Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogatcu pokopali Pusta (foto, video)


Zadnje slovo od Pusta so Rogatčani pripravili v četrtek, 14. 2. 2013. Ker je bil ta dan tudi praznik zaljubljencev, je bila pogrebna slovesnost še toliko bolj čustvena. Pogrebci so se iz železniške postaje v Rogatcu ob 16. uri odpravili proti Supermarketu Jager, kjer so na parkirišču pripravili pokop Pusta. Pogreba se je udeležil tudi zeleni zmaj, ki bo moral na novo prebujenje ponovno počakati leto dni.

 

Pustno rajanje se ponavadi zaključi na pustni torek, Pusta pogosto zažgejo, imajo pa različni kraji različne navade, ki so tradicionalne. Simbolična smrt naj bi kazala na konec zimskega obdobja in oznanitev pomladi. No, na pomlad pa bomo še nekaj tednov morali počakati, saj nas zima s snežno odejo prav lepo razvaja.

Pogrebna povorka se je zbrala pri železniški postaji in v žalnem tonu krenila proti Jagru. 

Sprehodili so se okoli parkirišča in tako Pusta pospremili k počitku … A ne za dolgo, čez leto dni se bomo spet veselili. 

Sledila je pustna maša, kjer je “župnik” prebral nekaj slabih in dobrih grehov pokojnega … Več si lahko pogledate v videoprispevku na koncu prispevka.

Bolj ko se je bližalo zadnje slovo, bolj so žene in ljubice žalovale in jokale … Od predragega Pusta so se težko poslovile. 

Odigrane žalostinke in streli kubar so oznanili, da zdaj pa je že res čas, da se pustovanje zaključi. 

Pust je za sabo pustil za lopato grdega. Zagotovo pa se je pustna druščina letos potrudila in pripravila že na pustno soboto bogato povorko, kjer se je zbralo nekaj sto ljudi, kateri so se skupaj z njimi pošteno nasmejali. Vsega lepega je enkrat konec in zdaj je potrebno maske pustiti doma …

Vabimo vas, da si pogledate galerijo fotoposnetkov (KLIK!!!)  pokopa Pusta in pa spodnji videoprispevek, ki smo ga posneli.

f/t/v: J. C.