tudi predstavitev strokovni in širši javnosti.

polovicka_celje_klik