Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

17. Etnofest v Rogatcu 2015 (foto, video)


DSC02044Preteklo soboto je v Rogatcu, v tamkajšnjem Muzeju na prostem že 17. leto zapored potekala prireditev Etnofest. Obiskovalci so si lahko ogledali, kako so kmetje nekoč kmetovali, pokušali sirove zavihanke in prisluhnili etno skupini Nojek.

Vroče sobotno popoldne v Rogatcu. Ljubitelji zgodovine so se navkljub visokim temperaturam v velikem številu udeležili 17. etnografske prireditve Etnofest. Na slednjem so si lahko ogledali stara kmečka opravila, prisluhnili petju peric in občudovali rokodelske mojstrovine rokodelcev Obsotelja in Kozjanskega, Hrvaškega Zagorja in Reokodelskih centrov Slovenije.

page

Mnogi so se ustavili pri kovaču in preostalih rokodelcih, nedvomno pa je največ zanimanja vzbudil prikaz mlačve žita s cepci, na ročno mlatilnico in s kravjo vprego. Nikakor ni bilo enostavno našim prednikom, ko so se v soboti podobni vročini morali boriti za nekaj zrn. Delo samo je zahtevalo medsebojno sodelovanje in predvsem veliko fizične pripravljenosti.  Zanimivo, kako so že pri sami mlačvi morali preko zaporedja udarcev ustvariti skupen ritem in le-tega držati vse do konca. Kljub napredku je več kot očitno bilo najpomembnejše skupinsko delo, pri čemer se je vsak zavedal svoje vloge in jo vestno opravljal.

DSC01974

Verjetno so se mnogi najbolj razveselili trenutka, ko so letošnje tekmovalke za naj sirovo zavihanko, svojo slaščico prinesle na pokušino. Ljudje so se zbrali okoli dolge mize pod kozolcem, na katero so žene odložile svoje sirove zavihanke, jih razrezale in podelile med goste. Izbor najboljše nikakor ni bil enostaven, saj je prav vsaka od njih bila več kot odlična.

Za konec so se zbrani lahko podružili tudi ob dobri hrani in jedači letošnje gostinske ponudbe ter prisluhnili glasbi dobro poznane etno skupine Nojek.

Vabljeni še k ogledu spodaj priložene fotogalerije in videa, ki smo ga za vas posneli na dogodku.

Kristina Strašek

folk-polsi-klik