Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Novi nizkoenergetski vrtec v Šmarju pri Jelšah tudi uradno odprli (foto in video)


V petek, 5. oktobra 2012, je pri Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah potekalo slovesno uradno odprtje novega šest oddelčnega nizkoenergetskega otroškega vrtca, ki ga sicer otroci obiskujejo vse od 1. septembra. Enoto Livada, v kateri so 4 oddelki prvega in 2 oddelka drugega starostnega obdobja, obiskuje 101 otrok.

Novi vrtec, enota Livada, je zasnovana kot montažni objekt, visokoenergetsko učinkovit z maksimalno uporabo ekoloških materialov, ki se razteza na slabih 1200 m². V celoti je opremljen s sodobno opremo, z igrali je opremljeno zunanje igrišče. Objekt ima južni in severni trakt ter centralni del, dva ločena vhoda na zahodni strani. V severnem traktu so poleg dveh igralnic za drugo starostno obdobje še kuhinja ter tehnični prostori. V južnem traktu so 4 igralnice za otroke prvega starostnega obdobja, zbornica, pisarna vodje, kabinet za individualno delo, prostor arhiva. Oba trakta sta povezana z velikim osrednjim večnamenskim prostorom.

Investicija te nujno potrebne pridobitve, ki so se je najbolj razveselili otroci in njihovi starši, je do odprtja znašala 1.550.000 eur, od tega gradbeno-obrtniška dela 1.222.000 eur, oprema 257.000 eur, projektna dokumentacija 34.500 eur ter nadzor 25.000 eur. Iz naslova evropskega sklada za regionalni razvoj so pridobili sredstva v višini 936.581 eur (61%), iz državnih sredstev, namenjenih za investicije občinam 405.110 eur (26%). Občina je zagotovila razliko v višini samo 208.309 eur (13%). Z novim vrtcem bo upravljal JZ Otoški vrtec Šmarje pri Jelšah, deloval bo kot enota Livada v okviru centralnega vrtca. Stroški upravljanja bodo vrtec pokrival iz prihodkov iz ekonomske cene programov.

 

Z izgradnjo novega vrtca naj bi v šmarski občini zagotovili pogoje, da lahko vsi starši, ki želijo, vpišejo otroke v programe predšolske vzgoje. Občina je na tem področju v zadnjih desetih letih sicer izvedla dve veliki investiciji v skupni vrednosti preko 2,8 mio eur in s tem zagotovila zavidljive pogoje za delo in izvajanje programov. V javne vrtce je v šmarski občini vključenih preko 80 % vseh predšolskih otrok. Izgradnja vrtca je v zadnjih letih največja investicija, ki jo je izvajala občina, izvedba pa je bila možna le s pomočjo evropskih in državnih sredstev. 

Slavnostnega odprtja so se udeležili tudi župani sosednjih občin, izvajalci del in številni povabljeni gostje. Prisotne je nagovoril tudi minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak, ki je med drugim pozval k možnosti koriščenja črpanja evropskih sredstev, ki se bo izteklo 2014.  

Zanimiv spremljevalni program so oblikovale vzgojiteljice in nekdanje ter sedanje vodje vseh petih enot Otroškega vrtca Šmarje pri Jelšah. Enoto Sonček v Šmarju pri Jelšah v dvanajstih oddelkih obiskujejo otroci od prvega do šestega leta starosti. K tej enoti spadajo še trije t.i. dislocirani oddelki in sicer DO Zibika, DO Kristan Vrh in DO Sladka Gora. Na podružničnih osnovnih šolah Sveti Štefan, Mestinje in Šentvid so enote vrtca z dvema oddelkoma, ki vključujejo otroke od prvega do šestega leta starosti. 

Baloni so naznanili uradno odprtje novega vrtca, enote Livada.
Baloni so naznanili uradno odprtje novega vrtca, enote Livada.

Po nagovorih in kulturnem programu, ki so ga oblikovali otroci, ki obiskujejo JZ OV Šmarje pri Jelšah in Godba na pihala Šmarje pri Jelšah, je sledilo slavnostno odprtje vrtca. Namesto prereza slavnostnega traku so ravnateljica Marta Drofenik, minister dr. Vinko Gorenak, župan Jože Čakš, Zlatka Pilko ter direktor glavnega izvajalca Granit d.d. Peter Kosi prerezali vrvice in v zrak spustili balone. S tem dejanjem je bil novi vrtec tudi uradno odprt.

Gostje so si nato ogledali notranjost vrtca, kjer jih je v telovadnici čakalo okrepčilo. Vabljeni k ogledu video prispevkov, pred kamero smo povabili in o novem vrtcu povprašali župana Občine Šmarje pri Jelšah Jožeta Čakša in ravnateljico JZ OV Šmarje pri Jelšah Marto Drofenik. 

Ravnateljica Marta Drofenik je v nagovoru med drugim poudarila, da je v štiridesetih letih, odkar so bili v vrtec vpisani prvi otroci (prvi otroški vrtec je bil odprt 18. februarja 1972), pa vse do danes, to področje zaznamovalo veliko vzponov in padcev. Obenem pa je izpostavila, da v vseh desetletjih obstoja vrtca ostaja nespremenjeno dejstvo, da je vrtec prostor, kjer so otroci in skrb za njihov trajnostni razvoj na prvem mestu.

Ravnateljica Marta Drofenik in župan Jože Čakš sta se za trenutek vrnila v čas zgodnjega otroštva in z njim povezanih vragolij.
Ravnateljica Marta Drofenik in župan Jože Čakš sta se za trenutek vrnila v čas zgodnjega otroštva in z njim povezanih vragolij.

Vabljeni tudi k ogledu bogate galerije fotografij (klik!), kjer si lahko poleg notranjosti novega vrtca ogledate tudi kako sta se v čas brezskrbnosti in otroštva vrnila ravnateljica Marta Drofenik in župan Jože Čakš, ki sta se se spominjala likovnih uric v vrtcu. 

 
 
v/t/f: eH