Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vesna poje in gode 2016 na Grobelnem: ljudska glasba in folklorni ples (foto, video)


DSC05638Preteklo nedeljo je v Domu krajanov Grobelno odmevala stara dobra ljudska glasba s katero so se nastopajoči in ne nazadnje tudi obiskovalci v sklopu Tedna ljubiteljske kulture poklonili slovenskemu ljudskemu izročilu in pomladi.

 »S tednom ljubiteljske kulture osveščamo in pod enotno podobo predstavljamo vse, ki svoj talent namenjajo ljubiteljski kulturi ter tako bogatijo sebe in družbo,« je povedala gostja Nastija Močnik in dodala, da so z današnjim dogodkom tudi obiskovalci postali del velike družine, ki je v teh zadnjih desetih dneh priredila okoli 1000 kulturnih dogodkov po vsej Sloveniji. Prav tako je poudarila aktivnost KUD-a Grobelno, ki je lahko s svojimi prireditvami velikokrat  zgled tudi ostalim društvom v Šentjurju. Člani KUD-a Grobelno radi sodelujejo z drugimi kulturnimi društvi v okolici in posledično priredijo obilico zanimivih prireditev, kot je bila nedeljska – Vesna poje in gode 2016.

Oder so letos kot prvi zasedli Godci MFS Lintvar, ki prisegajo na tradicionalno izvajanje ljudskih napevov. Sestav, katerega vodja je harmonikar Žan Vodeb, je aktiven tudi izven folklorne skupine in se tako udeležuje mnogih regijskih in državnih srečanjih godcev. Oder so zasedli večkrat in obiskovalce s svojimi skladbami vsakič tudi navdušili. Slednji so jim rade volje pomagali tako s ploskanjem kot tudi vriskanjem.

DSC05661

Naslednji so se zbranim predstavili Ljudski pevci s Prevorja. Zasedba, katero druži veselje do petja ter zavest, da pri življenju ohranijo čim več starih pesmi, delujejo že več kot 16 let. Tekom delovanja so bili kar petkrat izbrani na regijskih srečanjih pevcev ljudskih pesmi, godcev ljudskih viž, dvakrat pa celo na državnih. V obdobju svojega delovanja so posneli tri zgoščenke, na katerih prevladujejo ljudske pesmi, nekaj pa je tudi avtorskih.

DSC05627

Manjkalo pa ni niti plesa, za kar sta ob podpori harmonike in klarineta poskrbela dva plesna para MFS Lintvar. Folklorna skupina deluje že sedmo leto, svoje zanimivo ime pa je dobilo po zloglasnem zmaju, ki bi naj po ljudskem izročilu nekdaj strašil po Kozjanskem. Je živahna skupina folkloristov, ki ljudsko izročilo ohranja že iz svojih rosnih let. Skupino sestavlja približno 20 do 25 članov iz Dramelj, Slivnice, Šentjurja in Štor, njihova povprečna starost pa je je 20 let. Nedvomno je lepo videti mlade, ki navkljub času v sebi še vedno gojijo ljubezen do slovenske zapuščine – tako plesa kot glasbe.

S slednjim kulturnim dogodkom se je uradno zaključil Teden ljubiteljske kulture. Ob koncu so se obiskovalci ob dobri hrani in pijači podružili še na spomladanskem soncu.

Kristina Strašek

sportne-sentjur-polsi