Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Umrl dolgoletni šmarski ravnatelj in soustanovitelj Radia Šmarje pri Jelšah Jože Jakoš


V 87. letu starosti je umrl dolgoletni učitelj in ravnatelj šmarske osnovne šole, eden izmed treh soustanovitelji šmarskega radia, kjer je dolga leta delal tudi kot napovedovalec, soustvarjalec številnih prireditev v KD Anton Aškerc, začetnik taborniškega gibanja na šmarskem in častni občana Občine Šmarje pri Jelšah Jože Jakoš.

Jože Jakoš, rojen v Zidanem mostu, je s Šmarjem pri Jelšah povezan od leta 1953, ko se je v takratni nižji gimnaziji zaposlil kot učitelj slavistike. Takoj ob prihodu v Šmarje je z aktivnim vključevanjem v tamkajšnjo javno življenje postal član kulturnega društva Anton Aškerc. Poleg Jožeta Plemenitaša in Jožeta Gojtana je Jože Jakoš kot član društva Ljudske tehnike še istega leta ustanovil šmarski radio, kar je že v tistem času predstavljalo podvig, vreden vsega priznanja, saj je bilo takratno obdobje še vedno zaznamovano z ranami II. svetovne vojne in takrat aktualnimi političnimi razmerami.

A je vztrajnost ustanoviteljev premagala te ovire in tako Jožeta Jakoša lahko upravičeno imenujemo očeta šmarskega radia, ki je bil izjemno dolgo let tudi napovedovalec na radiu. S svojim glasom in izjemno dikcijo se je ob Miri Antolinc, Caciju Cerjaku in Mimici Kidrič zapisal med legende šmarskega radia. Kaj je o ustanovitvi šmarskega radia povedal Jože Jakoš, si lahko ogledate in prisluhnete tukaj (klik!).

Omeniti velja tudi razočaranje in prizadetost, ki ju je izkazal ob nedavni selitvi radia iz Šmarje pri Jelšah (radio naj bi danes bil v hudih težavah, naj bi mu grozil bankrot), ob čemer je dejal, da “mu je bilo težko kot očetu, ki mu vzamejo otroka“. Več o tem si lahko preberete v intervjuju (klik!), ki ga je takrat podal za naš portal.

Posebej pa se je Jože Jakoš posvečal svojem osnovnem poklicu, najprej kot učitelj, med leti 1964 do 1988 pa kot ravnatelj šmarske šole. V 25-letnem delovanju kot ravnatelj velja izpostaviti izgradnje nove šole v Šmarju, ko je skupaj s takratnim občinskim vodstvom v začetku sedemdesetih let vodil aktivnosti za izgradnjo nove šole. Poleg urejenega in dobro organiziranega osnovnega šolstva se je zavzemal še za nove vsebine vzgoje in izobraževanja. Tako je bil leta 1972 zgrajen otroški vrtec v Šmarju, ki je vrsto let deloval v okviru osnovne šole.

Jože Jakoš pa je bil tudi pobudnik in ustanovitelj glasbene šole, ki je leta 1974 bila v okviru dejavnosti šmarske osnovne šole in je delovala kot enota pri OŠ Šmarje pri Jelšah do začetka devetdesetih let, ko se je organizirala kot samostojni zavod s sedežem v Rogaški Slatini.

Ob podelitvi naziva Častni občan Občine Šmarje pri Jelšah (intervju in kaj je o tem povedal Jože Jakoš si lahko ogledate na tej povezavi (klik!)), je bilo v obrazložitvi med drugim zapisano takole: “G. Jože Jakoš je prav gotovo s svojim delom, aktivnostmi in ljubeznijo do Šmarja zaznamoval kraj, občino in širše okolje kot človek velikih dejanj. Posebno naklonjenost izkazuje tudi vsem pomembnim kulturnim in drugim dogodkom v kraju, ki jih večinoma s svojo prisotnostjo tudi spremlja. Je človek intelektualnih in kulturnih razsežnosti, kar dodatno nadgrajuje njegovo osebnost. Vse to in še veliko drugega so odlike novega častnega občana občine Šmarje pri Jelšah gospoda Jožeta Jakoša”.                  

Zadnje slovo od Jožeta Jakoša bo v sredo, 15. avgusta, ob 16. uri, na pokopališču v Šmarju pri Jelšah.