Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tudi gostinci Kozjanskega in Obsotelja zaskrbljeni zaradi novih predpisov, licenčnin in upada gostov


kajenje_cigaret-1Predloga novega tobačnega zakona slovenskim gostincem grozi, da bodo morali zapreti ali vsaj preurediti večino gostinskih teras. Zaradi tega vre med številnimi gostinci, saj bo po novem večina gostinskih teras neustreznih za kajenje. Zaskrbljeni so tudi v Območni obrtno-podjetniški zbornici Šmarje pri Jelšah, kjer veliko gostincev skozi vse leto veliko prihodkov ustvari s turisti in tranzitnimi gosti.

Lokale prilagodili tobačnemu zakonu izpred osmih let

Gostinci so se na tobačni zakon izpred osmih let prilagodili in terase uredili tako, kot je zakon veleval. Po predlogu zakona, ki je bil v javni razpravi, je definicija odprtega prostora za njih pogubna. Ugotavljajo namreč, da že s trenutno veljavnim tobačnim zakonom popolnoma sledijo in celo presegajo cilje evropske direktive za zmanjševanje kajenja.

Nikakor ne razumemo dodatnega zaostrovanja, ki močno škodi našemu delu. Nisem pristaš raznoraznih “kokošnjakov” ob lokalih, vendar predlog presega meje zdravega razuma. Zanima me tudi, kako se bodo na  odzvali tuji turisti, če se tako rekoč nikjer več ne bo smelo kaditi,” zaskrbljen izpostavlja predstavnik sekcije gostincev pri OOZ Šmarje pri Jelšah Srečko Kunst.

kajenje_cigaret-4

Cilji dopolnitve definicije dodatno obremenjujejo gospodarstvo

Gostinci ob tem opozarjajo, da dopolnitve definicije odprtega prostora niso obrazložene s cilji, ki prispevajo k zdravju, ampak zgolj k lažjemu nadzoru in sankcioniranju slovenskih gostincev. Nikoli namreč niso nasprotovali poizkusom zmanjševanja števila kadilcev, zaščiti zaposlenih in zmanjševanju kajenja med mladimi, vendar so kadilci le gosti, ki jih ne morejo kar vreči na cesto.

Država nenehno obljublja, da gospodarstva ne bo več dodatno obremenjevala, ampak vidimo, da temu ni tako. Takšnega zaostrovanja imamo dovolj in skupaj s kolegi iz drugih zbornic po Sloveniji se bomo uprli,” poudarja Srečko Kunst.

Odločno proti zakonom, ki prinašajo nove stroške

V sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS so že aprila začeli opozarjati, da gostinci ne bodo pristali na zakone, ki bodo prinašali nove stroške, med drugim tudi ponovno preurejanje teras. In upravičeno se sprašujejo, zakaj ne morejo delati pod pogoji kot njihovi sosedje. “Ali res moramo biti na vseh področjih najbolj nadzirani, najvišje obdavčeni? Kam nas to vodi? Ali nam res ne preostane drugega kot referendum”?

kajenje_cigaret-8

V sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS so prepričani, da predlog tobačnega zakona, ki je bil v javni razpravi, gre ravno v nasprotni smeri od obljub Vlade RS o razbremenitvi gospodarstva. Poleg tega se zaradi uvedbe licenc za prodajo tobačnih izdelkov trgovci in gostinci čudijo novim dodatnim finančnim in administrativnim obveznostim.

Ob vsem tem se številnim poraja vprašanje, če je tovrstno dodatno obremenjevanje res potrebno, glede na to, da že zakon, ki je omejil-prepovedal kajenje pred osmimi leti v zaprtih prostorih, ni prinesel učinkov, ki so jih navajali na Ministrstvu, število kadilcev se namreč ni zmanjšalo.

 Vir: OOZ Šmarje pri Jelšah