Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Teden otroka v Rogaški Slatini: Radosti in stiske odraščanja (foto)


Prvi teden v oktobru je posvečen otrokom. Svetovni dan otroka se po priporočilih Združenih narodov praznuje vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru. Zveza prijateljev mladine Slovenije pa je ta dan obeležila s svojim programom »Teden otroka«, kateri se prav tako začne prvi ponedeljek v oktobru in traja 7 dni. 

V tem času se otrokom in mladostnikom s pomočjo različnih organizacij in društev omogočijo brezplačni ogledi kino in gledaliških predstav, različne ustvarjale delavnice, pravljičarske urice ipd.

Letošnja tema tedna otroka »Radosti in stiske odraščanja« je tako opominjala na dejstvo, da ima današnja mladina bistveno več težav pri odraščanju, kar pomeni, da otroki in mladostniki pogosteje potrebujejo (našo) pomoč pri iskanju prave poti iz različnih stisk in težav.

Teden otroka so praznovali tudi v Rogaški Slatini, kjer je bilo otrokom in mladostnikom skozi cel teden pripravljenih veliko različnih dejavnosti, učni program pa so tako v minulem tednu prilagodile tudi vse tri osnovne šole in vrtci ter z različnimi dejavnostmi tekom tedna obeležili praznovanje otroka.

Obiskali smo zaključno prireditev v soboto, 6. oktobra 2012, ki se je odvijala pred Kulturnim centrom. Zavod za kulturo Rogaška Slatina, Knjižnica Rogaška Slatina, Mladinski svet Občine Rogaška Slatina in Zavod za kulturo, turizem in razvoj iz Rogatca so tako pripravili pester program za otroke, kjer so najmlajši preživeli lepo jesensko popoldne.

Otroci so ob različnih stojnicah lahko počeli raznovrstne stvari. Postavili so »Tetko jesen«, kjer so zanjo okrasili bučo za glavo in ji izdelali nakit. Otroci so si lahko v pogledali tudi kino predstavo, Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec je otrokom pripravil delavnico izdelovanja zapestnice, otroci so se urili v tkanju in izdelalo ljudsko glasbilo nunalce. Konjeniški klub Strmol Rogatec je za ogled pripeljal islandskega ponija, najbolj pogumni pa so se odločili tudi za jezdenje.  Svoj bazar je imela tudi skupina cART-ike, otroci so v kitajski delavnici lahko spoznali značilnosti Kitajske, njihovih običajev in spoznali kitajsko pisavo. Društvo Gaja je za najmlajše pripravilo kuharsko delavnico, kjer so otroci skuhali bučno juho. Knjižnica Rogaška Slatina je otrokom pripravila branje pravljice in odprla mini bralno značko Ježkov nahrbtnik, kjer so se otroci lahko vpisali v novo leto branja za bralno značko.

Otroštvo bi moralo biti za vsakega otroka nekaj toplega, čistega, varneg, veselega … Letošnji teden otroka je nas odrasle opominjal na to, da naši živijo drugačno otrošvo od našega. Tudi odrasli nismo popolni, zato ne pričakujmo tega od otrok. Naj bo radost glavno vodilo odraščanja, skozi različne stiske pa jim ponudimo najbolj toplo roko v pomoč. 

Vabimo vas, da si pogledate še fotogalerijo (KLIK!!!), ki smo jo posneli na zaključni prireditvi ob praznovanju tedna otroka pred Kulturnim centrom v Rogaški Slatini. 

f/t: J. C.