Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Koncert ob 70-letnici Pihalnega orkestra Steklarne Rogaška Slatina (foto in video)


pihalni_orkester_steklarna_rogaska_1Zadnjo letošnjo januarsko soboto je v Kulturnem centru Rogaška Slatina potekal koncert ob 70-letnici delovanja Pihalnega orkestra Steklarna Rogaška Slatina. 29-članski zasedbi je na jubilejnem koncertu dirigiral Jure Krajnc, program je povezoval ter obiskovalce s humornimi vložki večkrat nasmejal Igor Habjan. Ob tej priložnosti je vodja JSKD Rogaška Slatina Leonida Došler članom orkestra podelila značke za večletno sodelovanje v orkestru.

Ustanovitev ter delovanje Pihalnega orkestra Steklarna Rogaška je, kot že samo ime pove, v tesni povezavi s podjetjem Steklarna Rogaška, d. d. iz Rogaške Slatine, ki je bila postavljena v letu 1927. Zgodovina priča, da so v tistem času zaprli steklarno v Zagorju ob Savi, posledično so se številni steklarji skupaj z družinami preselilo v Rogaško Slatino. V tistem času je v zasavskih revirjih bilo godbeništvo zelo razvito, zato so steklarji s seboj prinesli tradicijo revirskih godbenikov ter leta 1938 ustanovili orkester tudi v Rogaški Slatini.

Druga svetovna vojna je kmalu prekinila njihovo delovanje. A se je še istega leta, ko se je vojna končala, orkester ponovno aktiviral. Od tedaj deluje neprekinjeno. V sedemdesetih letih delovanja so ga vodili številni dirigenti, ki so s svojim delom pustili neizbrisen pečat: Jože Mecilošek, Albin Kobilšek, Vili Jugovar, Franc Stančin, Slavo Turnšek, Jure Krajnc in drugi. Orkester šteje danes skoraj 30 aktivnih članov in se glasbeno udejstvuje pretežno v lokalnem, občinskem okolju. Svoje celoletno delo predstavijo na vsakokratnem letnem koncertu. Pihalni orkester Društvo glasbenikov Steklarna Rogaška je član Zveze slovenskih godb.

Na sobotnem koncertu so se pihalci izkazali s široko paleto glasbenega znanja. Slišali smo lahko skladbe ruskih, čeških in ostalih evropskih skladateljev, seveda pa niso manjkale skladbe, ki so jih napisali slovenski skladatelji. Pester in kvaliteten program je nadgradil povezovalec Igor Habjan, ki je na svojevrsten humorni način predstavil pihalce in orkester skozi zgodovino.

Leonida Došler, JSKD OI Rogaška Slatina, je podelila številne Gallusove značke in dve priznanji.
Leonida Došler, JSKD OI Rogaška Slatina, je podelila številne Gallusove značke in dve priznanji.

Prisotne sta pozdravila tudi župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič in predsednik KD Pihalni orkester Steklarna Rogaška Slatina Janez Siter. Nagovoru župana lahko v celoti prisluhnete v prvem videoposnetku spodaj. Janez Siter pa se je v imenu orkestra županu zahvalil za darilo in lepim besedam, ki jih je namenil orkestru.

Med koncertom je Leonida Došler, predstavnica JSKD OI Rogaška Slatina, podelila Gallusove značke in priznanje Sveta Območne izpostave JSKD Rogaška Slatina. Bronaste Gallusove značke, ki se podeljujejo za več kot 5 let udejstvovanja, so prejeli Šket Marko, Šket Luka in Kozlevčar Nin. Srebrne Gallusove značke, ki se podeljujejo za več kot deset let udejstvovanja, so prejeli Medved Lovro, Medved Sandi, Šket Sašo, Hrovat Urška, Vnučec Tanja, Novak Nejc in Krsnik Metka. Prejemniki zlatih Gallusovih značk, ki jih podeljujejo za najmanj 20 let udejstvovanja, so Gašperič Sašo, Lorger Borut, Vnučec Robi, Turnšek Dani, Plevnik Matjaž, Fuhrer Matic in Lorger Blaž. Častne Gallusove značke, ki jih podeljujejo za najmanj 30 let udejstvovanja, pa so prejeli Krajnc Jure, Ogris Milan, Žerjav Mirko, Ivič Branko in Štih Bojan.

pihalni_orkester_steklarna_rogaska_3

Priznanje sveta Območne izpostave za več kot 30-letno aktivno sodelovanje in izjemne dosežke pri organizacijskem delu ter razvijanju novih oblik in vsebin delovanja Godbe na pihala Steklarne Rogaška Slatina, pa sta ob koncu prireditve prejela Boris Führer in Janez Siter.

Po končanem koncertu, katerega inserte si lahko ogledate in jim prisluhnete v spodnjem video posnetku, je sledilo druženje ob domačih dobrotah. Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

v/t/f: eH

Brezplačno (za cekine) ponujamo po 8 stopnic za filme po izboru v kinu Šmarje: Ugrabljena 3 (6.2.), Veliki hipohonder (7.2.), Sedmi Palček (13.2.), 50 odtenkov sive (13.2.) in Sodnik (14.2.)

Nimate dovolj cekinov za naročilo? Kupite jih lahko tukaj (klik!). Tudi z nakupom cekinov bodo vstopnice do 75% cenejše kot v redni prodaji.

kozjansko.info_images_slike3_ured5_oglasi_kino_smarje_polsi