Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Terme Olimia marketinške aktivnosti preusmerjajo v tujino


Terme Olimia je eno izmed slovenskih podjetij, ki se uspešno bojuje s krizo. Zadnje čase opažajo upad slovenskih gostov, kar nadomeščajo z marketinškimi aktivnostmi na tujih trgih. Mojci Korpar, kontaktni osebi iz marketinškega oddelka Term Olimia, smo zastavili nekaj vprašanj v zvezi z rezultati v letu 2011 in pričakovanji za letošnje leto. Povprašali pa smo jo tudi, po čem je Podčetrtek poseben in sloveč.

Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v Podčetrtku v letu 2011 opravljenih za 2,40 % manj prenočitev kot v letu 2010. Opazen je padec števila gostov in prenočitev v primerjavi z letom 2010.  Kako ste z rezultati poslovanja v letu 2011 zadovoljni v Termah Olimia? Je globalna kriza vplivala na podjetje?

Splošni ekonomski trend letošnjega in lanskega leta se odraža v upadu deleža slovenskih nočitev, kar uspešno nadomeščamo z rastjo deleža tujih nočitev. V letu 2011 smo na tako zabeležili kar 12 % rast tujih nočitev, in sicer je največji porast dosežen pri gostih iz Avstrije (26 % porast) ter pri gostih iz Srbije (18 % porast).

Kakšna pričakovanja imate za leto 2012? Prvo trimesečje je minilo, ste z rezultati do zdaj zadovoljni?

Povsem enaka situacija se nadaljuje tudi v prvih treh mesecih leta 2012. V obdobju od januarja do marca 2012 smo v Termah Olimia ustvarili 69.104 nočitev in nas je tako obiskalo 20.307 gostov. Največji porast je bil dosežen pri gostih iz  Srbije ter Avstrije, ki so naši najbolj pomembni tuji trgi in kamor trenutno usmerjamo največ naših prodajnih in marketinških aktivnosti. Splošni ekonomski trend letošnjega leta pa se odraža v manjšem upadu deleža slovenskih nočitev, kar uspešno nadomeščamo z rastjo deleža tujih nočitev za 3 %.

V Podčetrtku prevladujejo domači, slovenski turisti. Glede na podatke statističnega urada o številu prenočitev je bilo domačih gostov v Podčetrtku leta 2011 70 %, na drugem mestu so italijanski turisti z 10 %, na tretjem Avstrijci z 7 % in na četrtem  Hrvatje s 4 %. Kako komentirate aktualno strukturo gostov po državni pripadnosti? Se bolj usmerjate na slovenski trg?

Struktura gostov, ko jo navajate, se ni bistveno spremenila. Spremenila se je le v tem, da hrvaškega gosta in nočitve že dohiteva in v nekaterih obdobjih celo prehiteva Srbija. Vsekakor se že nekaj let zavedamo, da moramo za uresničevanje svojih poslovnih ciljev in planov, prodajne in marketinške aktivnosti preusmeriti v tujino.

Gostje so si zagotovo različni med sabo, imajo različne potrebe in motive za prihod v Podčetrtek. Kaj imajo skupnega turisti, ki pridejo v Podčetrtek? Kaj lahko najdejo v Podčetrtku, pa v drugih slovenskih zdraviliških krajih ne morejo?

Našli bodo najlepšo vas v Evropi – Olimje, kjer še dandanes frančiškanski redovniki negujejo in ohranjajo skrivnosti starodavne medicine in z veseljem razkažejo radovednemu obiskovalcu obnovljene samostanske prostore. Olimje je pravi paradiž za igralce golfa. Pravijo, da je igra golfa tu posebna priložnost, saj jih obkrožajo lepote narave. Naslednja posebnost je nedvomno čokolada iz Olimja in vrhunska vina, ki jih nudijo gostu ob številnih kulinaričnih posebnostih. Kozarec domačega piva, jelenov pozdrav z vrha hriba in skok v pravljično deželo, vabijo in dodajajo iskrice k čarobni podobi Olimja. Našli bodo tudi najlepši wellness v Sloveniji in Evropi.

Foto: arhiv Term Olimia

Priporočamo še: 

Barbara Plemenitaš, direktorica Javnega zavoda Turizem Rogaška Slatina: “Z optimizmom zremo v leto 2012”

V Rogaški Slatini lani več turistov kot v letu 2010, v Podčetrtku pa manj

 

M. P.