Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurska občina razglašena za najbolj čebelam prijazno lokalno skupnost


Občina Šentjur je med tremi nominiranimi finalistkami v akciji Čebelarske zveze Slovenije postala Čebelam najbolj prijazna občina v Sloveniji. Priznanje je bilo podeljeno v petek, 6. decembra 2013, na zaključni slovesnosti ob Dnevu čebelarskega turizma.

Na Šentjurskem se ponašajo z dolgoletno in bogato čebelarsko tradicijo (od čebelarjenja do tradicije pridelkov in izdelkov iz medu, ki so pomemben del ponudbe našega podeželja) in čebelarje, ki se ponašajo tudi s številnimi priznanji za svoje delo. Hkrati pa se zavedamo pomena ohranjanja zdravega in čistega okolja, ki je ključno za preživetje čebel in celotnega ekosistema.  

Natečaj vsako leto razpišeta Čebelarska zveza Slovenije in Javna svetovalna služba v čebelarstvu v okviru akcije Ohranimo čebele. S to akcijo želijo ljudi osveščati o pomenu čebele za naše okolje in življenje, vsako leto pa je občin, ki s svojimi aktivnostmi dokazujejo veliko mero skrbi za naravno, čisto okolje tako za ljudi, kot tudi za živali, več. Občinam je sicer namenjena tudi spodbuda, da svoje javne površine kot so parki in zelenice sadijo samo avtohtone, medovite rastline, ki predstavljajo dodaten vir medičine in cvetnega prahu za čebele in ostale opraševalce. Letos je na natečaj Čebelam najbolj prijazna občina in podjetje v letu 2013 prispelo 17 vlog slovenskih občin in 5 vlog slovenskih podjetij, Občina Šentjur pa se je v kategoriji občin uvrstila med tri finalistke in osvojila naziv Čebelam najbolj prijazna občina.

Sicer je bilo treba za uvrstitev med Čebelam prijazne občine zadostiti kar nekaj kriterijem; šteli so podatki, koliko javnih površin je zasajenih z medovitimi rastlinami, koliko certificiranih ponudnikov čebelarskega turizma je v občini, razvejanost in delovanje čebelarskih društev, šolskih čebelarskih krožkov in podobno. Občina Šentjur pa je v ožji izbor gotovo prišla tudi zaradi številnih odličnih čebelarjev, ki posegajo po priznanjih, skrbijo za razvoj dejavnosti, ščitijo čebele, osveščajo občane o pomenu čebel in zdravilnih učinkih medu ter izdelkov iz medu, v sodelovanju s šolami in vrtci pa skrbijo tudi za podmladek.

 

*na zgornji sliki je prizor ob odprtju čebelnjaka na slivniški šoli; na spodnji sliki sta predstavnika občine Martina Ljubej in Konrad Pušnik, čebelarski mojster Andrej Jernej, mentor številnim mladim čebelarjem, predstavnici Šolskega centra Šentjur, ki je prejel zahvalo za lepo urejen vrt medovitih rastlin in Jernejeva soproga