Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Svečana akademija “40 let naše knjižnice” (video)


DSCN0050 (Kopiraj)

DSCN0054 (Kopiraj)V soboto, 17. septembra, je v  veliki dvorani Ipavčevega kulturnega centra Šentjur potekala svečana akademija “40 let naše knjižnice”, ki je obeležila 40. obletnico Knjižnice Šentjur od njene umestitve na kulturni zemljevid Slovenije.

Najprej je obiskovalce svečane akademije nagovorila Tatjana Oset, direktorica Knjižnice Šentjur, ki se je sprehodila skozi zgodovinski razvoj knjižnice in pri tem še posebej poudarila pomen knjige.

Za pester kulturni program na svečani akademiji so poskrbeli Tadej Toš, Barbara Pia Jenič, Igor Sviderski in plesalci društva Harlekin, kot slavnostni govorec pa je spregovoril minister za kulturo Anton Peršak.

DSCN0052 (Kopiraj)

DSCN0055 (Kopiraj)“Knjižnice so ene najpomembnejših ustanov v zgodovini človeštva. Če ne bi bilo knjižnic, ne bi imeli spomina naše civilizacije. Če ne bi bilo ustanov, kot je bila Aleksandrijska knjižnica, požig katere je predstavljal eno največjih katastrof v zgodovini človeštva, mi danes ne bi vedeli za Homerja, za Platona, Aristotla … pravzaprav najbrž skoraj za nikogar izmed ustvarjalcev na področju filozofije, književnosti, kulture, vse do Gutenberga,” je opozoril Peršak, ki je dodal, da so imele knjižnice pomembno vlogo tudi pri oblikovanju slovenskega kolektivnega spomina in zbiranja znanja, zaradi česar smo spadali v enega izmed najbolj izobraženih narodov. Ministrov govor si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

Organizatorji so med prireditvijo predvajali tudi dva dokumentarna filma; prvega o razvoju knjige je pripravil Janko Badovinac, drugega o Knjižnici Šentjur pa Stopčan Zlatko Drovenik. Za konec so se lahko obiskovalci svečane akademije tudi podružili ob dobri hrani in pijači, kot se za slavje tudi spodobi. Tudi sami želimo Knjižnici Šentjur še veliko let dobrega delovanja in bogatenja ljudi z znanjem.

polsi-cili-frik-flaske