Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po dobrih dveh desetletjih znova obujena železniška povezava Rogatec – Đurmanec (foto in video)


odprtje_proge_rogatec_djurmanec_1V nedeljo, 14. decembra, je na železniški postaji v Rogatcu potekala slovesnost ob ponovnem odprtju železniške povezave med Rogatcem in Đurmancem. Dogodka so se poleg številnih obiskovalcev s področja občine Rogatec in sosednjih občin udeležili tudi nekateri politiki, župani, predstavniki železnic ter ostali vidni predstavniki iz obeh držav, tako Slovenije kot Hrvaške.

Množica se je pred postajo v Rogatcu pričela zbirati že v dopoldanskih urah, saj so številni želeli izkoristiti prvo vožnjo z vlakom na ponovno obujeni relaciji Rogatec-Đurmanec. Nekaj pred poldnevom je po več kot dvajsetih letih s postaje Rogatec krenil potniški vlak s približno štiristo potniki, ki ga je simbolično upravljal Peter Misja, župan občine Podčetrtek, predsednik Turistične zveze Slovenije in inštruktor strojevodij pri Slovenskih železnicah. Start vlaka si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

Vlak proti Đurmancu je "pognal" Peter Misja.
Vlak proti Đurmancu je “pognal” Peter Misja.

Na postajališčih Vidina, Dobovec, Sv. Rok in Đurmanec so vlak z bučnim aplavzom pričakali številni krajani, ki so zagotovo najbolj veseli ponovne povezave, ukinjene po razpadu Jugoslavije (seveda tudi zaradi močnega upada števila potnikov). Nekaj jih je vstopilo na vlak in se odpeljalo proti Đurmancu.

Vožnje so se udeležili tudi župan občine Rogatec Martin Mikolič, novi minister za za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Zdravko Počivalšek, veleposlanik RS v Zagrebu Vojko Volk, najvišji predstavniki Slovenskih železnic ter nekateri drugi župani s področja Kozjanskega in Obsotelja. V Đurmancu, kjer je ob prihodu vlaka potekal prvi del slovesnosti ob ponovni vzpostavitvi železniške povezave, pa so se jim pridružili še hrvaški minister za za morje, promet in infrastrukturo Siniša Hajdaš Dončić, hrvaška veleposlanica v Sloveniji Vesna Terzić, župani hrvaških obmejnih občin ter številni krajani Đurmanca, ki so se pridružili potnikom na vlaku in se skupaj odpeljali nazaj v Rogatec.

odprtje_proge_rogatec_djurmanec_3

Med sprehodom po vlaku je bilo mogoče opaziti številne zadovoljne obraze ljudi, ki so se v preteklosti vsakodnevno z vlakom prevažali po tej relaciji. Povezava med krajema je takrat pomenila edino možnost za mnoge, ki so s tega konca Hrvaške hodili na delo v Slovenijo. Po ocenah Slovenskih železnic se je na mesec takrat z vlaki prepeljalo do 3000 potnikov.  Sicer pa je od Svetega Roka ob Sotli, ki je zadnja železniška postaja Slovenskih železnic na tem odseku proge, pa do Đurmanca, ponovno vzpostavljen odsek proge v dolžini šestih kilometrov, od tega je kilometer proge na slovenski strani. Ker proga ni bila v uporabi več kot 20 let, so Slovenske železnice v okviru sredstev, namenjenih za redno vzdrževanje železniške infrastrukture, opravile vsa potrebna vzdrževalna dela in jo ponovno usposobile za varno vožnjo potniških vlakov.

V Đurmancu je pred množico spregovoril tudi župan občine Rogatec Martin Mikolič, ki se je zahvalil za topel sprejem in izpostavil, da gre za zgodovinski dan za prebivalce na slovenski in hrvaški strani, ki bi lahko bil vzorčen primer dobrega sodelovanja na regijskem področju med državama.

Hrvaški minister Siniša Hajdaš Dončić je povedal, da je vrednost investicije približno 42 milijonov kun, projekt je obsegal popravilo štirih mostov, 26 železniške propustov, 12 cestno-železniških prehodov, peron na postajališču Hromec in predor Lupinjak.

odprtje_proge_rogatec_djurmanec_4

Po vrnitvi v Rogatec je pri postaji potekala slovesnost, na kateri sta spregovorili ministra in župana z obeh strani meje, v kulturnem programu so se predstavili nastopajoči iz Rogatca in Huma na Sotli. V spodnjih video posnetkih lahko prisluhnete nagovorom župana občine Rogatec Martina Mikoliča, ministra Zdravka Počivalška ter direktorja potniškega prometa Slovenskih železnic mag. Boštjana Korena, ki so vsak iz svojega zornega kota izpostavili pomen ponovno obujene železniške povezave. Po končani slovesnosti so se visoki gostje in obiskovalci z obeh strani meje z vlakom odpeljali na druženje s pogostitvijo v prostore bližnje tovarne Vetropack (Hum na Sotli).

Vabljeni k ogledu galerije fotografij z dogodka, v zadnjih dveh video posnetkih pa lahko prisluhnete izjavama Mikoliča in Počivalška, ki sta jih podala posebej za medije.

v/t/f: eH

S KOZJANSKO.INFO NA KONCERT BIG BANDA ŠMARJE PRI JELŠAH PO POLOVIČNI CENI

Tradicija tudi je, da Kozjansko.info svojim zvestim obiskovalcem omogoča cenejše in brezplačne oglede številnih glasbeno-kulturno-zabavnih dogodkov.

Na naši strani z ugodnimi ponudbami Polovička.si tudi tokrat ponujamo 30 vstopnic za koncert Big Banda Šmarje po polovični ceni.

Pol cenejše vstopnice naročite tukaj:

polsi-pihalni-klik