Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dušan Pondelak, solastnik Šmarskega hrama: Občina se je dogovarjala o poslu s tujo lastnino, ne da bi vključila lastnika


prodam-hram2Pred časom smo na Kozjansko.info poročali o odločitvi Občine Šmarje pri Jelšah, da javnosti neznanemu podjetju z dobrimi 50 tisočaki letnih prihodkov Latis d.o.o. s predpogodbo zagotovi, da bo za 1,52 milijona evrov od njega odkupila del prostorov v Šmarskem hramu, če ta pridobi lastništvo nad objektom v središču Šmarja.

Predstavniki podjetja so namreč zatrdili, da bodo v primeru tovrstne garancije šmarske občine na dražbi  in od preostalih lastnikov odkupili celoten Šmarski hram, ga prenovili in del prostorov uredili za občinsko upravo, drugi del pa naj bi vseboval poslovne in komercialne prostore ter prenočišča.

A dan pred napovedano dražbo za približno polovični lastninski delež hrama je bila ta odpovedana, ker je podjetje NVZ d.o.o. vrnilO dolg družbi za upravljanje s premoženjem D.S.U., ki je ta del Šmarskega hrama temu podjetju prodala že pred časom. Lastnik NVZ Dušan Pondelak iz Šmarja pri Jelšah sedaj pravi, da so vpleteni opravljali račun brez krčmarja (oziroma v tem primeru brez lastnika).

Maja letos so predstavniki podjetja Latis d.o.o., s sedežem na Rogaški cesti 23 v Šmarju pri Jelšah, do vodstva občine prišli s predlogom, da od obstoječih lastnikov in na dražbi, razpisani za konec junija, odkupijo celoten  Šmarski hram in ga v celoti prenovijo, če jim Občina s predpogodbo zagotovi, da bo del prostorov v prenovljenem objektu od njih odkupila v višini dobrega 1.5 milijona evrov.

Podjetje, katerega zakoniti zastopniki so Slatinčan Igor Prah in Šmarčana Bogdan Jančič ter Matej Pezdevšek, je s tem želelo dobiti finančno garancijo za sicer tvegan posel, ki pa bi po njihovih načrtih propadajočo stavbo v središču Šmarja pri Jelšah ponovno oživil v obliki “sodobnega poslovno-komercialnega objekta v novi podobi in spremenjeni programski vsebini”. Podjetje Latis d.o.o. sicer obstaja od leta 2011 in je v tem času pridelalo zgolj 60 tisočakov prihodka, a po nekaterih informacijah naj bi bilo ustanovljeno prav za konkreten projekt odkupa in prenove Šmarskega hrama.

Na Občini Šmarje pri Jelšah so ocenili, da je ponudba za 1016 m² notranjih površin po ceni 1.497 evrov za m² ugodna za dolgoročno rešitev prostorske namestitve občinske uprave, saj je obstoječa občinska stavba zaradi nagibanja po mnenju nekaterih strokovnih služb potresno nevarna. Prav tako se jim je zdelo smiselno, da se Šmarski hram k življenju vrne na način, kot so si to zamislili predstavniki Latisa. Odločitev o podpisu predpogodbe z Latisom je potrdil tudi občinski svet na junijski izredni seji.

DRAŽBA ODPOVEDANA, KER JE DOLŽNIK V CELOTI PORAVNAL KUPNINO

Zgolj dan pred napovedano dražbo je okrajno sodišče v Šmarju pri Jelšah oznanilo, da dražbe za približno polovični delež Šmarskega hrama ne bo. Družba za upravljanje s premoženjem D.S.U., d.o.o. iz Ljubljane je pojasnila, da je dražba umaknjena, ker je podjetje NVZ d.o.o. poravnalo  dolg – preostanek kupnine za nakup dela objekta Šmarski hram. Prav neplačilo tega dela kupnine pa je bil razlog za začetek izvršilnega postopka s strani D.S.U, v sklopu katerega je bila razpisana tudi dražba za prodajo dela Šmarskega hrama.

Približno polovico Šmarskega hrama je namreč od te družbe že pred časom odkupil šmarski podjetnik Dušan Pondelak, oziroma njegovo podjetje NVZ d.o.o., ki pa se je po podatkih baze GVIN v minulih letih večkrat znašlo v likvidnostnih težavah in imelo nekajkrat blokiran tekoči račun. Sedaj je Pondelak očitno zadnji trenutek zbral potreben denar za poravnavo preostanka kupnine in dražba za njegov lastniški delež objekta ni bila več potrebna.

Druga polovica Šmarskega hrama je v lasti denacionalizacijskih upravičencev iz starih šmarskih družin Habjan in Stupica in po naših informacijah so ti svoj delež podjetju Latis v zgoraj dogovorjenem poslu prav tako bili pripravljeni prodati.

PONDELAK SVOJ DEL HRAMA PRODAJA ŽE LETO IN POL, A GA NIHČE NIČ NE VPRAŠA

Za komentar celotne zadeve in za mnenje o predpogodbi, sklenjeni med Občino Šmarje pri Jelšah in podjetjem Latis smo se obrnili tudi na Dušana Pondelaka.

Ta je dejal, da v splošnem seveda podpira projekt obuditve Šmarskega hrama, ki bi pomenil pridobitev za Šmarje, a ne na način, kot se je odvijal. Po njegovih besedah je namreč pristop popolnoma napačen, saj so se vpleteni dogovarjali o poslu s tujo lastnino, ne da bi sploh vključili lastnika.

Povedal je, da je njegov lastniški delež Šmarskega hrama na prodaj že od 17. januarja 2015, kar je:”jasno tudi tistim udeleženim, ki so se med seboj nekaj dogovarjali. Do sedaj še ni bilo nobene konkretne ponudbe, ve se, da je na prodaj.”

VODSTVO OBČINE SE JE ZAVILO V MOLK

V zvezi z odpovedjo dražbe smo se obrnili tudi na tiskovno predstavnico Občine Šmarje pri Jelšah, ki nas je napotila na predstavnika podjetja  D.S.U.. Na občinskem Facebook profilu pa so zapisali, da: “Občina Šmarje pri Jelšah uradno ni bila obveščena o preklicu današnje dražbe za del Šmarskega hrama, tako da zadeve ne moremo komentirati.”

Predstavnike Občine smo nameravali povprašati, kaj odpoved dražbe pomeni za predpogodbo med Občino in podjetjem Latis ter ali je projekt novih prostorov občinske uprave v Šmarskem hramu s tem padel v vodo.

Njihove odgovore na Kozjansko.info pričakujemo v naslednjih dneh.