V Rogatcu 14. tradicionalna prireditev Likof na taberhi (foto, video)

25. 7. 2012 5:28

V nedeljo, 23. 7. 2012, se je v Rogatcu v Muzeju na prostem odvijala že 14. tradicionalna prireditev v sodelovanju z Zvezo društev upokojencev Kozjansko, Likof na taberhi. Rogatec je na ta dan gostil 34. srečanje prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče in tako privabil nekaj sto obiskovalcev iz cele Slovenije. Muzej na prostem Rogatec in Zveza društev upokojencev Kozjansko sta tako obiskovalce popeljala v ”stare čase” in nad prikazanimi domačimi obrtmi in delovnimi opravili so bili povsem navdušeni tudi mlajši obiskovalci.

V sklopu domačih obrti in delovnih opravil smo si lahko pogledali pletenje košar in opletanje steklenic iz šibja, pletenje iz rogoza, predenje in tkanje na statvah ter trenje lanu, vezenje, klekljanje, kvačkanje, pletenje, izdelava in voskanje rož iz krep papirja, ročno kovanje, izdelovanje haloških trstenk, izdelovanje brezovih metel in grabelj, klepanje kose ter pranje perila pri vodnjaku ter ljudsko petje.

Največ pozornosti so pa pritegnili prikazi mlačve žita, in sicer predstavljena je bila mlačev žita s cepci, mlačev žita z ročno mlatilnico in mlačev na gepelj s kravjo vprego.

V doživljajskih delavnicah so obiskovalci lahko sodelovali v pletenju iz šibja, v glasbeni delavnici (izdelava ljudskega glasbila), peka kruhkov žulik v črni kuhinji Šmitove hiše, v tkalski delavnici so si lahko izdelali zapestnico na tkalskem glavniku, zvečer pa je bila tudi plesna delavnica.

V Šmitovi hiši so si obiskovalci lahko pogledali, kako so prebivalci tega območja včasih živeli – kje so spali, kakšno sobo so imeli, kuhinjo, predsobo – in poskusili domače žulike iz krušne peči.

Ko še ni bili pralnih strojev, so se perice ponavadi zbrale ob vodnjaku, potoku in skupaj prale perilo. Milo, s katerim so drgnile perilo, je bilo ponavadi izdelano doma in kasneje zlikano s parnim likalnikom.

Marsikateri starejši obiskovalec se je ob prikazu košnje trave spomnil, kako so to počeli doma – gospodar hiše je bil vedno prvi kosec, ki je tudi držal smer košnje. Delovni stroji so bili takrat marsikateremu nedosegljivi in zato je tudi žaganje hlodov potekalo marsikje na roko.

Muzejsko dogajanje je popestrila glasbena skupina Gemaj, Slamjeki (ljudski godci DU Planina pri Sevnici in KD Ljudske pevke Rogatec.

Svoja vrata je odprla tudi konjušnica in mnogi so hiteli s fotografiranjem ob konjih. Pred muzejem so bile postavljene rokodelske stojnice (Škofja Loka, Veržej, Koroška, Ribnica, Slovenska Bistrica, projektni partnerji južne Koroške, Rogatec). Veliko zanimanja so pritegnile pa stojnice domačih dobrot, razstavljali so Društvo žena Donačka gora, Ekološka kmetija Zakošek, Društvo Gaja in vinogradniško društvo Gorca.

Vabimo vas, da si pogledate zanimive fotografije (KLIK!!!), ki smo jih posneli na Etnofestu, v spodnjem videoprispevku pa si lahko pogledate nekaj utrinkov, ki smo jih posneli.

 

t/f/v: J. C. 

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
154 queries in 0,548 seconds.