Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Učenci ekipe ROBOBOS iz Osnovne šole Bistrica ob Sotli zopet na državnem tekmovanju FLL (FIRST LEGO League) Slovenija


lego_os_bistrica_1Letos so učenci OŠ Bistrica ob Sotli na tekmovanju FLL sodelovali že tretje leto zapored in tudi letos so bili uspešni. Tekmovanje ne postavlja v ospredje le tekme z robotom, enakovredni  so tudi tehnični intervju, projekt in vrednote. Učenci so se zato aktivno pripravljali skoraj polovico šolskega leta.

Robota so sestavili in sprogramirali tako, da bi opravil čim več nalog naenkrat. Vsebuje štiri motorje, dva za premikanje in dva za opravljanje nalog, tri senzorje za barvo in enega za daljavo. V tehničnem intervjuju so razložili sestavo robota, strategije, ki so bile uporabljene pri programiranju, in inovativne rešitve. V igri robotov so bili letos Šempetrani najuspešnejši, saj so dosegli 312 točk in s tem četrto mesto v državi.

Letošnja tema projekta Ves svet je učilnica jih je pripeljala do ideje za izdelavo izobraževalno-družabne  e-igre VENI, VIDI, VICI, DIDICI, ki v latinščini pomeni prišel, videl, zmagal, se naučil. Razvili so jo na osnovi družabne igre Semena prihodnosti. Njihova e-igra je namenjena učenju, zato se razlikuje od drugih družabnih iger, ki so namenjene le zabavi. Ker  se jim učenje iz zvezkov ne zdi zabavno, so sestavili igro, ki bi jih hitreje pritegnila k učenju in bi jih ob igranju in druženju pripeljala tudi do znanja prej obravnavane  snovi v šoli. Z igranjem pa bi lahko utrjevali in ponavljali znanje pred testom ali spraševanjem.

Vrednote so na tem tekmovanju zelo pomembne. Ocenjevalci so z budnim očesom opazovali vse sodelujoče učence, ali se spoštujejo in si medsebojno pomagajo. Vsaka ekipa je dobila tudi problemsko nalogo, s pomočjo katere so ocenjevalci ocenili ekipo, ki so jo spremljali pri njenem reševanju.

lego_os_bistrica_2

Katarina: “Med razvijanjem projekta smo se naučili veliko novega. Spoznali smo celoten proces nastanka neke nove poslovne ideje, potek raziskave, kako jo predstaviti in narediti spletno igrico. Ocenili smo tudi stroške in ugotovili, da to veliko stane.”

Lara: “Tekmovanje mi je bilo zelo všeč, saj smo se zelo zabavali. Všeč so mi bili tudi drugi projekti, ki so jih pripravile ostale sodelujoče ekipe osnovnih in srednjih šol. Po opravljenih nalogah  na koncu tekmovanja smo se skoraj vsi učenci zbrali skupaj in plesali do razglasitve rezultatov.  Ponosna sem na naš dosežek, čeprav nismo dobili nobenega pokala. Ta dan mi bo ostal dolgo v spominu.”

Valentina: “Všeč mi je bilo, ko smo med tekmovanjem, ob promociji našega projekta, drugim delile pokovko. Ob tem smo se družile z ostalimi sotekmovalci in jim predstavljale našo poslovno idejo. Naučila sem se zelo veliko, pridobila pa sem nekaj znanja tudi iz robotike, saj sem videla, kaj vse se da narediti iz lego kock.”

lego_os_bistrica_3

Jasmina: “Tega tekmovanja ne bom nikoli pozabila. Od vsega novega znanja, ki sem ga pridobila, je najbolj zanimivo to, da sem izgubila strah pred neznanimi osebami. To pomeni, da se pred tem tekmovanjem nikoli nisem upala pogovarjati z neznanimi ljudmi, kaj šele nastopati pred njimi. Tako mi je to tekmovanje prineslo nova znanja ter veliko poguma.”

Maruša: “Pri FLL mi je bilo najbolj všeč timsko delo. Od tekmovanja sem odnesla veliko znanja o podjetništvu in robotiki. Spoznala sem, kako priti do ideje in jo uresničiti, sešteti stroške, izdelati ankete, preiskati še druge možne načine, ideje ter poslovati. Bilo je zabavno, ker sem se veliko družila s prijatelji.”

Sodelujoči na tekmovanju smo bili učenci Leon Čepin, Žiga Božičnik, Miha Valenčak,  Katarina  Zobec, Lara Leskovšek, Jasmina Motoh, Valentina Černelč in Maruša Kunst. Naši mentorji pa so Stane Dragovan, David Žuraj in Katja Stojnšek.

Vir in foto: Katja Stojnšek