Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Uvod v Roko poletje 2015 z Ljubljanskimi madrigalisti (foto in video)


ljubljanski_madrigalisti_1Minuli petek se je v šmarski cerkvi sv. Roka nad Šmarjem s koncertom Ljubljanskih madrigalistov začelo letošnje Rokovo poletje, ciklus koncertov, ki se bodo tam odvijali do konca poletja, vsak mesec en koncert. Približno osemdeset obiskovalcev je tokrat uživalo ob zvokih umetnih, zborovskih in ljudskih pesmi, dogodek je povezoval Maja Ratej.

Ta prepoznavna in uspešna slovenska vokalna zasedba, ki šteje 23 članov, je bila ustanovljena leta 1991. Med drugim so jo vodili Matjaž Šček, Walter Lo Nigro, Mateja Kališnik in od leta 2014 Primož Malavašič. V vsem tem času delovanja se zasedba ponaša s številnimi glasbenimi priznanji. Med vidnejšimi dosežki velja izpostaviti 1. in 4. mesto na mednarodnem tekmovanju v Spittalu leta 2002,  zlato plaketo, ki jo je zbor prejel na 20. slovenskem državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem 2007 in drugo mesto na 9. mednarodnem zborovskem tekmovanju v Mariboru 2008, kjer je prejel tudi posebno nagrado za najboljši slovenski zbor tekmovanja.

Novembra 2010 se je udeležili 20. zborovskega tekmovanja adventnih in božičnih pesmi v Pragi in se domov vrnili z zlatim priznanjem ter prestižno veliko nagrado Petra Ebna za najboljšo izvedbo katerekoli skladbe tega češkega skladatelja. Na državnem tekmovanju Naša pesem leta 2012, je zbor prejeli srebrno, leta 2014 pa zlato plaketo in priznanje za najboljšo izvedbo tuje skladbe, napisane od 20. stoletja do danes.

ljubljanski_madrigalisti_2

Sicer pa je madrigal renesančno polifona vokalna glasbena oblika, komponirana na posvetna besedila in se je prvič razcvetel v 14. stoletju v Italiji, in je bil izvajan v italijanščini in ne v latinščini. Najbolj znamenita avtorja sta bila Boccaccio in Petrarca. Drugi razcvet pa je madrigal doživel v 16. in zgodnjem 17. stoletju, kot nasprotje motetu, kot oblika posvetne glasbe. Največkrat je petglasen, pa tudi štiri- in šestglasen, besedilo je v prebujajočih se narodnih jezikih. Zelo pomembno je slikanje besedila, imitazione della natura, ki je v začetku precej naivno, v poznem obdobju pa se razvije in stopnjuje do velike izraznosti, do globoke povezanosti besede in glasbe.

Petkov koncert je zasedba načela s pesmijo Si vox est, canta (Če imaš glas, poj!) ter nadaljevala s prepletom nabožnih pesmi, kar je predstavljalo prvi del koncerta. Drugi del je zasedba nadaljevala z narodnimi in ljudskimi pesmimi, ki so segajo vse od Prekmurja do Primorske. Koncert so zaključili s črnsko duhovno Ride on, King Jesus!, za slovo pa so odpeli še Gruberjevo Sonce že zahaja.

ljubljanski_madrigalisti_3

Pred koncem je zbrane nagovoril glavni organizator Rokovega poletja direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah Jože Čakš, ki se je zahvalil skupini za nastop in seveda obiskovalcem ter napovedal pestro in zanimivo glasbeno dogajanje v cerkvi sv. Roka vse do konca poletja. Že naslednji mesec, 25. julija, bo gost Rokovega poletja Juan Vasle (večer tangov, napolitanskih in slovenskih pesmi), ki ga bo na klavirju ga spreljal Ivan Vombergar. Šentjurska vokalna zasedba Glasovir pod vodstvom Simone Zdolšek bo nastopila avgusta, Rokovo poletje pa bo v začetku septembra sklenil harmonikar Žan Stres, ki se mu bo pridružila flavtistka Alenka Bogataj.

Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete insertom s petkovega koncerta Ljubljanskih madrigalistov, v galeriji fotografij pa si lahko ogledate tudi utrinke s koncerta.

eH

seminar-flavta-polsi-klik