Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Veselo na trgatev 2015: obiranje sadov potomke stare trte (foto, video)


DSC03602V nedeljo je v atriju Muzeja baroka potekala tradicionalna prireditev Veselo na trgatev, s čimer se je uradno začela tudi trgatev v našem okolju. Prireditev, ki jo letno organizira Društvo vinogradnikov in kletarjev Trta Šmarje pri Jelšah je z glasbo otvoril oktet vinogradniškega društva Trta.

Trgatev je od nekdaj odlična priložnost za druženje in po mnenju župana Stanka Šketa danes tudi ena izmed redkih, ki se je obdržala iz preteklosti. »Spominjam se, koliko priložnosti za druženje je bilo nekoč, ko sem bil še majhen, danes pa mislim, da je to še edino trgatev« je povedal v svojem govoru.

Vsi so se strinjali, da je letošnje grozdje obrodilo zgodaj in ima tako velik potencial, da postane eno boljših tega tisočletja. »Nekako kaže, da se nam narava z letino, ki prihaja nekako poskuša oddolžiti za lanski letnik, ki bi ga najraje vsi pozabili,« je z zbranimi svoje misli delila letošnja vinska kraljica Sandra Vučko in ne nazadnje tudi izpostavila, da ne glede na to, če je slabo ali dobro, moramo ceniti tisto, kar imamo.

DSC03482

Zbrani so tekom prireditve lahko opazovali obiranje sadov potomke stare trte, ki raste ob šmarskem župnišču, kakšen grozd odrezali tudi sami in bili priča staremu načinu prešanja,  pri čemer sta dve mladenki teptali grozdje z golimi nogami. Prisluhnili so lahko tudi glasbi harmonike in se nasmejali letošnjemu povezovalcu programa.

Za konec se spomnimo še Gaberškove pesmi o vino, v katerem med drugim pravi: Imenujem te vino in ti me imenuj svojega gospodarja, da bom v resnici vedno jaz gospodar nad teboj in nikoli ti nad menoj. Imenujem te vino.

Kristina Strašek

kozjansko.info_images_slike3_ured5_oglasi_kino_smarje_polsi