Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju prvi defibrilator, dostopen 24 ur na dan


defibrilator_smarje_1Danes zjutraj so na bencinskem servisu Petrol v Šmarju pri Jelšah v namen predali novi defibrilator, ki je sicer v Šmarju že četrti, a prvi, ki bo (z izjemo tistega v zdravstvenem domu) dostopen 24 ur na dan. Aparat je skupaj s podjetjem Petrol zagotovilo podjetje As sistem.

Defibrilator v znak povezovanja z lokalno skupnostjo
Novi defibrilator je šmarskemu zdravstvenemu domu že decembra ob otvoritvi novih proizvodnih prostorov v znak povezovanja z lokalno skupnostjo podarilo podjetje As sistem, lokacijo in omarico za hranjenje pa je zagotovil Petrol. Predaja je potekala v krogu ekipe zaposlenih na Petrolovem bencinskem servisu, seveda pa je bil prisoten tudi direktor podjetja As sistem Aleš Seidl, območni direktor Petrola Stanko Rak, zdravnik Ali Nassib in reševalec Peter Černezel.

defibrilator_smarje_2

Aleš Seidl je ob tem izpostavil, da je glavni vzvod za nabavo defibrilatorja v prvi vrsti naravnanost k pomoči okolju. Defibrilatorja pa je vesel tudi poslovodja šmarske bencinske črpalke Slavoljub Prelič. Ob prevzemu je povedal, da sta on in njegov pomočnik opravila tudi tečaj temeljnih postopkov oživljanja in sta odlično seznanjena s postopki uporabe defibrilatorja, se bo pa zavzemal, da se bodo naučili ravnanja z njim tudi ostali zaposleni.

Preprosta uporaba aparata, ki lahko reši življenje
Avtomatski zunanji defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki samodejno zazna motnjo srčnega ritma. Uporaba avtomatskega zunanjega defibrilatorja je zelo preprosta, namenjen je tako medicinskemu osebju kot laikom. Elektronska naprava namreč sama zazna motnjo srčnega ritma, nato pa v primeru motnje dovaja električni tok srčni mišici skozi prsno steno z namenom, da prekine srčni zastoj. Ker aparat AED pomaga skozi celoten proces oživljanja z glasovnimi, vizualnimi in besedilnimi sporoči, ni bojazni, da bi laik škodoval osebi, ki je doživela srčni zastoj.

defibrilator_smarje_3

V Šmarju pri Jelšah se nahajajo defibrilatorji v stavbi občinske uprave (dostopen le med delovnim časom), v gasilskem domu (dostopen z notranje strani) in v zdravstvenem domu. Defibrilator, nameščen na Petrolu, bo torej prvi v kraju, ki bo javno dostopen neprestano, 24 ur na dan.

 eH

slavija-polsi-klik