Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Oktet9 na turneji po Avstraliji


Oktet9»Oktet 9 je mlada vokalna skupina, ki je nastala leta 2006 z namenom, da popestri kulturno dogajanje na Gimnaziji Celje – Center. Dijaki smo dobili idejo ustanoviti malo moško vokalno zasedbo, kar nam je z blagoslovom profesorja Gregorja Deleje kmalu tudi uspelo. Naš prvi cilj — nastop na takratnem maturantskem plesu — je bil kmalu uresničen, od takrat naprej pa smo le rasli – malce v številu, predvsem pa po kvaliteti in repertoarju.« Tako je zapisano na spletni strani vokalne zasedbe Oktet9.

Po nastopu na maturantskem plesu je zasedba izvedla še številne nastope na različnih prireditvah, zanimanje za njihovo glasbo, ki združuje priredbe slovenskih ljudskih, popularnih popevk, ruskih narodnih pesmi in svetovnih uspešnic, pa je raslo in raslo. Prišla so prva priznanja in z njimi tudi povabila na večje nastope. Po lanski turneji po angleški Cumbriji se je zasedba, ki jo sestavljajo Janez Skaza, Miha Žgank, David Zupanc, Urban Kolar, Mihael Strniša, Jan Šilec, Gregor Obrez, Leon Ašenberger, Mato Žgajner, Marko Petriček, Miha Hliš in umetniški vodja Gregor Deleja, letos, 2, avgusta, odpravila na turnejo po Avstraliji. Na turneji združujejo prijetno s koristnim. Ob spoznavanju znamenitosti in zanimivosti Avstralije, jih čaka najmanj šest nastopov, predvsem za slovenska društva. Njihove dogodivščine v »deželi tam spodaj« lahko spremljate na blogu. Za Kozjansko.info sta dan pred odhodom spregovorila člana okteta Slatinčan Mato Žgajner in Šmarčan Jan Šilec.

Mato Žgajner in Jan Šilec, člana zasedbe Oktet9
Mato Žgajner in Jan Šilec, člana zasedbe Oktet9

Zakaj Oktet, zakaj 9, zakaj 12 članov?
Mato
: Oktet, ker nas je bilo najprej osem, 9, ker se je pridružil še eden, zdaj nas je pa dvanajst. Fora je propadla, tako da je ime samo še zaradi tredicije (smeh).

Odpravljate se na turnejo po Avstraliji. Kako ste se angažirali za to pot, kako dolgo boste tam, kaj boste počeli v »deželi tam spodaj«?
Mato
: Turneja postaja naša tradicija. To bo že druga, tradicionalna turneja. Z nastopi čez leto nekaj zaslužimo, nekaj prijazno doda tudi naša matična šola Gimnazija Celje – Center pa tudi nekaj sponzorskih sredstev se nabere. Bolj smiselno se nam zdi, da ta denar porabimo na tak način, kot da bi si ga razdelili med sabo.
Jan: Nalagamo na skupen račun in si plačamo takšno potovanje.
Mato: Ta turneja je bila v načrtu že od lanskega leta, ko smo bili na turneji v Angliji. Tam se je porodila ideja …
Jan: Bolj v šali kot zares smo rekli: »Kam pa naslednje leto?« Padli so predlogi za Kanado in Avstralijo. Najprej smo se malo smejali, ko pa smo začeli resno razmišljati, smo si rekli: »Potem pa pojdimo v Avstralijo.«

Iz česa bo sestavljen vaš obisk v Avstraliji?
Jan: Najprej pristanemo v Sidneyu. Tam bomo tri dni, kjer bomo imeli tudi koncert za slovenska društva. Nato gremo naprej v Brisbane, na Fraser Island, Byron Bay, Golden Coast, do Canberre, na veleposlaništvo. Petkrat bomo nastopili za slovenska društva v Avstraliji, ko bomo na Fraser Islandu pa bomo nastopili za goste v našem hotelu.

Sicer pa je bil Oktet9 v zadnjem letu zelo aktiven, veliko ste nastopali, koncertirali. Bi morda kakšen nastop še posebej izpostavili?
Jan
: Vedno več je zanimanja za Oktet, kar nam godi in nam je tudi vir zaslužka za takšne zadeve.
Mato: Vsako leto imamo tradicionalni letni koncert, letos je bil med pomembnejšimi zagotovo tudi nastop na festivalu Lent, kjer smo nastopili na Mladininem odru. Pripravili smo tudi dobrodelni koncert, kjer smo zbirali denar za Društvo gluhih in gluhonemih v Celju. Akcija je dobro uspela, saj se je nabralo kar nekaj denarja v dobrodelne namene. V okviru festivala Kanal smo nastopili v Bohinju, kjer so med drugim nastopali tudi Aleksander Mežek in Da Phenomena.
Jan: Omeniti velja tudi nastop v mariborski dvorani ŠTUK, kjer smo v okviru večerov A Cappella glasbe imeli naš prvi celovečerni koncert, ogromno pa je bilo tudi manjših nastopov v sklopu raznih prireditev, ki so pomembni predvsem za nabiranje izkušenj in širjenje publike. Drugo leto zapored smo se uvrstili tudi festivala Sredi zvezd v Žalcu. Po lanskem tretjem mestu smo letos osvojili drugo mesto po glasovanju publike in tretje po mnenju strokovne žirije.

V predhodnem pogovoru sta mi omenila, da ste neresna zasedba. Kako to?
Jan: Ne, mi nismo neresna zasedba. Mi smo resna skupina neresnih ljudi. Kar je drugače. Zdaj smo mladi in v tem času ni prostora za pretirano resnost. Vaje in nastopi so vedno resni.
Mato: Kar pa ne pomeni, da niso zabavni. Vedno si pustimo prostor za improvizacijo, predvsem v vezni besedi, za katero na koncertih skrbimo sami. 

Nastop na festivalu Sredi Zvezd v Žalcu

Marko Kovačevič
Foto: Oktet9 in mK