Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predpogodba za Hram še vedno velja, a občinarji bodo čakali le do jeseni


obcina smarjeMinule dni smo na Kozjansko.info poročali o načrtih Občine Šmarje pri Jelšah, da s pomočjo prepogodbe s šmarskim podjetjem Latis pride do novih prostorov v propadajočem objektu Šmarskega hrama.

Latis, katerega direktor je Šmarčan Matej Pezdevšek, naj bi od obstoječih lastnikov, del pa na dražbi, odkupil celoten objekt, ga prenovil in del prostorov za dobrega 1.5 milijona evrov prodal Občini Šmarje pri Jelšah, kamor bi se preselila občinska uprava.

Načrt je vsaj za zdaj padel v vodo, ko je dolžnik, še en Šmarčan, Dušan Pondelak, poravnal dolg za lastniški delež svojega dela objekta, ki je bil na dražbi, s tem pa je bila ta odpovedana in Latis ni mogel preko nje pridobiti lastništva nad celotnim objektom.

Na Občini sedaj pravijo, da predpogodba še vedno velja, vendar bodo na razplet čakali le do konca avgusta. Če ne, bodo začeli uresničevati enega od preostalih idejnih projektov za nove prostore.

Potem ko je Pondelak poravnal svoj dolg in s tem preprečil izvršbo ter prodajo njegovega približno polovičnega deleža Šmarskega hrama na dražbi, je za Kozjansko.info komentiral, da so se “vpleteni dogovarjali o poslu s tujo lastnino, ne da bi sploh vključili lastnika.” Dodal je, da je njegov lastniški delež Hrama na prodaj že od januarja 2015, kar je “jasno tudi udeleženim,” sam pa ni dobil nobene konkretne ponudbe za prodajo.

OBČINA ŠMARJE: LATIS LAHKO DELEŽ ŠE VEDNO PRIDOBI, ZATO PREDPOGODBA VELJA

V zvezi s tem in z vprašanjem glede predpogodbe z Latisom smo se obrnili tudi na Občino Šmarje pri Jelšah, kjer so nam pojasnili nekaj podrobnosti.

Kot so zapisali v izjavi za javnost, kljub odpovedi dražbe predpogodba še vedno velja, saj “ima podjetje Latis še vedno možnost pridobiti lastninsko pravico z odkupom deležev od vseh solastnikov, ki jih je več kot 20.” A hkrati so dodal, da bodo razplet glede Šmarskega hrama počakali do konca letošnjega avgusta.

Na naše vprašanje ali je v predpogodbi naveden rok, do katerega mora Latis pridobiti lastništvo nad celotnim objektom, so nam na Občini odgovorili, da v predpogodbi ni določenega roka za pridobitev lastninske pravice, a da začnejo jeseni načrtovati sredstva za proračun za prihodnje leto, zato morajo vedeti, kaj načrtovati v proračunu  za leti 2017 in 2018.

“Odločeni smo, da bomo investicijo izpeljali v letih 2017 in 2018 tako ali drugače. Če nam ne bo uspelo v okviru Šmarskega hrama, bomo začeli z izvajanjem ene izmed rezervnih variant,” so še zapisali.

Zanimalo nas je tudi, ali  glede na situacijo pridejo v poštev tudi dogovori z lastnikom Dušanom Pondelakom (NVZ d.o.o.) in če ne, kakšni so razlogi za to. Z Občine so nam pojasnili, da “od podjetja NVZ do danes Občina Šmarje pri Jelšah ni prejela še nobene ponudbe za sodelovanje.


V članku z naslovom: Dušan Pondelak, solastnik Šmarskega hrama: Občina se je dogovarjala o poslu s tujo lastnino, ne da bi vključila lastnika smo netočno navedli naslednje: “Z vprašanji, kaj odpoved dražbe pomeni za predpogodbo med Občino in podjetjem Latis ter ali je projekt novih prostorov občinske uprave v Šmarskem hramu s tem padel v vodo, smo se obrnili tudi na šmarsko Občino, vendar so nam odgovorili, da s podrobnostmi še niso seznanjeni in zadeve za sedaj ne komentirajo.”.

Pravilno je, da smo se v zvezi z odpovedjo dražbe obrnili na tiskovno predstavnico Občine Šmarje pri Jelšah, ki nas je napotila na predstavnika podjetja  D.S.U.. Na občinskem Facebook profilu pa so zapisali, da: “Občina Šmarje pri Jelšah uradno ni bila obveščena o preklicu današnje dražbe za del Šmarskega hrama, tako da zadeve ne moremo komentirati.”      Za netočnost se prizadetim opravičujemo.


JE MOGOČE ŠMARSKI HRAM OBUDITI NA NAČIN, DA BODO VSI ZADOVOLJNI?

Pri vsej stvari je vsekakor potrebno pozdraviti namero Občine Šmarje pri Jelšah, da z eno potezo razreši dva pereča problema v kraju – propadajoč objekt v samem centru in vprašanje prostorov občinske uprave zaradi domnevno potresne nevarne stare stavbe.

Je pa ključnega pomena, da se pri tem upošteva in dogovarja z vsemi akterji, ki imajo pri realizaciji tega cilja kakršnokoli vlogo. Ob povsem legitimni poslovni ponudbi se pri vsem skupaj zdi, da bi morali še najmanjšo imeti tisti, ki tako rekoč trgujejo z mačkom v žaklju – lastnino, ki sploh (še) ni v njihovi lasti.

Ta gordijski vozel je rešljiv le, če bodo vsi v pleteni, ki (ob kančku lokalpatriotizma) v načrtu oživitve Šmarskega hrama vidijo tudi svoj interes in priložnost, s poslom na koncu tudi zadovoljni. To pa je dandanes težko doseči, sploh če je pri tem v obziru racionalno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem.

Zato, če bo vodstvu Občine brez previsokega računa, izstavljenega davkoplačevalcem, to uspelo tudi izpeljati, si za svojo poslovno spretnost zasluži vse čestitke.

E. H., B. R.

rokovo-2016-polsi-klik